Радослав Чемширов: Ще се постараем да продължим с доброто си представяне

655

Радослав ЧемшировСлед като отборът на Олд Таймърс се класира на полуфинал в първенството на Националната аматьорска лига по баскетбол за сезон 2014/2015, главният организатор и капитан на отбора Радослав Чемширов беше потърсен от журналистическия екип на НАЛБ, за да разкаже какви са впечатленията му от четвъртфиналната серия срещу Хелга, какви са амбициите пред „Старовремците“, като разкри и че тимът най-вероятно ще участва в турнира за купата на НАЛБ. Вижте какво сподели той:

Честито класиране на полуфинал! Спечелихте четвъртфиналната серия срещу Хелга с 2:1 победи. Серията беше и повторение на миналогодишния финал, когато загубихте с 2:0. С какво бяхте по-добри сега и какви са коментарите ти за този сблъсък като цяло и кого би отличил?

Радо: Ние сме безспорно по-добри от миналата година, това е видно с просто око. Тогава Хелга имаше по-голяма дълбочина на състава, повече опит и по-голяма сработеност на колектива. Доброто включване на състезателите от резервната скамейка им донесе успеха във втория и решителен мач във финалите на сезон 2013/2014.

Сега вече и ние имаме добра ротация и разчитаме на повече хора и в двете фази на играта. Подобрили сме значително и защитата. Валентин Голчев продължава да се нагърбва с най-тежките задачи по опазване на противниковите състезатели, но и всички останали се раздават максимално. Присъствието на Горан също оказва сериозно влияние. Може би и ние със Сашо Александров се научихме по-добре да се възползваме от възможностите, които ни дава дългата резервна скамейка.

Що се отнася до сблъсъка с Хелга, той не изневери на традицията да е изключително оспорван, решен от няколко точки и изпълнен с напрежение. Когато в началото на сезона беше изтеглен жребият за групите и ние се разминахме, аз се пошегувах, че ще се срещнем в плейофите и така и стана. Аз се занимавам от 4 сезона с организацията на отбор в аматьорските лиги на София и винаги се изправям срещу Хелга, като последните три години това е и във фазата на преките елиминации. За първи път излизаме краен победител и аз вярвам, че това говори за нашето израстване като отбор. Тези сблъсъци през годините, съчетани с амбициите на двата състава, дори доведоха до някакво напрежение между отборите, за което всички имаме вина, но е напълно излишно и се надявам, че ще го преодолеем.

Като изключим донякъде първата среща, сега и двата отбора излязоха с почти оптимален състав и наистина не беше ясно, кой ще се поздрави с крайната победа. Хелга има много качествени състезатели, които доскоро се състезаваха професионално и спокойно можеше Хелга да се класира на полуфинал.

Не искам да отличавам никого от Олд Таймърс, но ще благодаря на тези, които имаха сериозни ангажименти в деня на мача, но направиха всичко възможно да присъстват. Най-вече благодаря на Горан Кошанин, който, за да бъде с нас, се отказа от отдавна организиран демонстративен мач заедно с бивши сръбски състезатели, пристигнали в България специално за събитието.

Олд ТаймърсНе искаш да отличаваш никого – това означава ли, че отборната игра беше разковничето?

Радо: Ако се погледне статистиката, излиза точно така. Седемнадесетте асистенции в Неделя (над три пъти повече от предходната среща, която загубихме), определено се оказаха решаващи. И в осминафиналната серия и сега печелим мачове, в които точковият принос е разпределен по-равномерно и между повече състезатели. Това като цяло е нещо ново за нас и се надявам тенденцията да продължи. За съжаление не успяваме да победим в срещите, в които Христо Гатев се представя супер в нападение, отбелязвайки повече от 30 точки. Трябва ни още малко израстване в тази посока, за да се възползваме оптимално от неговата отлична игра в атака, заради която той съвсем заслужено е в идеалния отбор на лигата.

Влизане в топ 4 на НАЛБ след преодоляване на отбори като Норт Уест и Хелга вероятно преизпълнява предварителните цели. Апетитът обаче идва с яденето. Какво да очакваме от Олд Таймърс срещу НСА или Политехника на полуфинал?

Радо: Аз за себе си бях решил, още преди да знам противниците, които вече преодоляхме, че предвид представянето ни в редовния сезон, класирането за четвъртфиналите беше задължително, а за полуфиналите пожелателно. Тоест, дотук добре. Радвам се, защото конкуренцията е убийствена и поне откакто аз имам наблюдения, това е най-силното първенство на аматьорския баскетбол. Както казах и в първото интервю, ние нямаме организирани отборни тренировки, всеки се подготвя както намери за добре и не очакваме чудеса. Разбира се, няма да спираме дотук, а ще се борим и в оставащите срещи. До първия мач от четвъртфиналната серия Политехника се представяше доста добре в плейофите, а НСА е константна величина през последните години. По-вероятно ми изглежда НСА да се изправи срещу нас, но и двата отбора са супер сериозни и организирани и ще бъде изключително трудно, но няма и как да е иначе, предвид нивото на НАЛБ в момента. Ще се постараем да продължим с доброто представяне и да залагаме на отборната игра и здравата защита, за да имаме своите шансове.

А ще участвате ли в турнира за купата на НАЛБ?

Радо: Сезонът досега беше доста тежък, а и още не е свършил, но виждам, че момчетата имат желание, затова най-вероятно за първа година ще пробваме и този тип турнир.

Радослав ЧемшировВ такъв случай, ще има ли промени в състава?

Радо: Честно казано не сме стигнали до тези детайли, в момента цялата ни концентрация е съсредоточена върху плейофите. Дори да има промени, те ще са минимални и ще са продиктувани от евентуални откази на някои основни състезатели да участват в турнира за купата.

И в случай, че не ти взимаме нови интервюта до края на сезона, за догодина да очакваме ли същият Олд Таймърс отново да се бори за титлата на НАЛБ?

Радо: Трябва да прегледам договорите на играчите (смее се). Това също не е въпрос, който е на дневен ред, но предполагам, че няма да се откажем от отбора и от лигата, след толкова усилия на всички замесени.