Преди финала + топ реализаторите на полуфиналите

623

ФиналКулминацията на сезона в Националната аматьорска лига по баскетбол наближава

Най-напред представяме топ реализаторите на полуфиналните серии в НАЛБ (всеки състезател трябва да има изиграни поне 2 мача, за да бъде включен в класацията):

1. Мартин Механджиев (Блейдс) – 23.0 точки средно на мач

2. Георги Брестнички (Хелга) – 22.0 точки средно на мач

3. Георги Георгиев (Локомотив) – 17.5 точки средно на мач

Това е второ поредно отличие за Мартин Механджиев, който стана най-резултатен и в четвъртфиналните серии (с 33.5 точки средно на мач).

Фаворитите за титлата пък успяха да достигнат до финала. Първият (Хелга) и вторият (Локомотив) от редовния сезон ще спорят за титлата в НАЛБ. Във финалната серия също се играе до две победи от три мача.

Какво можем да очакваме и кой е фаворитът?

От едната страна имаме отбор, който изповядва максимата, че титли се печелят от защитата, а от другата имаме много силен тим в нападение. Хелга срещу Локомотив. Двата най-заслужили отбора.

Балансът през сезона е 1:1, което ни навежда и на мисълта, че е много вероятно серията да се реши в 3 мача. В първата среща Локомотив победи с 6 точки разлика, а точно преди месец Хелга победи с 14, като успя да ограничи Локомотив до едва 43 точки.

И двата отбора разполагат с дълги скамейки (имат по 13 картотекирани състезатели).

Изключително правилната тактически игра на Хелга срещу много бързата такава на Локомотив.

Точконосителите в Локомотив са главно трима – Александър ВойновДимитър Станиславов и Георги Георгиев. Това е и слабото място на отбора. Георгиев изигра много силен сезон, като беше постоянен във всички срещи на отбора си (няма мач с под 12 точки). Станиславов беше колеблив в началото на сезона, но в последно време набра сериозна скорост, а в допълнение с невероятната му борбеност, става много труден за опазване. А дали ще бъде спрян Войнов и стрелбата му от зоната за три точки? Ще разберем скоро. Едно е сигурно, ако това не стане, Локомотив е почти непобедим. На полусезона в отбора дойде и Николай Николов, който запълни празнините на ниските позиции, помагайки на Цветелин Костов. В тима са и двама състезатели, които определено имат много сериозен потенциал, който все още не е разкрит напълно. Става дума за Николай Иванов и Мариян Калчев, чиято помощ ще е изключително необходима на финала. Добавяме сърцатата игра на останалите + треньорските умения на Васил Туев и нещата придобиват сериозни измерения. Химията в отбора също не е за подценяване – същите състезатели играят заедно от деца.

В Хелга нещата са по-различни. Заплахата за противниковия кош идва отвсякъде. Стефан СтояновПетър ИвановЖивко РадевскиСтефан АнгеловТихомир ШировВладимир Петров. Състезатели, които могат да поемат отговорност във всеки един момент. Георги Брестнички и Антон Миленков пък не бяха особено активни по време на мачовете на Хелга през редовния сезон, но за финалите със сигурност ще са на линия и с огромно желание да спечелят титлата. А когато играят, и двамата записват стряскащи показатели, на които Локомотив определено трябва да обърне внимание. Изключително вещото ръководство от страна на Стефан Стоянов и Евгени Жеков не е за подценяване. Способността да се вземе максимума от всеки състезател е много важна точно в този момент, а останалите състезатели в отбора винаги се включват на ниво. С малки изключения, и Хелга е в този си състав от много години и играчите се познават добре.

Доминацията на Локомотив над останалите отбори в редовния сезон беше по-сериозна, но пък Хелга успя да спечели всичките си важни мачове.

Можем само да гадаем какво ще се случи. Първият двубой от серията, който вероятно ще ни даде отговори на част от въпросите, е на 09.05.2013 година (Четвъртък) от 21:00 часа в залата на стадион “Локомотив“.

За повече информация и много интересни снимки, можете да посетите страницата на НАЛБ във Фейсбук – http://www.facebook.com/NALB.BG.