Спас Ставрев: Моите комплименти за организацията на НАЛБ

1069

Спас Ставрев и Стефан ГеоргиевНай-полезният състезател на втория кръг в първа дивизия от първенството на Националната аматьорска лига по баскетбол за сезон 2015/2016 Стефан Георгиев беше награден от много добре позната личност в баскетбола ни и особено в университетския спорт. Разбира се, става дума за Спас Ставрев.

Състезател на Спартак Първенец, а след това и на Академик Пловдив. От 1984 до 1992 година играе в Академик София, като в същото време е и студент в НСА. Майстор на спорта. От 1994 година е помощник-треньор на Академик Колонел (жени), а година по-късно става преподавател по баскетбол в УНСС, както и треньор на отбора. От 1999 до 2005 година е главен треньор и координатор на баскетболната школа в Сантарей (Португалия). Със студентските отбори на УНСС е шампион през 1999 година (когато Стефан Георгиев, когото Спас Ставрев награди, е част от отбора на НСА), 2006 и 2009 година. Треньор на първия български студентски отбор, участник на европейско първенство.

Спас Ставрев следи изкъсо развитието на НАЛБ през годините, като за сезон 2015/2016 има огромното желание и отбор на УНСС да се включи в мъжкото първенство. Това се отлага във времето, но не пречи на г-н Ставрев да покаже подкрепата си за каузата на Националната аматьорска лига по баскетбол.

Спас СтавревСлед гостуването на Спас Ставрев го потърсихме, за да сподели впечатленията си от НАЛБ, както и да разкаже малко повече за огромния си опит. Разбира се, фокусът на въпросите е върху университетския баскетбол и болката от затъването на любимия ни спорт и на това ниво. Интервюто беше взето от Леон Лалов, който е част от екипа на НАЛБ. Вижте какво сподели Спас Ставрев специално за НАЛБ:

Здравейте г-н Ставрев! С голямо удоволствие ще почерпим малко знания и виждания за университетския баскетбол в България. От много години сте в баскетбола, как Ви се струват нещата в момента?

Спас Ставрев: Почти целият ми живот в баскетбола досега е свързан със студентския баскетбол. Първоначално като състезател (АкадемикПловдив и София), а след това и като преподавател/треньор в Университета за национално и световно стопанство. Студентският баскетбол в България е плод на отдаденост и добра воля от страна на преподавателите и ръководствата на отделните висши училища. Финансово студентската спортна асоциация АУС „Академик“ получава средства от Министерството на спорта, но те са крайно недостатъчни за обема състезания от календара, а и ненавременни.

Бихте ли сравнили студентския спорт със същия преди години, когато имаше студентско първенство на много високо ниво, а сега по колко мача имате годишно между университетите?

Спас Ставрев: За жалост тези сравнения според мен не са реални. Всяко време има своите добри и слаби звена. Безразличието е големият проблем в колегията. Трябва мотивация, зачитане на треньорската работа, а защо не и назначаване само на треньори към висшите училища (това е отдавнашна идея на г-н Георги Бързаков, която аз подкрепям) по подобие на университетите в САЩ.

Има ли изобщо първенство между университетите в момента и прави ли се нещо в тази насока?

Спас Ставрев: В момента подготвяме програмата за тази състезателна година, като форматът ще е „всеки срещу всеки“ и при мъжете, и при жените. Така ще увеличим мачовете за мъжете до 10 в редовния сезон. След това се играят плейофни мачове за определяне на участниците във финалната осмица. За жалост женската част е с малко представители. Освен софийски 5-6 висши училища, от страната се включват 2-3 отбора.

Можете ли да споделите емоцията от участието и спечелването на едно такова първенство?

Спас Ставрев: В кариерата си като треньор на УНСС съм печелил с отборите три шампионски титли – 1999, 2006 и 2009 година. Последната е най-запомнящата се. Играхме срещу отбора на НСА „Васил Левски“ и победихме с 2 точки (73:71), което бе незабравим момент. Тази титла ни даде правото да участваме на десетото Европейско университетско първенство в Познан, Полша.

Спас Ставрев и Стефан ГеоргиевЗнаем, че следите работата на НАЛБ, как бихте я оценили?

Спас Ставрев: Следя развитието и мога да изкажа комплименти за организацията като цяло. Само човек, запознат с организационна работа може да оцени усилията ви – затова моите поздравления. Следя внимателно и тъй като почти всички момчета от отбора на УНСС участват в НАЛБ.

Техническият университет събра доста сериозен отбор за първенството на НАЛБ тази година. Виждате ли НАЛБ като алтернатива за участие на университетски отбори?

Спас Ставрев: Като алтернатива не мога да нарека, по-скоро като допълнително удовлетворение, изява и удоволствие от играта на голяма част от състезателите.

В продължение на предишния въпрос, мислите ли, че конкуренцията в първенството би провокирала участието на все повече момчета, идващи от подрастващи и неуспели да се впишат в някои от професионалните отбори?

Спас Ставрев: Особено за София, почти двумилионен град, с един отбор в НБЛ и чак сега един отбор в А група за мъже перспективите са за все по-нарастващ брой на желаещи състезатели и отбори да се включват.

Вече имаме примери с отказали се от професионалния баскетбол играчи, които намират място да продължат да практикуват любимата игра. Подкрепяте ли това и бихте ли се включили и Вие (в игра)?

Спас Ставрев: Да, следя имената. Това вдига и нивото на лигата и интереса от страна на публиката. За мен мога да кажа, а и за бившите играчи около тази възраст, че е малко рисковано да се впускаме в битки, но при олекотени правила – със сигурност.

НАЛБ вече разшири границите си и извън София. Освен няколкото изяви в други градове се организира и сериозен турнир в град Габрово, подкрепяте ли такава инициатива и мислите ли, че тя е правилният път към осъществяването на целта на НАЛБ, а именно обединение на всички обичащи баскетбола?

Спас Ставрев: Когато разбрах, че сте в Габрово, бях сигурен, че нещата в този град ще се получат по най-добрия начин. Познавам лично Иван Господинов, изпълнителния директор на БК „Чардафон-Орловец“ и неговия организационен перфекционизъм. Затова ви поздравявам, че сте в партньорство именно там и с него.

И като за финал, това, което правите през всичките тези години, можете ли да го определите като мотото на НАЛБ “От любов към играта!”?

Спас Ставрев: Да, на 100%.

Спас СтавревБлагодарности на Спас Ставрев за хубавите думи и положителната оценка за работата ни! С удоволствие бихме помогнали и за развитието на студентския спорт в България, като вярваме, че именно сериозна работа при подрастващи, студенти и аматьори е правилният път, за да очакваме успехи в професионалния спорт. Благодарим за гостуването и за интервюто! Надяваме се, че ще се виждаме все по-често на мероприятията на Националната аматьорска лига по баскетбол в зала Овергаз Арена!