Станислав Петров: Отношението на НАЛБ към всеки отбор е впечатляващо

187

Ръководителят на Кралете Станислав Петров даде интервю за официалния сайт на НАЛБ. През настоящия сезон тимът се завърна във Втора дивизия и в момента се движи на петото място във временното класиране с баланс от 9-9, като е спечелил последните си четири двубоя. Петров разкри как е станал част от лигата, какво го е мотивирало да се заеме с организацията на Кралете и какви са целите на отбора до края на настоящата кампания.

– Разкажи ни малко повече за това как ти се включи в НАЛБ, с какво организацията те спечели и съответно как се стигна до създаването на отбора на Кралете, от който си неизменна част.

– В НАЛБ се включих супер случайно, когато моята приятелка ми разказа за човек, който играе в НАЛБ, и ми предложи да отида на тяхната тренировка. Тогава ми предложиха да се присъединя към техния отбор. В онзи момент бях втори курс и почти не познавах никого в тази среда. Създаването на отбора на Кралете стана през следващия сезон, когато организаторът към този момент – Антон Начев, ме покани да се присъединя към Кралете заедно с още едно момче от предишния отбор, и така се създаде този тим. Интересното е, че аз съм единственият останал от първоначалния отбор.

– Отборът на Кралете играе своя девети сезон в НАЛБ, като ти си бил част от него във всичките му 9 сезона. Ти пък имаш и още 1 сезон в НАЛБ преди да бъде дадено началото на Кралете, като през сезон 2023/2024 чествахме твоя юбилеен десети сезон в НАЛБ. Какво би споделил за целия този път, който заедно с отбора извървяхте през всичките тези години?

– До момента Кралете играем деветия си сезон в НАЛБ, което сега, когато се замисля, е наистина доста време. В началото не си представях какво друго бих правил през уикендите, ако не играех организиран баскетбол в НАЛБ. Това общество, което се изгради около всички тези баскетболни мачове през годините, е уникално. През тези 10 години благодарение на участието ми в НАЛБ изградих безброй приятелства и връзки в различни сфери, каквито не бих могъл да постигна на друго място.

Отговарям за организационната дейност на отбора вече около три години. Имахме и трудни сезони, когато на мачовете играехме с по 5-6 човека, но благодарение на връзките, които изградихме с организацията и с отделни хора, успяхме да привлечем нови състезатели през следващите сезони.

– През миналия сезон след седмата позиция в редовния сезон успяхте да достигнете до полуфиналната фаза в трета дивизия. Сега отново демонстрирате амбициите си, като през последните години любопитно е, че успяхте да изградите страхотен колектив заедно с чуждестранни състезатели. Какво би могъл да споделиш за тази симбиоза, която явно се получи много добре при вас?

– За миналия сезон беше особено трудно да намерим нови играчи, след като не успяхме да се представим на ниво и не участвахме в плейофите на Трета дивизия. С помощта на Николай Петков, с когото работехме за организацията на Кралете, положихме много усилия да попълним редиците на отбора. В крайна сметка успяхме да привлечем доста млади играчи и също така за първи път чуждестранен играч от Гърция, който не беше добре приеман от предишния си отбор. Точно този играч – Симеон Куналакис, ни отвори вратата за още негови сънародници, които се включиха във втората част на сезона. Благодарение на тяхната енергия и отдаденост, както и на всеки друг от отбора, успяхме да сътворим изненада в плейофите, но може би не ни достигна опит, за да се класираме на финал в Трета дивизия.

През този сезон заедно с треньора ни Борислав Михайловски, който се включи в края на миналата кампания, успяхме да привлечем още няколко гърци и един американец – Крис Рандолф, с много опит в баскетбола, който ни помага както в тренировъчния процес, така и на мачове. Смятам, че сега отборът е много добре сплотен и амбициран за победи.

– Организационната дейност често се подценява, но без нея нищо от това, което се вижда не би било възможно. Това вероятно важи с пълна сила и за твоите усилия като ръководител на отбора. Каква е мотивацията ти да полагаш усилия и да инвестираш време и енергия в целия този процес?

– Организацията никога не е лесна, независимо в коя сфера е. За да организирате 10-15-20 или повече хора, се изискват много енергия и нерви. Има моменти, когато си казвам, че ми е писнало, но в следващия момент си казвам, че много хора разчитат на мен и на отбора и затова продължавам. Но когато постигнем някоя значима победа, това е най-удовлетворяващото чувство и тогава си казвам, че всичките усилия са си заслужавали.

– Какви са целите пред тима през настоящия сезон и за в бъдеще?

– Още преди да приключи миналия сезон имахме договорени нови попълнения, като например Костас Папапанос и Никола Свраков. Също така знаехме, че си запазваме ядрото на отбора и поради това решихме да се качим във Втора дивизия. За отбора това е втори опит да се представим добре там, след като първия път не успяхме да бъдем много конкурентни. Сега се представяме на доста високо ниво и амбицията ни е да стигнем до финала и да го спечелим.

– Доволни ли сте от организацията на НАЛБ и кои са елементите, които би искал да отличиш специално?

– Доволни сме от организацията в НАЛБ. Всяка година нещата се надграждат, което е пътят за развитие. Отношението на организацията към всеки отбор и всеки човек е впечатляващо.

– Какво е твоето послание към участниците в НАЛБ?

– Моето послание към участниците в НАЛБ е да продължават да играят баскетбол и да помнят, че този спорт е за забавление, наслада от красивите отигравания и здраве. Браво за вашата ангажираност и вдъхновение!