Становище на НАЛБ след мача между „Ботев 2012“ и „София Лайънс“

833

Във връзка с възникналата полемика в социалните мрежи след втората плейофна среща за трето място в първа дивизия от първенството на НАЛБ ръководството на НАЛБ смята за необходимо да изрази своята позиция.

За срещата отборът на “Ботев 2012” представя тимов лист от шестима състезатели. Един от тях не се появява и мача започват петимата присъстващи състезатели. В седмата секунда на срещата един от състезателите обявява, че няма възможност да продължи срещата и излиза от игра. До края на срещата отборът на “Ботев 2012” играе с четирима състезатели. Ръководството на НАЛБ счита това за противоречащо на принципите на баскетболната игра и на добрите норми. Такова поведение е напълно несериозно и никаква причина не следва да оправдае такова отношение, още повече в среща на такъв етап от първенството.

По време на цялата среща отборът на “София Лайънс” от своя страна се възползва от обстоятелствата, като отбелязва 170 точки, а един от състезателите отбелязва 111 точки, при това само със стрелба от зоната за три точки. Ръководството на НАЛБ счита това за напълно противоречащо на здравия разум и спортсменския дух, присъщи на баскетболната игра и на целите на НАЛБ.

И двата отбора не са нарушили официално нито едно от правилата на баскетболната игра, но ръководството на НАЛБ смята, че съществуват и неписани правила, които идват от здравия разум и следва да се спазват дори повече от писаните правила.

Поради горепосочените факти ръководството на НАЛБ представя по-долу пълния текст на писмо, изпратено до двата отбора:

“До представителите на аматьорските баскетболни отбори “Ботев 2012” и “София Лайънс”

Уважаеми господа,

Във връзка със самосезиране на ръководството на НАЛБ след втората плейофна среща за трето място в първа дивизия от първенството на НАЛБ през сезон 2018/2019, провела се на 05.06.2019 година, сряда от 20:45 часа в баскетболната зала “Овергаз Арена”, ръководството на НАЛБ реши:

Поради демонстрирано отношение и поведение, противоречащо на принципите на баскетболната игра, добрите норми, здравия разум, спортсменския дух и целите на Националната аматьорска лига по баскетбол

ИЗРАЗЯВА НЕОДОБРЕНИЕ КЪМ ДЕЙСТВИЯТА НА ОТБОРИТЕ НА “БОТЕВ 2012” И “СОФИЯ ЛАЙЪНС” В ГОРЕСПОМЕНАТАТА СРЕЩА и

ОТМЕНЯ ВСИЧКИ ИНДИВИДУАЛНИ И ГРУПОВИ ПОСТИЖЕНИЯ НА ДВАТА ОТБОРА В ГОРЕСПОМЕНАТАТА СРЕЩА.

Решението е взето в съответствие с членове 32 и 33 от Дисциплинарния правилник на НАЛБ за сезон 2018/2019 и член 63 от Наредбата на НАЛБ за сезон 2018/2019. Решението не подлежи на обжалване.

Желаем на двата отбора успех в турнира за Купата на НАЛБ!

С уважение,

УС на НАЛБ”

Държим да подчертаем, че поради множество причини в документите за настоящия сезон бяхме заложили да няма плейофни срещи за трето място, но поради изразено сериозно желание от страна на отборите от първа дивизия по време на техническата конференция преди началото на сезона решихме да се съобразим с това мнение. Предполагаме обаче, че подобни случаи би могло да има не само в мачове за трето място, ако нечия нагласа и мотив за участие са насочени в такава посока. През годините въведохме множество различни правила, за да стимулираме сериозното отношение и спортсменския дух. Стремежът ни е да продължим да работим в тази посока, но трябва да бъде ясно, че няма как да бъдат обхванати всички хипотези.

Пожелаваме на двата отбора успех в турнира за купата на НАЛБ и се надяваме на сполучлив край на сезона за всички участници!