Относно женското първенство

684

ЖениВ първите 3 сезона на Националната аматьорска лига по баскетбол няма женски първенства. В някои от сезоните желание да бъде създадено такова първенство има от различни отбори, които изпращат и заявки, но недостатъчната бройка за всеки от сезоните до момента възпрепятства наличието на такъв шампионат към НАЛБ.

Преди началото на сезон 2014/2015 с нас се свързва ръководителката на отбора на Шаркс с желанието и идеята в НАЛБ за първи път да има и женско първенство. В Наредбата за първенствата на НАЛБ за сезон 2014/2015, публикувана през месец Юли 2014 година, е описано, че за да бъде създадено едно първенство, са необходими поне 4 отбора. Ръководителката на Шаркс ни увери, че е коментирала с ръководителките на други 2 отбора, които също са с желание да участват. Освен това, бяхме уверени, че въпреки липсата на женско първенство в първите 3 сезона на НАЛБ, развитието ни е следено изкъсо и че всички са изключително впечатлени. Не беше тайна и че женските отбори бяха участвали в други първенства до този момент, като бяхме уверени и че разочарованието от всички тях е огромно. Бяхме наясно, че очевидно участващите отбори могат да варират около минималния необходим брой, но все пак решихме, че е добре да направим всичко възможно, за да могат и дамите да спортуват активно и да бъдат част от НАЛБ.

Постепенно чрез Фейсбук страницата на НАЛБ, лични контакти и общи срещи с всички желаещи, бяха създадени два чисто нови женски отбора, които също се записаха за участие в НАЛБ. Още преди началото на сезона ръководителката на един от отборите оттегли заявката на отбора си, тъй като не е срещнала нужната подкрепа при организацията на тима.

И така стана ясно, че в женското първенство на НАЛБ за сезон 2014/2015 ще участват 4 отбора. Въпреки това, от НАЛБ бяхме убедени, че малката бройка и несравнима с участващите отбори в мъжкото първенство, не трябва да ни дава ни най-малко право да подценяваме женското първенство. Така и направихме. Поради липсата на женско първенство до момента, се наложи да закупим и 4 дамски топки от най-високо качество. Абсолютно всички отстъпки в различни магазини, фитнеси, барове и т.н. бяха уговоряни индивидуално с всеки партньор, за да бъдат на 100% валидни и за всички дами, които участват в НАЛБ. Тогава си зададохме въпроса и дали жените ще получават награди, каквито получават мъжете – за най-полезен състезател на кръга, на месеца, всякакви индивидуални награди и други. Разбира се, направихме всичко възможно да подсигурим и това. Бяхме наясно, че всички статии, снимки, клипове, мачове, статистики, обслужване на срещите, конкурси, Мач на звездите и цялостното отношение трябва да бъдат на абсолютно същото ниво, каквото е и в мъжкото първенство. Смятаме, че успяхме да постигнем всичко това.

На техническата конференция преди началото на женското първенство абсолютно всичко беше коментирано с представителите на отборите, като всяко едно от решенията за шампионата беше взимано след консенсус. По време на сезона също всяко едно от решенията беше коментирано с отборите, като това нагледно си проличава и от интервютата, които дадоха четирите ръководителки на отборите. Тях можете да намерите в секцията ни с интервюта.

Нещо повече, направихме всичко възможно в екипа на НАЛБ да внедрим състезателки от женското първенство на НАЛБ, с което да покажем, че искаме да вървим ръка за ръка и с тях. Абстрахирахме се от качеството на работа и разсъждавахме, че никой не се е родил научен.

В течение на сезона получихме изключително много благодарствени писма от щастливи състезателки, както и от много нови желаещи да участват. Част от тях успяхме да включим в някои от отборите, а други изчакваха да завърши настоящата кампания. Това, което ги обединява, е че всички ни разказаха защо не са се включили от самото начало, както и че не са очаквали, че е възможно да получават такова отношение. Друга част пък просто бяха отвратени от аматьорския баскетбол и ни заявиха, че ние сме им върнали вярата, че нещата могат да се случват както трябва. Благодарности на всички за хубавите думи!

Всичко вървеше прекрасно и без никакви проблеми до края на редовния сезон, когато след мач между отборите на Шаркс и Флай Болърс, получихме доста обиди и грубо отношение от страна на ръководителката на Шаркс, която претендираше, че срещу отбора на Шаркс е играно изключително грубо (срещата завърши с почти 50 точки разлика в полза на Шаркс). Ръководителката беше помолена учтиво да изпрати подробен имейл с конкретните претенции на отбора, тъй като до момента освен грубо отношение и ултиматуми, друго не беше станало ясно. Имейл бе получен от друга състезателка в същия отбор. Писмо, в което последното нещо, което присъстваше, беше конкретика. От отбора не били доволни от допуснатата от „съдийте“ груба игра, която им убивала желанието и се надявали на „справедливо реферство“ оттук нататък. Нямахме нищо против това. Изключително неприятно ни стана отношението, което получихме обаче (по ирония на съдбата то дойде от състезателки, които бяхме внедрили в екипа на НАЛБ). С конкретната ситуация беше приключено.

Тогава дойде решителният трети полуфинален мач между Балкан Лейдис и Фриски. Както биха се изразили в някои телевизионни програми, именно този мач беше определящ за сезона и на двата отбора. По ирония на съдбата, проблемът дойде от фен, на когото не издържаха нервите, а не от някоя от състезателките. Близък до състезателка на Балкан Лейдис и състезател в мъжкия отбор на НСА, фенът започва да крещи, обижда и ругае съдиите на срещата. Това се случва около 2 минути преди края на мача, когато отборът на Фриски води с 5 точки, а същата състезателка от Балкан Лейдис извършва нарушение, което й е пето. Тогава фенът не издържа, като веднага е предупреден от един от съдиите. Вместо да си вземе бележка, привърженикът, оставял отлични впечатления от всякакво естество до момента с участието си в мъжкото първенство на НАЛБ, се изправя и започва да обижда все по-грубо, като дори замахва към съдията. Тогава бива отстранен от залата, но той любезно обяснява на съдиите, че те нямат физическата мощ да го отстранят и той може да прави каквото си поиска. С него отиват да говорят и организатори и хора, нямащи нищо общо с конкретния мач. За съжаление, нито тонът, нито обидите, нито замахванията на фена спират. Парадоксалното е, че той бива помолен да напусне залата и от майка с малко дете, което става свидетел на всички тези грозни сцени. Налага се да бъде извикана охраната, която да отстрани фена от залата. На излизане, разбира се, той не пропуска да обясни кого как би пребил и кого къде ще чака.

Логично, от НАЛБ взимаме решение, че фенът няма да бъде допускан в залата оттук нататък, както и че няма да може да продължи участието си в мъжкото първенство на НАЛБ. Не е нужно да чакаме някой да пострада, за да бъдат взети мерки. НАЛБ не е мястото за агресия, не е мястото за побоища и не е мястото за обиди, псувни и плюене. След решението за отстраняване на състезателя, от Балкан Лейдис и Шаркс започват да използват активно страниците си във Фейсбук, за да пишат всякакви негативи за НАЛБ. Основният им мотив е, че след грозните обиди и псувни, които получават длъжностни лица на срещата, едно от тях признава на фена, че има късмет, че е по екип. Дамските тимове претендират за наказание за рефера, което в никакъв случай да не е по-леко от това за фена/състезателя.

Във Фейсбук страницата на НАЛБ започват да пишат гневни фенове на Балкан Лейдис, от които получаваме дори заплахи. Въпреки че отговаряме на всички и се стараем чрез лични съобщения да им обясним ситуацията, казвайки им, че нямаме нищо против фена, нито против който и да е отбор. Просто си има правила и ние ще ги спазваме, каквото и да ни коства това. Всичко това е коментирано и със състезателки от отбора, които негодуват публично. Голяма част от тях отказват да коментират изобщо и въпреки че е потърсен контакт с тях, такъв не е осъществен. Дни по-късно отборът на Балкан Лейдис се отказва да изиграе оставащите си 2-3 мача до края на шампионата. Интересен факт е, че от мъжкия тим на НСА, който всъщност е доста по-потърпевш, възприемат решението, като дори заявяват, че ще направят всичко възможно фенът в злополучната среща да се извини официално на всички. Разбира се, питат и дали не е възможно наказанието да бъде заменено с по-леко, но след всички публични изяви на дамските отбори и абсолютно съзнателното противопоставяне на конкретния състезател/фен на правилата, а и след грозните сцени, е повече от ясно, че връщане назад няма. Тук за първи път повярвахме до някаква степен и на на пръв поглед конспирациите, споделяни ни дори от състезателки в конкретните отбори, относно това кой всъщност стои зад решенията на дамските отбори.

След това получаваме дълъг имейл от отбора на Фриски. От тима обявяват, че са заети за една от датите, планирани за финалите още от месец Декември 2014 година. За съжаление, ултиматумът гласи, че ако датата не бъде променена, те се отказват от участие. Предлагат ни да даваме възможност за всеки мач двата отбора да се разбират кога им е удобно да играят, а ние просто да се съобразяваме. Нещо повече, уверяват ни, че такава е практиката и в НБА. И макар и да подозираме, че се шегуват, това съвсем не се оказва шега. Странното е, че едно от желанията на всички отбори преди началото на сезона, е програмата да бъде ясна максимално напред (бяхме уверени, че отборите имат горчив опит с правенето на програма „от днес за утре“). Затова и още през месец Октомври е изготвен график за целия сезон, както и пълна програма за целия редовен сезон (претърпяла известни корекции заради ремонтите в зала Триадица, но графикът за сезона като цяло остана непроменен – кога трябва да свърши редовният сезон, кога полуфиналите и кога първенството изцяло). Явно и това не помогна. Очевидно заради приятелските отношения, а според думите на доста хора близки до ситуацията, и заради заетостта на голяма част от състезателките в структура, негледаща добре на НАЛБ, от Фриски също поставят ултиматум за отмяна на решението относно фена. Обясняваме им, че концепцията ни е атмосферата да бъде изцяло баскетболна, приятелска и възпитателна, като искаме срещите да бъдат посещавани и от малки деца, които да се запалят по играта. Надали чрез обиди, псувни и опити за саморазправа можем чрез дейността си да запалим когото и да е по любимия си спорт. Състезателките поставят ултиматум да бъде взето решение и след всеки един мач те да обсъждат съдийството и да взимат решение на какво ниво е било то. За всяка среща са необходими състезатели и длъжностни лица. Длъжностните лица не си позволяват да коментират дали дадена състезателка е пропуснала лесна стрелба, сама под коша, като не си позволяват да коментират качествата на състезателката нито като баскетболистка, нито като човек. Макар и да сме много далече от идеята, че има безгрешни хора, този ултиматум също не ни направи особено положително впечатление. Въпреки това, опитахме да отговорим максимално любезно, да обясним цялата ситуация, както и че нямаме абсолютно нищо против никого. Така и направихме. Няколко дни по-късно от отбора на Фриски получихме писмо, че тимът прекратява участието си, тъй като не е получил удовлетворяващи го отговори.

Доста участнички в НАЛБ не възприеха случващото се, свързваха се с нас и ни се извиняваха, макар че нямат никаква вина. От Фриски дори направиха опит да съберат състав, който да участва във финалите, но малко не им достигна. Сърдечно благодарим на всички, които бяха коректни!

И така отборът на Шаркс печели титлата в женското първенство на НАЛБ за сезон 2014/2015, а отборът на Флай Болърс завършва на второ място, както и с купата за спортсменство. В плейофите няма състезателка, която да е изиграла 3 срещи от тези два тима и няма как да бъдат обявени никакви индивидуални награди за финалите.

Целта на статията/разказа на събитията е да запознае всички около НАЛБ със случващото се в женското първенство. Пълната прозрачност е един от водещите ни принципи и макар и да осъзнаваме, че вероятно разказът може да дойде в повече някому, смятаме, че е добре всичко да бъде пределно ясно. Съжаляваме, че не сме успели да покрием очакванията на някои състезателки. Разбира се, съжаляваме, че женското първенство завършва по този начин. В никакъв случай не желаем да бъдем крайни в решенията си. Осъзнаваме обаче, че понякога това е единственият начин да запазим идеята чиста и такава каквато е не само в нашите мечти, а вярваме и в мечтите на тези, които обичат баскетбола поне малко. Вярваме, че организация, изтъкана от принципи и правила, е призвана да върви напред въпреки всякакви недоброжелатели. Не таим лоши чувства към никого. Вярваме и че всеки сам си „носи кръста“. Благодарности на всички, които проявиха коректност, още веднъж! Пожелаваме успех на абсолютно всички!