Сметките преди последния кръг в предварителните групи

752

КалкулаторНека видим какво е положението във всяка от групите, кой има шанс да се класира за полуфинал и какво може да се случи.

ТУК вижте класиранията в предварителните групи в турнира за купата на НАЛБ, за които става дума. ТУК пък можете да прочетете повече за изминалите двубои.

Преди да започнем с изчисленията искаме да уточним следното: ясно е, че най-добрият втори отбор ще има баланс от 1 победа и 1 загуба. В трите групи ще има поне по един отбор с такъв баланс. Определящ фактор за най-добрия втори ще се окаже коефициентът на всеки от отборите. Как се определя коефициентът? Отбелязаните точки се разделят на получените. Според официалните правила за правене на класиране се изчислява коефициент, а не точкова разлика, както е доста широко разпространено да се прави в България. В 99% от случаите коефициентът и точковата разлика показват едно и също, но е възможно да има разминавания. В сметките, които ще представим, ние също ще използваме точкова разлика, тъй като за коефициент е необходимо да се предвиди освен победа с дадена разлика, и точен резултат (защото, ако срещата е много резултатна, е възможно да е необходима по-голяма разлика – напомняме, че за коефициента отбелязаните точки се разделят на получените). Примерно, победа с 95:90 не носи същия коефициент като победа с 25:20. При първата победа коефициентът на отбора-победител е 1.055 (95:90), а при втората – 1.250 (25:20)

Започваме с група A.

Ботев 2012Твърдо първи е отборът на Ботев 2012, който има 2 победи – той чака на полуфинал победителя от група C. В последния кръг един срещу друг излизат Съмар Джам и Дървоядите. Съмар Джам има загуба с 60 точки разлика от Ботев 2012, а Дървоядите – с 52. За да може един от Съмар Джам и Дървоядите да стане най-добър втори отбор, това означава, че „Дървоядите“ трябва да победят с поне 48 точки разлика или Съмар Джам да победи с поне 56 точки разлика в последния мач между двата отбора. В група C отборът на Блейдс е изиграл и двата си мача, има 1 победа и 1 загуба, а точковата разлика на тима е -4 (или коефициент малко под 1.000). Практически изглежда трудно най-добрият втори отбор да излезе от тази група, но в никакъв случай не е невъзможно. Възможно е обаче при въртележка в група C, коефициентът, който ще трябва да се подобрява, да е по-добър от този в момента на Блейдс – вижте група C по-надолу. Има възможност и отбор от група B да постигне по-добър коефициент.

С други думи – това, което устройва Съмар Джам и Дървоядите – победа с около 50 точки разлика, победа за София Булс или София Лайънс с под 25 точки разлика в група B и победа за Лъвовете (без значение с каква разлика) или разгромна победа за София Спартанс в група C.

Група B.

ХелгаТук първият отбор също се знае – Хелга, като тимът е изиграл мачовете си и има 2 победи. Хелга чака най-добрия втори отбор на полуфинал. В последния кръг се срещат София Булс и София Лайънс. София Лайънс загуби с 31 точки разлика от Хелга, а София Булс – с 38. Т.е., за да изпревари някой от двата отбора временно най-добрия втори Блейдс, трябва или София Лайънс да победи с над 27 точки разлика, или София Булс да победи с над 34 точки разлика. И тук отново отбелязваме, че при победа на София Спартанс над Лъвовете в група C, нещата стават по-сложни и от огромно значение е разликата, с която „Лъвовете“ падат. Не трябва да се забравя, че в група A отборите също имат теоретичен шанс да постигнат по-добри коефициенти.

Това, което устройва София Лайънс и София Булс – победа с около 30 точки разлика, победа за Лъвовете (без значение с каква разлика) или разгромна победа за София Спартанс в група C и никой от група A да не спечели мача с над 45 точки разлика.

Ред е на Група C.

БлейдсЕдинственото сигурно тук е, че Блейдс няма да завърши на първо място, макар че води във временното класиране. Отборът има 1 победа и 1 загуба, но коефициентът на тима е под 1.000 или точковата разлика на Блейдс е -4. Дори да стане тройна въртележка, винаги един от трите отбора ще излезе с положителна точкова разлика. Т.е. Блейдс може да се надява единствено да стане най-добрият втори отбор в групите и по този начин да се класира на полуфинал. Засега това изглежда възможно, но вече всичко зависи от останалите тимове. Отборът на Лъвовете има 1 победа. Ако победи София Спартанс в последния кръг, е ясно, че „Лъвовете“ стават първи в групата, срещат Ботев 2012 и Блейдс има добри шансове да завърши като най-добър втори. При победа на София Спартанс обаче всичко може да се случи. За евентуалната тройна въртележка точковата разлика на Лъвовете в момента е +9, на Блейдс – -4, а на София Спартанс – -5. Победа с 1 или 2 точки за София Спартанс при много резултатен мач може да остави „Спартанците“ на последно място, Блейдс – на второ, а Лъвовете – на първо. В общия случай и ако изхождаме само от точковата разлика засега, на отбора на София Спартанс е необходима победа с над 7-8 точки, за да излезе на първо място. Ако „Лъвовете“ загубят с до 6 точки, то най-вероятно ще спечелят групата. Блейдс пък трябва да разчита или на победа на Лъвовете, или на по-голяма победа на София Спартанс, за да има шанс да бъде най-добрият втори отбор в групите.

Обобщаваме: ако отборът на Лъвовете бие, всичко е ясно – 1. Лъвовете, 2. Блейдс, 3. София Спартанс. Ако София Спартанс победи с между 1 и 6 точки: 1. Лъвовете, 2. София Спартанс, 3. Блейдс (и все пак напомняме, че при разлика от 1-2 точки е важно колко резултатен е мачът). Ако София Спартанс победи с между 7 и 13 точки: 1. София Спартанс, 2. Лъвовете, 3. Блейдс. Ако София Спартанс победи с над 14 точки: 1. София Спартанс, 2. Блейдс, 3. Лъвовете. Вторият отбор в групата пък, който и да е той, трябва да се надява в другите две групи да не се получат двубои с много големи разлики.

Кой знае?!Никой няма представа какво може да се случи. Ситуациите в групите, особено в последната, са изключително сложни. Преди последния кръг всички отбори имат шанс да се класират на следващата фаза, а именно на полуфинал.

Предстоящите двубои ще се изиграят на 05.07.2014 година, Събота. В първия мач от 13:00 часа Лъвовете и София Спартанс ще разрешат загадката в група C. След това София Булс и София Лайънс ще опитат да се преборят за най-доброто второ място, а последни един срещу друг излизат Съмар Джам и Дървоядите.

Полуфиналите ще се играят на 06.07.2014 година, Неделя. Първият мач е от 13:00 часа.

Мачът за трето място и финалът са на 12.07.2014 година, Събота. Двубоят за бронзовите медали е от 13:00 часа, а след него ще се проведат 3 конкурса. 2 от тях са традиционни за НАЛБ: конкурс за стрелба от линията за наказателни удари и конкурс за стрелба от зоната за три точки. Третият конкурс ще бъде проведен за първи път в НАЛБ, става дума за конкурс за забивки (досега не е провеждан такъв, тъй като в залата, в която се провеждаха двубоите до скоро, имаше забрана да се забива, заради опасност от падане на кошове). В конкурсите може да се включи всеки картотекиран участник в турнира за купата на НАЛБ.

Всички двубои и конкурси се провеждат в зала Овергаз Арена.

Между другото, от скоро имаме нов артикул на НАЛБ – метален ключодържател с име и формата на тениска. Молим всеки, който желае такъв или какъвто и да е артикул на НАЛБ, да направи своята поръчка до края на месец Юни, тъй като се предвижда последна поръчка за сезона. ТУК можете да разгледате всички артикули на НАЛБ, като само при поръчка чрез НАЛБ цените на артикулите могат да бъдат толкова ниски (ние предоставяме артикулите на същите цени, на които ни ги предлагат на нас като сътрудници на съответните компании).

За повече информация и много интересни снимки, можете да посетите и страницата на НАЛБ във Фейсбук – https://www.facebook.com/NALB.BG