Радослав Чемширов: НАЛБ се наложи на пазарен принцип, предоставяйки най-добрата услуга

527

Радослав ЧемшировПродължаваме с интервютата с представители на отборите в Националната аматьорска лига по баскетбол.

Този път се насочваме към Олд Таймърс и Радослав Чемширов. Миналогодишните финалисти в НАЛБ се представят повече от успешно, а зад организацията в отбора стоят предимно Чемширов и Александър Александров. Потърсихме Радослав Чемширов, за да ни разкаже за впечатленията си от настоящата кампания на НАЛБ, за амбициите пред тима на Олд Таймърс, както и за развитието на НАЛБ през неговите очи. Вижте какво сподели Чемширов:

НАЛБ: Здравей! Отборът на Олд Таймърс е един от старите отбори в НАЛБ и миналогодишен финалист. През този сезон обаче има доста повече участници. Какви са впечатленията ви от настоящата кампания за момента?

Радослав Чемширов: Здравейте! Нивото в лигата тази година е изключително високо, предполагам и вие, както и самите отбори, сте изненадани от това, което се получи като качество на „мат’ряла“ (смее се). Голяма част от срещите могат спокойно да бъдат наблюдавани от неутрални зрители – любители на баскетбола, които да оценят качеството на показаното на терена, без да симпатизират на конкретен състезател или отбор. Разнообразието е огромно, има новосформирани отбори, съставени изцяло от млади момчета (Кучетата от Младост, Антураж и други), а има и такива, където младостта се съчетава с опита и на терена излизат състезатели от различни поколения (Ботев 2012, Олд Старс 22, Олд Таймърс и т.н.). Интересен е и сблъсъкът на състави с дългогодишни традиции в аматьорския баскетбол (Брикс, НСА, Политехника и други) с нови формации (София Суперсоникс, Кучетата от Младост и други). Независимо, че сезон 2013-2014 беше успешен за НАЛБ, настоящата кампания прави сериозен скок напред във всяко едно отношение. Много по-добрите условия, при които се провеждат мачовете, също са фактор, който благоприятства за положителните емоции.

НАЛБ: Какви са амбициите ви за класиране през настоящия сезон?

Радослав Чемширов: Миналата година тръгнахме без амбиции за класиране и играхме финал, този сезон също не сме си поставяли цели. Ясно осъзнаваме, че конкуренцията в момента е убийствена, а ние, за разлика от другите водещи отбори, не намираме време за отборни тренировки извън НАЛБ, затова и нямаме особени очаквания освен да играем добре и да се забавляваме. Прави впечатление, че дори без да са се изиграли и две трети от мачовете в групите, има само един отбор без загуба при мъжете. При настоящото разпределение на силите изглежда, че не по-малко от 12 отбора ще се борят за влизане във финалната четворка и се надявам, че ние сме един от тези състави.

НАЛБ: Любов към играта ли е основната ви мотивация да сте част от цялата инициатива?

Радослав Чемширов: Да, а фактът, че при нас има 26 години разлика между най-младия и най-възрастния ни съотборник, го доказва най-добре. Възможността да се наслаждаваме на състезателната тръпка, да се срещаме покрай мачовете, да общуваме помежду си и с другите отбори, да изпием по една-две бири след срещите, да се откъснем от ежедневието и т.н., са други от причините да участваме в НАЛБ.

Радослав ЧемшировНАЛБ: А каква е твоята лична мотивация да се ангажираш организационно с тима?

Радослав Чемширов: Както вече съм ви казвал, аз обичам да играя баскетбол, да гледам баскетбол, да мисля за баскетбол и да коментирам баскетбол, а НАЛБ ми дава добра възможност да съчетавам всичко това. Атмосферата в Олд Таймърс е много добра, всички момчета (и най-вече Сашо Александров) са ангажирани с идеята, представяме се на ниво в лигата, имаме опит от предходните сезони, така че този ангажимент не тежи толкова.

НАЛБ: За този сезон се подсилихте с легендарен състезател в лицето на Горан Кошанин. Звездата на отбора обаче остава Христо Гатев, който в момента е и в чудесна баскетболна възраст. Положително за НАЛБ ли е наличието на състезатели като Гатев, които несъмнено имат качества за много високо ниво или по-скоро това говори доста красноречиво за състоянието на българския баскетбол като цяло?

Радослав Чемширов: За нас е привилегия да се състезаваме редом с Горан, който освен легендарен баскетболист, е и чудесен човек и с поведението си на терена е пример за всички. Христо Гатев прави изключителен сезон, пределно мотивиран е и за мен безспорно е в топ 3 на НАЛБ като индивидуални качества и представяне.

Качеството на състезателите в НАЛБ донякъде е функция от състоянието на професионалния баскетбол в България. Липсата на нормални условия в клубовете, на нормално заплащане на състезателите, въобще липсата на професионални клубове (в София, ако не греша, има само един Левски, който едва крета в момента) принуждава доста момчета в състезателна възраст да търсят друга реализация в живота. Тяхното желание все пак да продължат да играят под някаква форма ги насочва към аматьорския баскетбол и в частност към НАЛБ.

НАЛБ: За втори пореден сезон си част от НАЛБ, като не е тайна и че си оказвал съдействие за развитието на идеята. Какви са ти впечатленията за напредъка на организацията?

Радослав Чемширов: Както вече казах, разликата с предходния сезон е съществена в изцяло положителен смисъл и това се дължи на развитието на организацията. НАЛБ се наложи на пазарен принцип, в конкуренцията на други аматьорски лиги в София, като просто предостави по-добра „услуга“ на желаещите да играят организиран баскетбол.

НАЛБ: Има ли нещо, което смяташ, че е добре да се промени в НАЛБ?

Радослав Чемширов: За мен формулата, в която се провежда в момента първенството, е оптимална, предвид „пилотния“ сезон с толкова много отбори. Всичко останало са детайли, които ще се изчистват с времето.

Олд ТаймърсНАЛБ: Смяташ ли, че НАЛБ може да постигне една от основните си цели, а именно обединение на хората, които истински обичат баскетбола?

Радослав Чемширов: Аз не мисля, че тези, които безкористно се вълнуват от този спорт, са разединени. По-скоро са разочаровани. НАЛБ предоставя добра възможност на любителите на баскетбола да се отърсят от отрицателните емоции и да изпитат отново удоволствие от играта.

НАЛБ: Какви перспективи виждаш пред каузата на НАЛБ?

Радослав Чемширов: Надявам се НАЛБ да продължи да се развива по същия начин и да се осъществят амбициите на организаторите за намиране на спонсор и за организиране на турнири извън София.

НАЛБ: Благодарим много! Успех на теб и на целия ти отбор през настоящия сезон!

Радослав Чемширов: И аз благодаря. Пожелавам на НАЛБ успешен сезон и възможно най-малко конфликтни ситуации, както на терена, така и извън него.

Сърдечни благодарности на Радослав Чемширов! Нямаме съмнение, че всички, които наистина обичаме баскетбола, споделяме едно и също мнение по глобалните въпроси, свързани с любимата ни игра. Твърдо сме убедени обаче, че често срещаната апатия на тези, които се вълнуват от спорта безкористно, дава необходимото спокойствие на други, при които вероятно не е уместно да използваме „безкористно“. Пожелаваме успех както на Радослав Чемширов, така и на всички негови съотборници, а и на отбора на Олд Таймърс като цяло!