Помощ за бизнеса ви по време на кризата

1216

Както знаете, във връзка с пандемията още от 09.03.2020 година от Националната аматьорска лига по баскетбол отложихме всички двубои от първенството на НАЛБ за сезон 2019/2020.

В момента хиляди хора са възпрепятствани да практикуват баскетбол, да правят това, което обичат и въобще да живеят нормално.

За съжаление на този етап никой от нас не може да прогнозира с точност кога ще можем да се завърнем пълноценно към любимата си игра. За още по-голямо съжаление фокусът ни в момента е свързан по-скоро с оцеляване и излизане от кризата, отколкото с каквото и да е друго.

Имайки предвид факта, че баскетболното общество към НАЛБ е огромно, а част от него са хиляди хора с най-различни професии, занимания и интереси, от НАЛБ потърсихме възможност да бъдем максимално полезни на това общество и във времето, в което се намираме в момента.

Наясно сме, че доходите на много хора са поставени на карта, а дейностите им не е сигурно, че ще просъществуват и след кризата. Затова разработихме план за съдействие на всички хора, чийто бизнес е засегнат от кризата.

Предстои отваряне на схема за подпомагане на бизнеса чрез европейски средства, благодарение на която фирмата ви може да получи безвъзмездна финансова помощ до 10 хиляди лева. Кандидатстването започва на 11.05.2020 година, а средствата се отпускат до изчерване на ресурса (т.е. трябва да се действа максимално бързо).

Дългогодишен участник в НАЛБ, наш добър приятел и съмишленик, управлява фирма, която се занимава именно с точно такива проекти. Ето какво се договорихме, за да бъдем максимално полезни на всички хора, които са част от обществото на НАЛБ:

  1. Комисионна за фирмата има само при одобрен проект за финансиране. Ако проектът не бъде одобрен фирмата не получава абсолютно нищо. Т.е. няма никакъв риск за кандидатстващите.
  2. Ако проектът бъде одобрен, еднократната комисионна включва и изпълнението, и отчитането на проекта. Т.е. няма допълнителни главоболия за кандидатстващите.
  3. Както вече стана дума, ресурсът е ограничен и на практика от него ще се възползват най-бързите. Затова част от уговорката ни с фирмата, разработваща програмите, е кандидатстващите, насочени към нея от НАЛБ, да бъдат обслужвани с приоритет.

С други думи – липса на какъвто и да е риск; комисионна, която се дължи само при успех и която включва в себе си и последващите ангажименти по проекта; приоритет за кандидатстващите чрез НАЛБ (не е задължително да са участници, може да са ваши роднини, приятели или познати). Партньорството е с фирмата на човек, който през годините се е доказал като изключително сериозен и отговорен. Именно това е и причината от НАЛБ да се съгласим на съвместната дейност – просто сме сигурни, че кандидатстващите няма да бъдат подведени по никакъв начин.

Сега на вашето внимание представяме обща информация за проекта и някои условия, на които трябва да отговаря фирмата ви, за да може да кандидатствате:

Безвъзмездна финансова помощ за фирми засегнати от кризата с COVID-19

Отпуска се безвъзмездна финансова помощ за оборотни средства на фирми в размер между 3 000 и 10 000 лева

  • Предвидени са 173 милиона (т.е. за около 20 000 фирми в България), като програмата предстои да бъде отворена на 11 Май 2020 година и е на принципа на първите подали и одобрени до изчерпване на ресурса (по-бързите печелят).
  • Сумата на помощта се определя на база 10% от годишния оборот за 2019 година.
  • За да е допустима фирмата за получаване на такава помощ, тя трябва да има 20% спад в оборота през Април 2020 година спрямо средния месечен оборот за 2019 година.
  • Парите са за оборотни средства и с тях могат да се покрият текущи разходи за заплати и осигуровки, наеми, лихви по кредити, материали и консумативи, и други за срок от 3 месеца след одобрението.
  • Фирмата не трябва да има задължения към НАП и Столична община.
  • Фирмата трябва да е подала данъчна декларация за 2019 година.
  • Фирмата трябва да е регистрирана преди 1 Юли 2019 година.
  • Фирмата трябва да е микро или малко предприятие (под 50 души персонал).

Молим тези, които искат да се възползват от възможността да ни изпратят писмо в свободен текст на имейл адрес us_nalb@abv.bg със заглавие „Помощ за бизнеса“. След това ние ще ви свържем с фирмата, която ще ви съдейства за проекта и ще стискаме палци да имате успех.

Смятаме, че каузата е благородна, защото може да помогне на много хора. И макар и да няма общо с баскетбола, от НАЛБ сме твърдо убедени, че трябва да се стремим да си бъдем полезни с каквото можем. А и ако можем да помогнем, не виждаме причина да не го направим.

Защото обичаме това, което правим!

От любов към играта!

НАЛБ