Нововъведения в правилата на НАЛБ

671

НАЛБПреди началото на новия сезон бяха коментирани различни теми във връзка с правилата за провеждане на срещите в НАЛБ. По-долу можете да се запознаете с текстовете на нововъведенията.

  1. Прие се правило, чиято идея е заимствана от NBA във връзка с нарушенията, извършвани в края на мача с цел спиране на времето за игра (Hack-a-Shaq). Правилото гласи следното: „Когато часовникът за игра показва 2:00 минути или по-малко в края на четвъртия период и във всяко продължение и защитник извърши лично нарушение (което съдиите не отсъдят като неспортсменско или дисквалифициращо поради прекомерната твърдост на съприкосновението) срещу нападател, който не е във владение на топката, без значение от броя отборни нарушения на отбора в защита санкцията е вписване на лично нарушение на провинилия се състезател и отборно нарушение на отбора в защита и присъждане на един наказателен удар, който трябва да бъде изпълнен от фаулирания състезател без нареждане на състезатели около ограничителното поле, последван от вкарване на топката в игра отвън от отбора в нападение от продължението на средната линия срещу секретарската маса с нов период от 24 секунди за атака. Това правило не се прилага, когато при вкарване на топката в игра отвън бъде извършено нарушение от защитник, докато топката е все още в ръцете на съдията или преди топката да е напуснала ръцете на състезателя, който я вкарва в игра отвън. В този случай се отсъжда неспортсменско нарушение съгласно Официалните баскетболни правила на ФИБА.“
  1. Въведе се Дисциплинарен правилник с цел критериите за налагане на наказания на провинили се участници да бъдат ясни, точни и конкретни и да не се отправят несправедливи обвинения към налагащите наказанията. ТУК можете да се запознаете с Дисциплинарния правилник.
  1. Наредбата на НАЛБ беше обновена, като се позволи максималният брой непълнолетни състезатели, картотекирани в отбор, да бъде седем, но не повече от четирима от тях да имат правото да бъдат вписани в тимовия лист за всеки мач на съответния отбор. Освен това, се допълни, че старши съдията по своя преценка може да реши дали да разгледа видеозапис във всяка конкретна ситуация. ТУК можете да се запознаете с обновената Наредба.

Надяваме се, че с тези нововъведения правилата в НАЛБ ще станат още по-ясни, както и че Дисциплинарният правилник ще има основно превантивна роля и няма да се налага да влиза в употреба. Успешен сезон на всички!