Система за провеждане на мъжкото първенство в НАЛБ!

464

НАЛБТУК можете да прочетете подробно системата, по която ще се проведе мъжкото първенство в НАЛБ за сезон 2014/2015!

30 отбора“ звучи прекрасно, но предполага и много работа. Постарахме се да оформим максимално ясна и адекватна система, която да удовлетворява максимално много участниците в НАЛБ.

След гласуване сред отборите, единодушно беше взето решение през предстоящия сезон 30-те отбора да бъдат разделени в 2 групи от по 15 отбора, след което да изиграят плейофи, както е описано във файла.

Във файла ще видите и всички групи и мачове за разпределение на абсолютно всички места. Това е необходимо по две причини: 1. Крайното класиране е много важно, тъй като идеята е от сезон 2015/2016 в НАЛБ да има дивизии, формирани на базата на класирането от сезон 2014/2015 и 2. Би било глупаво, ако някои отбори приключат с организирания баскетбол за сезона в средата на месец Март (желанията на повечето отбори са да имат максимално много мачове през сезона).

Според системата, която Ви представяме, почти всички отбори ще приключат участието си в средата на месец Май, а най-добрите – по-малко от месец по-късно. Това предполага, че всеки отбор ще изиграе поне 19 мача през сезона. Максималната бройка на мачовете на отборите, които достигнат до финал и при положение, че всяка от плейофните им серии (които са 5) завършва в 3 срещи, би била 29 двубоя за сезона.

След края на първенството ще бъде проведен традиционният турнир за купата на НАЛБ. Той ще бъде на директни елиминации в един мач и ще приключи до средата на месец Юли.

От сезон 2014/2015 сме предвидили и мач за суперкупата на НАЛБ, в който един срещу друг ще излизат шампионът и носителят на купата.

От сезон 2015/2016 идеята е да стартираме с дивизии. Конкретна система няма как да представим, тъй като не знаем конкретната бройка на отборите. При 30 отбора, например, могат да се сформират 3 дивизии от по 10 отбора. След плейофите в съответните дивизии последните отбори отпадат, а първите се класират. Предвидени са и баражи. От сезон 2015/2016 планираме и турнирът за купата да бъде не след края на първенството, а по време на първенството – през месеците Февруари и Март.

Във файла подробно е описано и как един отбор се разпознава като такъв от миналия сезон, който трябва да играе в конкретна дивизия – това условие е написано, за да се избегнат случаи, в които един отбор се разцепва на две и двете части твърдят, че те са отборът от миналия сезон.

Системата, както и Наредбата за предстоящия сезон ще бъдат подробно разяснени на участниците отново на техническата конференция. Тя ще се проведе на 04.10.2014 година, Събота, от 16:30 часа в конферентна зала на адрес: Град София, улица „Златен рог“ 16B (Б). Залата се намира съвсем близо до метростанция Джеймс Баучер, както и съвсем близо до хотел Кемпински.

Системата в женското първенство на НАЛБ беше уточнена на техническата конференция за женските отбори. След невъзможността на един от петте тима да участва, останалите 4 отбора се обединиха около идеята да играят по 4 пъти по системата „всеки срещу всеки“, след което да играят и плейофи. Това предполага между 16 и 18 мача на отбор за сезона.

Оставаме на разположение и за въпроси, в случай, че имате такива – относно системата или относно каквото и да е, засягащо НАЛБ.

Брой отбориТова пък е графика с броя на отборите, които участват в НАЛБ през годините. ТУК можете да видите снимката във Фейсбук с пълния текст към нея.

За повече информация и много интересни снимки, можете да посетите страницата на НАЛБ във Фейсбукhttps://www.facebook.com/NALB.BG