Спаска Пешарова-Бояджиева: НАЛБ е начинът да се популяризира баскетболът в България

497

Спаска Пешарова-БояджиеваПродължава серията от интервюта със състезатели и треньори на различните отбори в Националната аматьорска лига по баскетбол през сезон 2013/2014. Всеки ще разкаже как е започнал с баскетбола и как е стигнал до НАЛБ, както и как намира лигата, а и какви перспективи вижда пред нея.

Осма на въпросите отговаря Спаска Пешарова-Бояджиева – старши треньорката на отбора на Пейпър Кор Костенец. Отборът от Костенец се състезава за първа година в НАЛБ, като преди това има участия и в други първенства. Пешарова-Бояджиева пък е неизменно до отбора, което в комбинация със солидния й опит в баскетбола като цяло, предполага интересно четиво:

НАЛБ: Здравей! Разкажи ни малко повече за своята баскетболна история. Как започна всичко и как стигна до НАЛБ?

Спаска Пешарова-Бояджиева: Играя и се забавлявам с тази игра откакто се помня. Започнах в трети клас, след което следваха купища състезания – регионални, зонални, републикански. Следва в 9 клас Б група жени, висше в НСА за треньор по баскетбол, А група жени, вицешампион на купа България, на следващата година носител на купа България и пак висше в НСА (само че със специалност „Кинезитерапия“). Работя като кинезитерапевт и през свободното си време тренирам подрастващи. Преди да започнем да играем в НАЛБ, участвахме в АБА. Решихме да приемем и това предизвикателство – нови отбори, нова зала, повече мачове и повече опит.

НАЛБ: Ти си треньорка на отбора на Пейпър Кор Костенец, който участва в НАЛБ от този сезон. Тимът записва сериозен прогрес и се представя все по-добре. Пейпър Кор Костенец е и един от трите отбора в лигата, който има неиграещ треньор. Трудно ли прие предизвикателството?

Спаска Пешарова-Бояджиева: Сериозен прогрес не бих казала, но напредък има и ще има, ако съумеем да се съхраним като отбор и го няма това текучество на състезатели, както за съжаление се получава при нас. Освен това ние не можем да направим и една тренировка заедно поради факта, че всеки е зает с бизнеса си или живее в друг град, което само по себе си говори, че аз само ги обединявам и представлявам. Дали трудно съм приела предизвикателството като неиграещ треньор? Когато е трябвало да играя съм го правила. Баскетболът сам по себе си е едно голямо предизвикателство, само тези, които не са се докоснали до тази магия не могат да го оценят. Това са индивидуални, групови и отборни решения, вземани за части от секундата, както всъщност е и в живота. Най-трудното според мен е да се направи добра селекция на отбора, а трябва и да имаш и избор на състезатели. Костенец не е София – нямаме голям избор, но аз лично съм доволна от отбора и играта, която показват момчетата. С малко тренировки ще се получат и резултатите. Но спортът за съжаление не е това, което беше…

Пейпър Кор КостенецНАЛБ: Искаш ли да отличиш някого? Съотборник, съперник, отбор?

Спаска Пешарова-Бояджиева: От отбора – всички сътезатели, всеки е полезен с уменията си.

Съперник – всички отбори, участващи в НАЛБ, чест им прави, че са избрали този начин да се забавляват.

Трябва да спомена и че ценя високо направените усилия за съществуването на НАЛБ на Мартин Механджиев.

НАЛБ: За първи сезон имаш допир до НАЛБ, но имайки предвид сериозния ти опит в баскетбола, как намираш цялостното ниво на лигата?

Спаска Пешарова-Бояджиева: Много добро, но винаги има какво още да се желае. НАЛБ е начинът да се популяризира баскетболът в България, защото обхваща голяма група от хора, желаещи да тренират и да се изграждат като характери, личности и баскетболисти.

Пейпър Кор КостенецНАЛБ: Как намираш лигата в организационен план?

Спаска Пешарова-Бояджиева: Като цяло организацията е отлична!

Искам да спомена и съдиите – това бе една от причините да не играем в АБА. Уважавам съдиите, които са безпристрастни и си вършат работата. Винаги поздравявам доброто съдийство, дори и отборът ми да е загубил. Ние идваме да играем за удоволствие и разтоварване, наясно сме с нивото си на подготовка и не търсим победа на всяка цена, но когато ни пречат с лошо съдийство, ни се разваля и удоволствието от играта. В НАЛБ съдийството е на много високо ниво.

НАЛБ: А какви перспективи виждаш пред нея?

Спаска Пешарова-Бояджиева: Всъщност конкуренцията движи прогреса, т.е. повече отбори, повече баскетболни срещи, красиви технически и тактически изпълнения. Мисля, че всички ние искаме да виждаме един красив и атрактивен баскетбол.

Спаска Пешарова-БояджиеваНАЛБ: Последно… Кой ще стане шампион в НАЛБ през този сезон?

Спаска Пешарова-Бояджиева: Локомотив.

НАЛБ: Благодарим много! Успех на теб и на целия ти отбор!

Спаска Пешарова-Бояджиева: Да, и аз благодаря за интервюто! На всички участващи отбори в НАЛБ пожелавам спортсменска игра, спортна злоба и успехи в първенството.

Благодарим на Спаска Пешарова-Бояджиева за добрите думи! За съжаление се доказва за пореден път, че това да си кадърен и можещ не е достатъчно, за да си баскетболен треньор в България, който да се издържа от професията. Оценката за високото ниво на съдийството в НАЛБ, и то от отбор, който не е сред първите, говори достатъчно красноречиво за професионализма на длъжностните лица в лигата. Смятаме и че наистина съумяваме да популяризираме баскетбола в страната, но амбициите ни далеч не спират дотук. Пожелаваме успех както на Пешарова-Бояджиева, така и на всички от отбора на Пейпър Кор Костенец, а и на отбора като цяло!