Ситуацията в дивизиите за сезон 2017/2018

1333

НАЛБТъй като през настоящата седмица завършват плейофите и в трите дивизии от първенството на Националната аматьорска лига по баскетбол в София за сезон 2016/2017, правим кратък преглед на това, което ни очаква през сезон 2017/2018 в НАЛБ.

През сезон 2016/2017 в първенството на НАЛБ в София участие взеха цели 40 отбора. Радваме се, че вече 37 от тези тимове са декларирали участие в първенството на Националната аматьорска лига по баскетбол в София и през следващия сезон. Това е важна необходимост, за да бъдат пределно ясни отборите, които ще вземат участие в дадена дивизия достатъчно време преди старта на шампионата.

Абсолютно всички 12 отбора, които се състезават в първа дивизия от първенството на НАЛБ в София за сезон 2016/2017 подадоха декларации за участие и през следващия сезон. Имайки предвид и промяната на собствеността в два от тимовете, през сезон 2017/2018 отборът на Микс ще носи името В.И.С., а този на Дефект-Вип Рипеър – Сейнтс. Останалите тимове също биха могли да променят имената си преди началото на предстоящата кампания (разбира се, това важи не само за отборите от първа дивизия, а за всички).

От 12-те отбора, които се състезават във втора дивизия от първенството на НАЛБ в София за сезон 2016/2017, 11 подадоха декларации за участие и през сезон 2017/2018. Единствено отборът на БГО Софтуер Булс не го направи.

От 16-те тима в трета дивизия от първенството на Националната аматьорска лига по баскетбол в София за сезон 2016/2017, 14 остават в НАЛБ със сигурност и през следващия сезон. Въпреки първоначалното потвърждение на един от отборите, в крайна сметка двата тима, които няма да продължат участието си в НАЛБ през сезон 2017/2018 (а и да го продължат ще имат статут на нови отбори при формирането на дивизиите), са Блу Девилс и София Скай Уокърс.

Трябва да отбележим и че новите отбори, които бяха създадени за турнира за купата на НАЛБ за сезон 2016/2017, също ще имат възможност да подадат предварителни заявки за участие в първенството на НАЛБ в София за сезон 2017/2018.

За момента има 37 сигурни отбора за сезон 2017/2018. Все още не е ясно дали ще има повече от 3 дивизии, като несъмнено 3 ще бъде минимумът. Предстоят дебати с участниците, както и изчисления, след което ще стане ясно дали ще бъде създадена и четвърта дивизия.

Това, което наближава с пълна сила, са баражите за влизане/оставане в първа дивизия и баражите за влизане/оставане във втора дивизия. ТУК могат да бъдат открити всички класирания в НАЛБ за сезон 2016/2017.

На последно място в крайното класиране в първа дивизия завършва отборът на Рейнджърс (разбира се, правим уточнение, че има все още 2 незавършили серии – серията за трето място и финалната такава, така че теоретично е възможно да има промени; същото важи и за другите дивизии). Рейнджърс отпада директно от първа дивизия. За деветите – ФитСпо Баскет, десетите – Ероус и единадесетите – Кучетата от Младост предстоят баражи за оставане в първа дивизия.

Има цели 4 отбора от втора дивизия, които предварително заявиха, че не желаят да се борят за влизане в първа дивизия (всеки отбор има право да откаже участие в горна дивизия преди старта на плейофите). Това са отборите на Фитстоун, Паляците, Рапидо Куриери и Джобтайгър Дюдс. Затова и още преди края на финалната серия във втора дивизия е ясно, че отборът, който се класира в първа дивизия, е София Хоукс.

Отборите на Гуми-Нет (трети в крайното класиране във втора дивизия), София Ентъртейнмънт (четвърти) и Монстарс (осми) ще играят баражи за влизане в първа дивизия.

От първа дивизия отпада отборът на Рейнджърс.
В първа дивизия се класира отборът на София Хоукс.
Двубоите за участие в първа дивизия през сезон 2017/2018 (в баражите се играе до 2 победи от 3 мача):
ФитСпо Баскет – Монстарс
Ероус – София Ентъртейнмънт
Кучетата от Младост – Гуми-Нет

Отборите в първа дивизия от първенството на НАЛБ в София за сезон 2017/2018:

Брикс
Олд Таймърс
Норт Уест
Сейнтс
София Лайънс
Олд Старс 22
В.И.С.
Ботев 2012
София Хоукс
ФитСпо Баскет/Монстарс
Ероус/София Ентъртейнмънт
Кучетата от Младост/Гуми-Нет

От втора дивизия никой не отпада директно, тъй като има един отбор, който няма да продължи участието си в НАЛБ през сезон 2017/2018 (а и да го продължи ще започне от последната дивизия, тъй като не е подал декларация за участие в срок – БГО Софтуер Булс). Отборите в групата за оставане във втора дивизия пък ще играят баражи. Става дума за Титаните (девети в крайното класиране във втора дивизия), Кучетата от Младост Б (десети) и Дървоядите-Рафи (единадесети).

В трета дивизия е ясно, че отборът на Кралете завършва на трето място, а този на Фантомс – на четвърто. Спечелилият финалната серия измежду Волтрон и Атлетик 95 Куклен се класира директно във втора дивизия, а за загубилия предстои бараж за влизане в дивизията. Правим уточнение и че от трета дивизия няма нито един отбор, който да е отказал участие в по-горната дивизия.

Вече е ясно, че отборът на Титаните ще се изправи срещу Фантомс в баража за влизане/оставане във втора дивизия, а отборът на Кучетата от Младост Б ще мери сили с Кралете. Разбира се, и тук баражите се играят до 2 победи от 3 мача.

Загубилият финалната серия в трета дивизия пък ще се изправи срещу Дървоядите-Рафи.

Отборите във втора дивизия от първенството на НАЛБ в София за сезон 2017/2018:

Рейнджърс
Гуми-Нет/Кучетата от Младост
София Ентъртейнмънт/Ероус
Монстарс/ФитСпо Баскет
Фитстоун
Паляците
Рапидо Куриери
Джобтайгър Дюдс
Волтрон/Атлетик 95 Куклен
Титаните/Фантомс
Кучетата от Младост Б/Кралете
Дървоядите-Рафи/Волтрон/Атлетик 95 Куклен

Сигурните отбори в трета дивизия от първенството на НАЛБ в София за сезон 2017/2018 (в случай че бъде създадена четвърта):

Атлетик 95 Куклен/Волтрон/Дървоядите-Рафи
Кралете/Кучетата от Младост Б
Фантомс/Титаните
Топ Тен
Стрийт Бенгърс
Бойз Фром Да Хууд
Джедай Мастърс
Мечките
Скравена
Виваком
Любимец
Ботев 2012 Б

При създаването на четвърта дивизия отборът на Ръш Баскетбол ще попадне в нея, както и всички нови отбори. Записването за нови отбори ще бъде пуснато съвсем скоро. В случай че не бъде създадена четвърта дивизия, отборът на Ръш Баскетбол, както и всички други потенциални участници ще попаднат в трета дивизия, която отново би била с повече от 12 отбора.

Правим уточнение и че най-вероятно форматът от сезон 2017/2018 ще претърпи леки промени, гласувани от участниците в НАЛБ.

Пожелаваме успех на всички участници! Използваме възможността и отново да благодарим на всички за прекрасното първенство, за което предстои да завърши през настоящата седмица!

Редакция (20.07.2017 година): Отборите, които ще продължат участието си в първенството на НАЛБ в София от сезон 2016/2017 и през сезон 2017/2018 вече са 36. Това е така, тъй като отборът на Волтрон беше отстранен, а повече информация по въпроса може да бъде открита ТУК.