Орлин Атанасов: Пожелавам на т.нар. професионалисти в баскетбола ни да си вършат работата като екипа на НАЛБ

709

Орлин АтанасовПоследното от „задължителните“ интервюта с представител на отбор от Националната аматьорска лига по баскетбол за сезон 2014/2015.

В последните месеци публикувахме много и интересни интервюта с различни легенди в баскетбола ни, интервюта с млади състезатели и интервюта от най-различни рубрики. Това, което беше заложено като идея от предишни сезони обаче, беше да бъде потърсен главният организатор на всеки отбор, който да сподели вижданията си за НАЛБ, за сезона и да сподели интересни факти около конкретния отбор. Радваме се, че въпреки изключително сериозната бройка на участниците, такива интервюта отново имаше с абсолютно всички отбори. Тази обратна връзка е много важна за нас, тъй като тя е и предпоставка дейността на НАЛБ да продължава да върви само в правилната посока. ТУК можете да видите всички интервюта от създаването на НАЛБ до момента. Още един факт, който ни радва, е че над 90% от препоръките от участници, дали интервюта в първите 3 сезона, по време на четвъртия сезон в НАЛБ вече са се осъществили. Използваме възможността да благодарим на всички, които се отзовават и ни съдействат по всякакъв възможен начин!

Последен сред участниците на въпросите ни отговаря Орлин Атанасов от отбора на Политехника. Политехника играе своя първи сезон в НАЛБ, а Орлин Атанасов е главният организатор на тима. Преди началото на сезона той оказа и сериозно съдействие, за да участват всички аматьорски отбори от Западна България именно в НАЛБ. Потърсихме го, за да ни разкаже за впечатленията на отбора на Политехника от надпреварата до момента, от организацията, както и за своите лични впечатления от развитието на НАЛБ през годините. Вижте какво сподели той:

ПолитехникаНАЛБ: Здравей! Отборът на Политехника играе първия си сезон в НАЛБ. Какви са впечатленията ви от настоящата кампания за момента?

Орлин Атанасов: Здравейте! Радвам се, че има хора като вас, които не пестят сили, за да може всичко да става на доста високо професионално ниво, въпреки че това все пак е аматьорски турнир. Важно е всички да разберем, че не квалификациите делят хората на професионалисти и аматьори, а отношението към нещата. Пожелавам на баскетболните професионалисти в България да си вършат работата като вашия екип!

НАЛБ: Продължавате борбата за титлата след като се класирахте на четвъртфинал. През втората половина на сезона, включително и в плейофите до момента, демонстрирате много силна игра. Имате ли амбиции за класиране и какви са те? И нещо, което вероятно би било интересно на много хора – какво ви мотивира да имате професионални треньори, които да са винаги до вас?

Орлин Атанасов: Догодина отборът ни ще навърши 20 години. Ние сме поколение студенти на ВИАС (УАСГ), които баскетболът събра в студентското първенство (когато го имаше) и от 1996 година се състезаваме. Участвали сме във всички аматьорски и студентски лиги. Имаме нови млади момчета, които естествено вляха свежи сили и бързо се превръщат в лидери на отбора. „Старите“ винаги сме търсили в новите попълнения не страхотните играчи, а сериозните и отговорни хора. Тази е и причината да се опитваме да побеждаваме във всеки мач, а не да мислим само за класирането. Ние сме отбор съставен от състезатели, които никога не са били професионалисти, но сме имали късмета и винаги сме правили усилия да имаме добри професионални треньори. Ще си позволя да изброя всички: Георги Бързаков, Краси Генов, Янко Янчев, Димитър Дудулов и Марин Романски. Всички ги уважаваме много и ги поздравявам! Радвам се, че след 7-8 годишна пауза Янко Янчев ни води отново.

НАЛБ: Любов към играта ли е основната ви мотивация да сте част от цялата инициатива?

Орлин Атанасов: Мога да кажа, че аз и всичките ми съотборници винаги участваме, защото сме заедно и играем любимата ни игра! Обичаме и бирата след това. (смее се)

НАЛБ: А каква е твоята лична мотивация да се ангажираш организационно с тима?

Орлин Атанасов: Моята лична мотивация да организирам отбора е в това, че вярвам в думите: „Уважавай себе си, за да те уважават и другите!“. Истината обаче е, че ние всички ценим това, което имаме и работата по организацията е споделена между доста членове на отбора.

Орлин АтанасовНАЛБ: Макар че не си участвал в НАЛБ в предишни сезони, следиш изкъсо развитието на каузата. Какви са впечатленията ти за напредъка на организацията?

Орлин Атанасов: През всичките години съм се нагледал на какво ли не! Проблемът винаги е бил един и същи – „летящ старт“ и след известно време развитие, клонящо към нула, дори минус. Сега ми прави впечатление, че екипът на НАЛБ е амбициран да развива нещата постоянно, но трябва да се работи към привличане на все повече хора, обичащи играта.

НАЛБ: Смяташ ли, че НАЛБ може да постигне една от основните си цели, а именно обединение на хората, които истински обичат баскетбола? Не е тайна и че преди началото на сезона едно от желанията ти, за което и помогна много, беше именно в НАЛБ да участват всички аматьорски отбори в Западна България. Това се случи и вече вероятно тези приказки за обединение около любовта към баскетбола звучат много по-достоверно или поне не толкова утопично. Смяташ ли все пак, че такова обединение е възможно?

Орлин Атанасов: Мисля, че е трудно да бъдат обединени всички хора, обичащи баскетболната игра. Както във всяка сфера на живота и тук има много и различни интереси. Важно за мен обаче е популярността на този интелигентен спорт да бъде увеличавана и ако НАЛБ заедно с всички нас допринася за това, аз, а вярвам и всички участници, ще сме щастливи. У колкото повече деца бъде запален този пламък, толкова по-голяма ще бъде и светлината в тунела.

Орлин АтанасовНАЛБ: Какви перспективи виждаш пред каузата на НАЛБ?

Орлин Атанасов: Пожелавам на хората в НАЛБ да осъществят идеите си за разрастване в цялата страна. Пожелавам и на федерацията по баскетбол да види потенциала на това, което всички заедно правим и заедно да върнем децата в баскетболните зали и училищните дворове.

НАЛБ: Благодарим много! Успех на теб и на целия ти отбор през настоящия сезон!

Орлин Атанасов: Благодаря за пожеланията! Поемам ангажимент от името на Политехника да сме зад това, което правите, въпреки трудностите!

Благодарности на Орлин Атанасов за хубавите думи и за положителната оценка за работата ни! Благодарности, разбира се, и за съдействието относно популяризирането на каузата на НАЛБ! За нас е истинска чест, че чрез тези интервюта осъзнахме, че участниците оценяват и възприемат изключително положително инициативата и дейността ни! Използваме възможността отново да благодарим на всички и да уверим читателите си, че единственият ефект, който имат върху нас тези оценки, е още по-сериозна мотивация! Пожелаваме успех както на Орлин Атанасов, така и на всички негови съотборници, а и на отбора на Политехника като цяло!