Станимира Златкова: НАЛБ обърна сериозно внимание на спорта в училище

764

НФСГКакто знаете, през сезон 2014/2015 от НАЛБ организирахме Софийската ученическа лига по баскетбол, като сериозно се захванахме с дейност, свързана с ученическия спорт.

Наскоро представихме интервю със Станислав Алачев, учител по ФВС в Софийската математическа гимназия „Паисий Хилендарски“. ТУК можете да го прочетете отново. Сега потърсихме Станимира Златкова, учител по физическо възпитание и спорт в Националната финансово-стопанска гимназия. Именно Златкова е треньор и на юношеския отбор на НФСГ, който взе участие в първото издание на Софийската ученическа лига по баскетбол към НАЛБ. Потърсихме я за обратна връзка, да ни разкаже за впечатленията си от участието на НФСГ в надпреварата, за организацията в Националната аматьорска лига по баскетбол, както и за възможностите за развитие на инициативата. Вижте какво сподели тя:

НАЛБ: Здравей! Преди няколко дни завърши Софийската ученическа лига по баскетбол. В нея участие взе и юношеският отбор на Националната финансово-стопанска гимназия. Какъв е коментарът ти за изминалия шампионат?

Станимира Златкова: Изминалия шампионат беше едно много сериозно състезание, изпълнено с много емоции и професионализъм на всяко едно ниво. Мисля , че от НАЛБ положихте основите на най-важното място, а именно при ученическия спорт. Дадохте възможност и поле за изява на децата, за да се докосват до магията на истинския и професионален баскетбол.

Станимира ЗлатковаНАЛБ: Какво смяташ за инициативата на НАЛБ да обръща все повече внимание на ученическия спорт?

Станимира Златкова: Смятам, че това е една инициатива за милиони. Много добре замислена, перспективна и най-вече крачка напред. Осъществима за моя радост, а надявам се и за радост на мои колеги, които обръщат сериозно внимание на ученическия спорт. НАЛБ обърна сериозно внимание на спорта в училище, за което много благодаря! За хора като мен това е много важно.

НАЛБ: Какви перспективи виждаш пред Софийската ученическа лига по баскетбол?

Станимира Златкова: Виждам една много голяма перспектива за развитие на Софийската ученическа лига по баскетбол. Вярвам, че с всяка изминала година все повече колеги ще прегръщат идеята.

НАЛБ: Всички знаем на какво ниво е ученическият спорт и в частност ученическият баскетбол в България. Смяташ ли, че с тази инициатива можем да излезем от българската действителност и да вярваме, че истинската идея за ученическия спорт е постижима и тук?

Станимира Златкова: Смятам, че сме тръгнали точно натам. Смятам, че с повече хора като вас и мен това може да се случи. Смятам, че нашите деца го заслужават най-много и трябва да го направим най-вече заради тях.

Станимира ЗлатковаНАЛБ: Всички виждаме как се вълнуваш и гориш заедно с отбора си по време на мачовете. За съжаление, всички знаем и че много твои колеги не биха искали дори да чуят за подобни извънкласни ангажименти. Какво те мотивира да си толкова всеотдайна?

Станимира Златкова: Само едно, обичам децата! Те ме правят много щастлива всеки ден! А Софийската ученическа лига по баскетбол към НАЛБ няма нищо общо с познатите до болка на всички ни ученически игри, където просто се отбива номерът. Децата заслужават да играят в нормално и професионално организирано първенство.

НАЛБ: А с какво каузата на НАЛБ те спечели?

Станимира Златкова: НАЛБ ме спечели с всичко! Страхотни сте! За мен е чест да имам колеги като вас! Благодаря ви, че поканихте мен и момчетата в първия сезон на лигата!

НАЛБ: Какво би казала на онези учители, които биха възприели участието на баскетболните им отбори в Софийската ученическа лига по баскетбол за загуба на време?

Станимира Златкова: Даже не бих говорила с такива. Нямаш ли сърце…значи нямаш нищо…

НФСГНАЛБ: Благодарим много! Пожелаваме ти много успехи, все такава всеотдайност и се надяваме на все повече баскетболни срещи!

Станимира Златкова: Благодаря на НАЛБ за големия професионализъм, колегиални и човешки отношения! Пожелавам много успехи на целия екип!

Благодарности на Станимира Златкова за добрите думи! Надяваме се, че тепърва ни предстоят много успехи, свързани с ученическия спорт! Надяваме се и че съвместната ни дейност с г-жа Златкова и НФСГ ще бъде все по-сериозна! Поздравяваме Станимира Златкова за отношението и поведението, както и за изключителните педагогически качества! Пожелаваме успех на г-жа Златкова и се надяваме ентусиазмът й никога да не стихва! На състезателите на НФСГ пожелаваме успешно завършване и много баскетбол, като същото пожелаваме и на състезателите в баскетболните отбори на всички останали училища!