Станислав Алачев: Екипът на НАЛБ не прави компромис с качеството на продукта, който създава

994

СМГОт сезон 2014/2015 НАЛБ все по-силно развива и дейността си, свързана с ученическия спорт. Дейност, която остава малко в сянка, най-вече благодарение на огромния брой участващи мъжки отбори в мъжкото първенство на НАЛБ. Но дейност, на която не отделяме по-малко внимание и която не подценяваме по никакъв начин.

Наскоро завърши първият сезон на Софийската ученическа лига по баскетбол към НАЛБ. Потърсихме Станислав Алачев, за да ни разкаже малко повече за впечатленията си от дебютния сезон сред учениците, за организацията на първенствата, както и за НАЛБ като цяло. Г-н Алачев е учител по физическо възпитание и спорт в Софийската математическа гимназия „Паисий Хилендарски“, както и треньор на баскетболните отбори на СМГ. Вижте какво сподели той:

НАЛБ: Здравей! Преди няколко дни завърши Софийската ученическа лига по баскетбол. В нея участие взеха и отборите на Софийската математическа гимназия „Паисий Хилендарски“, като именно те триумфираха и при юношите, и при девойките. Какъв е коментарът ти за изминалия шампионат?

Станислав Алачев: Въпреки малкия брой участващи отбори се получи едно доста напрегнато и оспорвано състезание. Станахме шампиони при девойките и юношите, за което благодаря на всички тях, за отборната и сърцата игра.

Станислав АлачевНАЛБ: Какво смяташ за инициативата на НАЛБ да обръща все повече внимание на ученическия спорт?

Станислав Алачев: Това е прекрасно начинание! Ученическият спорт има огромна нужда от подобни мероприятия. За разлика от обичайното безхаберие, с което ежегодно се провеждат Ученическите игри, то в лицето на НАЛБ видях организация на много високо ниво и екип, милеещ за развитието на спорта в училище. 

НАЛБ: Какви перспективи виждаш пред Софийската ученическа лига по баскетбол?

Станислав Алачев: За съжаление интересът сред директорите и учителите по ФВС, да подкрепят подобна инициатива, е нищожен. В известна степен това би затруднило разширяването на формата, но когато нещата се правят професионално, резултатът неизбежно ще дойде.

НАЛБ: Всички знаем на какво ниво е ученическият спорт и в частност ученическият баскетбол в България. Смяташ ли, че с тази инициатива можем да излезем от българската действителност и да вярваме, че истинската идея за ученическия спорт е постижима и тук?

Станислав Алачев: Не само вярвам, но съм убеден, че подобни инициативи са верният път за изплуване от дъното. Силно се надявам за ученическия спорт да предстоят хубави времена. Това ще се случи, ако българското общество разбере истинското значение на спорта в училище и ако възможност за изява имат организации като НАЛБ.

Станислав АлачевНАЛБ: Преди началото на настоящия сезон завърши курсове за статистици и за секретари в НАЛБ. Освен това, използваш всяка възможност да обогатиш познанията си за баскетболната игра. Какво те мотивира да си толкова всеотдаен?

Станислав Алачев: От една страна неспирното желание за развитие, а от друга – сериозното и всеотдайно отношение на учениците, с които работя.

НАЛБ: А с какво каузата на НАЛБ те спечели?

Станислав Алачев: С това, че въпреки неблагоприятните условия за развитие на спорт в България, екипът на НАЛБ не прави компромис с качеството на продукта, който създава.

Станислав АлачевНАЛБ: Какво би казал на онези учители, които биха възприели участието на баскетболните им отбори в Софийската ученическа лига по баскетбол като загуба на време?

Станислав Алачев: Бих казал, че спортът е социален феномен, който формира истинските личности и победители в живота. На нашата страна са й нужни здрави, жизнени и енергични хора.

НАЛБ: Благодарим много! Пожелаваме ти много успехи, все такава всеотдайност и се надяваме на все повече баскетболни срещи!

Станислав Алачев: Благодаря! За мен и отборите, които ръководя, е огромно удоволствие да бъдем част от Софийската ученическа лига по баскетбол към НАЛБ!

Благодарности на Станислав Алачев за положителната оценка за работата ни! Надяваме се, че тепърва ни предстоят още много успехи в ученическия спорт. Поздравяваме и Алачев за всеотдайността и желанието, с което работи, като се радваме, че имаме възможността да работим именно с такива възпитатели и педагози! Пожелаваме успех на Станислав Алачев и се надяваме никога да не стихва ентусиазмът му! Разбира се, надяваме се и ползотворната ни съвместна дейност да става все по-мащабна! На състезателите в баскетболните отбори на СМГ, както и във всички останали участващи отбори, пожелаваме успешно завършване на учебната година и много баскетбол!