Становище на ръководството на НАЛБ във връзка с публикация на „Микс“ в социалните мрежи

380

НАЛБПоради публикуване на категорично невярна информация в социалните мрежи от страна на ръководството на „Микс“ – отбор от първа дивизия в първенството на НАЛБ в София, ръководството на НАЛБ смята за необходимо да представи фактите по случая пред баскетболната общественост.

На 2 януари 2017 година в 15:09 часа на електронната поща на НАЛБ пристига искане за картотекиране на нов състезател в отбор „Микс“. Искането е направено в срока, определен от НАЛБ за картотекиране на нови състезатели – преди 19:00 часа на 3 януари 2017 година. Отборът иска да картотекира Христо Константинов Михайлов, роден на 1 май 1994 година. След проверка в баскетболни сайтове ръководството на НАЛБ установява, че състезател с тези данни е участвал в една среща от второто ниво на мъжкия баскетбол в България в началото на сезон 2016/2017, конкретно в срещата „Рилски спортист-2“ срещу „Видабаскет“, проведена на 23 октомври 2016 година. Поради това ръководството на НАЛБ отговаря по електронната поща, че този състезател няма право да бъде картотекиран в НАЛБ, защото не отговаря на изискването на член 16 от Наредбата за провеждане на първенството на НАЛБ в София: „Право да бъдат картотекирани за участие имат състезатели, които не са картотекирани в първенствата за мъже или жени към която и да е национална федерация за спортно-състезателния сезон 2016/2017. За България това означава първите две нива в мъжкия баскетбол и първото ниво в женския баскетбол“.

Скоро след това по електронната поща се получава отговор от ръководителя на „Микс“, гласящ следното: „Станала е някаква грешка! Специално съм говорил със момчето и той ме увери, че този сезон не е картотекиран и не е играл за никой отбор от професионалното ниво в България или където и да е! Прикачам снимка от профила на БК Видабаскет! Христо Михайлов, както не присъства в списъкът на картотекирани състезатели, така и не присъства на отборната снимка! Ако момчето е играло и 1 мач то със сигурност е щял да присъства на снимката и да го има в списъкът на картотекирани състезатели! Току що отново попитах момчето и той каза, че е играл за БК Видабаскет, но миналия сезон, за сезон 2016/2017 не е играл за тях!“.

Ръководството на НАЛБ изпраща линк със статистиката от въпросния мач, където името на състезателя присъства, след което получава отговор, в който се твърди, че в статистиката има грешка и състезателят не е участвал в този мач. Част от писмото на ръководителя на отбор „Микс“ Данаил Милев гласи: „Надали това е първата грешка която е допусната от хората във федерацията и със сигурност ако започна да се ровя ще намеря и още. Момчето твърди, че със сигурност не е играл в този мач“.

Първоначално ръководството на НАЛБ се заблуждава от категорично написаните твърдения и приема, че е имало грешка, поради което отговаря, че се съгласява с посочените „факти“ и ще картотекира състезателя, при което ръководителят на „Микс“ благодари и казва: „Аз лично поемам отговорността да проуча въпроса и да изискам да си поправят грешката, за да не се получат конфронтации по-нататък през сезона!“.

За да предотврати потенциални проблеми, ръководството на НАЛБ преценява, че е по-добре да проучи детайлно случая, тъй като трябва да има готовност да отговори на евентуалните твърдения от страна на други отбори, участващи в НАЛБ, че е картотекирало състезател, който няма право да бъде картотекиран. Поради това, ръководството на НАЛБ достига до видеозапис от гореспоменатата среща и при преглеждането му с огромно учудване открива, че въпросният състезател наистина участва в срещата, като влиза в игра 1:18 минути преди края на втората четвърт и остава в игра до края на първото полувреме. В статистиката от срещата, водена чрез FIBA LiveStats, е посочено, че същият състезател е влязъл в игра 1:29 минути преди края на втората четвърт. За съжаление, се налага картотеката на състезателя в НАЛБ да бъде категорично отказана.

В отговор на отказаната картотека се получава писмо, в което неколкократно се поднасят извинения за лъжата, с която е опитано ръководството на НАЛБ да бъде подведено. Ръководителят на „Микс“ казва: „Христо се извинява и на вас за създалата се ситуация и искрено моли да го допуснете да се състезава, защото от този мач до момента не е играл и реално няма къде другаде да играе организиран баскетбол…“. (Това твърдение изглежда доста странно, след като е изпратено от ръководителя на „Микс“, чиито име и телефонен номер могат да бъдат срещнати из глобалната мрежа, посочени като „За допълнителна информация“ във връзка с организиране на баскетболни мероприятия.) Ръководството на НАЛБ отговаря, че правилата трябва да се спазят и не може да картотекира състезателя за участие в първенството на НАЛБ, но предлага той да бъде картотекиран в отбора като помощник-треньор или придружител (тъй като това не противоречи на правилата), за да бъде близо до отбора и да бъде картотекиран като състезател следващия сезон, с което комуникацията между ръководството на НАЛБ и ръководителя на „Микс“ приключва.

ВидабаскетВпоследствие в официалната Фейсбук страница на „Микс“ се появява следното: „В духа на празниците любов към определен човек, идея или мисия ни вдъхновява и ни тласка да вършим повече добри дела, да оставим зад гърба си старото, да прегърнем нова идея, както и да дадем нов шанс. На думи звучи прекрасно, но какво става, когато се стигне до момента за действие? Сега имате възможност да се запознаете отблизо с една обикновена история от делника, в която обаче присъства необикновена амбиция на едно момче и да станете съпричастни с неговата борба. За какво говорим: Христо е роден през 1994. година и от малък тренира баскетбол. Преследвайки своята най-голяма мечта, а именно да превърне хобито си в средство за прехрана, Христо решава да се присъедини към професионалната лига по баскетбол. За краткото време прекарано там амбициозният състезател бързо си дава сметка, че няма смисъл да продължава и решава да се преориентира към аматьорския баскетбол. При професионалистите всичко, което получава от единствения мач, в който взима участие (първия за отбора през сезона), е 1 МИНУТА и 29 СЕКУНДИ игрово време, в което той замества свой съотборник в края на втората част. Къде се крие разковничето, обаче, ще попитате? БК МИКС, в срок, на полусезона използва правото си и заяви желание да картотекира Христо в състава си, но след дълга кореспонденция с УС на НАЛБ това бе отказано! Правилникът на НАЛБ гласи, че играч, картотекиран в професионален отбор, няма право да участва в лигата. Дори играта да е траела 1 МИНУТА. Христо не присъства в списъка на картотекираните състезатели на въпросния отбор, което означава, че изискването по наредба ИЗЦЯЛО Е СПАЗЕНО. Неговото 1-МИНУТНО участие е било заснето по време на мача, но раздел II, т.16 гласи, че състезателят не трябва да е картотекиран, а не да не е заснет във видео със спортни автентичност и съдържание. На сила създадените административни пречки не само противоречат на мотото на НАЛБ, но спират предаването на любовта към играта, изразяващо се в стремежа на цял един отбор да даде шанс на едно момче просто да играе. Това не е поредната сълзлива история, не се просят пари за някаква кауза, а се търси разбиране от хората, които имат право да вземат решение, което на тях няма да коства нищо, но ще направи някого много щастлив. Целият отбор на БК Микс застава зад Христо! Вярваме, че тази история няма да бъде подмината с лека ръка и че Христо ще стане част от отбора ни за втория полусезон. Защо не се даде свобода на словото и не се упражни демокрация, която да покаже какво мислят всички отбори за този случай? И каква всъщност е идеята на НАЛБ, да развива баскетбола или да убива талантите на България? Призоваваме приятелите на баскетбола, УС на НАЛБ, както и участниците в лигата да дадат шанс на Христо!“.

ВидабаскетРазбира се, всеки разумен човек веднага ще каже, че е невъзможно състезател да играе за даден отбор, без да е картотекиран в него. Твърдението изглежда напълно невероятно и за ръководството на НАЛБ, поради което то се свързва с комисаря на срещата между „Рилски спортист-2“ и „Видабаскет“ г-н д-р Пламен Симеонов, който категорично заявява, че не е допуснал в тази среща да участва некартотекиран състезател. За да се изяснят напълно фактите, ръководството на НАЛБ се свързва с ръководството на БК „Видабаскет“, което представя официалната картотека на отбора и… о, чудо! Състезателят присъства в списъка с картотекирани състезатели на отбора на „Видабаскет“ за сезон 2016/2017, което може да бъде видяно достатъчно ясно от снимките, които прилагаме в статията. Благодарим на г-н Симеонов и на БК „Видабаскет“ за оказаното съдействие!

В заключение ще кажем, че случаят за нас е приключен, както и че искрено се надяваме подобни „случаи“ и „позиции“, имащи за цел единствено да петнят името на НАЛБ, да намалеят. Независимо от броя на участващите отбори, качествата на замесените състезатели и условията за игра, подобни атаки срещу НАЛБ е имало, има и ще има. Иска ни се това да не е така, но знаем, че в нашата реалност е невъзможно. Знаем обаче, че тези, които мислят разумно, могат да отсяват фактите от празнодумията. Щастлива нова 2017 година!