Петър Маринов: Баскетболът ме вдигна на крака

753

Петър МариновПродължава серията от интервюта със състезатели от различните отбори в Националната аматьорска лига по баскетбол през сезон 2013/2014. Всеки ще разкаже как е започнал с баскетбола и как е стигнал до НАЛБ, както и как намира лигата, а и какви перспективи вижда пред нея.

Пети на въпросите отговаря Петър Маринов от отбора на Хелга. Хелга е настоящият шампион и един от фаворитите в лигата. Петър Маринов пък е заедно с НАЛБ от самото създаване на лигата и със сигурност има какво да каже:

НАЛБ: Здравей! Разкажи ни малко повече за своята баскетболна история. Как започна всичко и как стигна до НАЛБ?

Петър Маринов: Здравейте, „баскетболна история“ е малко пресилено. Самоук съм, не съм тренирал баскетбол никога през живота си. Причината за това беше инцидент, който претърпях на 8 години и последвалите няколко хирургични операции. До 13-ата си година се чувствах като кашон с надпис „Внимание! Чупливо!“, а медицинският ми картон беше с големината на енциклопедия по коремна хирургия. През 95-а година беше модерно списанието Буба Баскетбол, а и NBA. Така се запалих по баскетбола. Четях, гледах, опитвах се, мъчих се години наред. На улицата, в зала, където намирах. Когато през 2011 се преместих да живея в София, обикалях уличните игрища, за да разбера какви са възможностите да се играе в зала през зимата. Така се запознах с Дарко и Радевски от Хелга, които ми казаха за отбора и тренировките в залата на стадион Славия. Тогава беше и първият сезон за НАЛБ и Стефан Стоянов предложи да ме картотекира. Общо взето е това. Баскетболът ме е вдигнал на крака, след като няколко години бях инвалид. Първият уебсайт, който отворих през 96-а, беше http://nba.com/.

Хелга - ЕмблемаНАЛБ: Отборът на Хелга е настоящ шампион и е един от най-добре представящите се отбори и през този сезон. Трудно ли се поддържа високото ниво?

Петър Маринов: Малко ми е трудно да отговоря на този върпос, тъй като аз съм резерва и нямам кой знае какъв принос за първото място миналия сезон. С желание от всички и голяма доза напътствия от Стефан Стоянов, нещата се получават.

НАЛБ: Искаш ли да отличиш някого? Съотборник, съперник, отбор?

Петър Маринов: Всеки участник в лигата заслужава адмирации. От съотборниците не мога да отлича никого, защото винаги се възприемаме като отбор, а не като единични играчи, но все пак Стефан Стоянов, е човекът, който най-много гори за отбора и без него нещата няма да се случват. Трудно ми е да приема много от участниците като съперници, тъй като сме приятели и играем заедно по игрищата през лятото. Лигата ме срещна дори с хора, които не бях виждал от студентските си години и нямах представа, че са в София (визирам София Булс).

ХелгаНАЛБ: Ти си участвал във всеки един от сезоните в НАЛБ. Как намираш развитието на лигата?

Петър Маринов: Фактите сами говорят за развитието на лигата. Вече участват 12 отбора, има онлайн присъствие, което не е проформа, а действително дава информация за лигата, отборите в нея. Има и публична статистика, а и резултати.

НАЛБ: Как намираш лигата в организационен план?

Петър Маринов: Общо взето виждам, че лигата заприличва все повече на професионална организация, без грешките на БФБ и Съдийската комисия към БФБ. Тук искам да отлича целия организационен екип – Мартин Механджиев, Марин Механджиев, Борис Данаилов. Факт е, че когато събереш 200 човека на едно място, няма как да угодиш на всички и те да са доволни. Важното е да има адекватен подход към всяка ситуация, без излишни емоции.

НАЛБ: А какви перспективи виждаш пред нея?

Петър Маринов: Все повече участници, спонсори, повече публика и най-вече нова зала. Знам, че Локомотив е емблематична зала за лигата, но е време да се вдигне летвата.

Петър МариновНАЛБ: Последно… Кой ще стане шампион в НАЛБ през този сезон?

Петър Маринов: 🙂 Риторичен въпрос – Хелга, разбира се!

НАЛБ: Благодарим много! Успех на теб и на целия ти отбор!

Петър Маринов: Аз също благодаря за предоставената възможност!

Благодарим на Петър Маринов за добрите думи! Радваме се, че баскетболът е помогнал много в живота му. Радваме се и че НАЛБ предоставя възможност на много хора да продължават да се занимават с най-великата игра. Пожелаваме успех както на Петър Маринов, така и на всички състезатели от отбора на Хелга, а и на отбора като цяло!