Стефан Илиев: 10 години играя в аматьорски лиги, но НАЛБ е много над всички

656

Стефан ИлиевПродължава серията от интервюта със състезатели и треньори на различните отбори в Националната аматьорска лига по баскетбол през сезон 2013/2014. Всеки ще разкаже как е започнал с баскетбола и как е стигнал до НАЛБ, както и как намира лигата, а и какви перспективи вижда пред нея.

Дванадесети на въпросите отговаря Стефан Илиев – капитанът на отбора на Лонекс. Въпреки най-сериозната средна възраст на тима, отборът на Лонекс показа, че наистина няма млади и стари, а има можещи и неможещи. Много хора около НАЛБ твърдят, че Лонекс е непобедим в пълен състав, въпреки че младостта не е е на негова страна. Това беше доказано и доста пъти през сезона. Стефан Илиев пък е един от моторите на отбора, по образование инженер-топлоенергетик, но както сам казва, по призвание – баскетболист. Всичко това, в комбинация с дългия му път в баскетбола, определено предполага интересно четиво:

НАЛБ: Здравей! Разкажи ни малко повече за своята баскетболна история. Как започна всичко и как стигна до НАЛБ?

Стефан Илиев: Моята любов към баскетбола се зароди на баскетболното игрище, още когато ходех на детска градина. Баща ми ме взимаше от градина на обяд и ме водеше с него на тренировки на отбора на Славия на стадион „Васил Левски”. Тогава бях на 6 години, това са първите ми спомени, тогава започнах да играя. На 10-годишна възраст, през 1986 година, баща ми ме записа да тренирам в ЦСКА. Така че любовта ми към баскетбола датира от ранна детска възраст. Смятам, че колкото по-рано едно дете се увлече по спорта, толкова по-добре. Аз имам две момчета, близнаци, които вече втора година тренират баскетбол в най-добрата школа за деца – БУБА Баскет. Сега са на по 6 години и половина и с тях работят най-добрите имена в детския баскетбол – Емилия Кръстева и Светлана Йорданова. Християн и Михаил са талисманите на Лонекс, всеки мач са с мен, така че баскетболът е в кръвта на цялата ни фамилия. Баскетболната ми биография продължи и в националния отбор. През 1992 година участвах с националния тим на Световно първенство за младежи в Германия. Същата година участвахме и в квалификации за Европейско първенство. Там видях на какво ниво е нашият баскетбол и колко много имаме да учим и тренираме, за да достигнем до баскетбола, който се играе в Европа и по света. До 1997 година играх в мъжкото първенство с тима на ЦСКА. След уволнението ми от казармата престанах с професионалния спорт. Продължих образованието си в ТУ-София и там продължих да играя в студентското първенство. Постигнахме добри резултати при участието си в студентските игри. Организацията беше добра и се играеха много мачове през годината. Имаше градско и републиканско първенство, но най-вече се забавлявахме, играейки любимата си игра. Два пъти сме вицешампиони на републиканско първенство. След завършване на ТУ-София през 2004 г. с няколко съотборници, с които сме играли заедно в ЦСКА още като деца и по-късно, решихме да участваме в аматьорска лига и така започна всичко за Лонекс.

ЛонексНАЛБ: Отборът на Лонекс показа, че е един от най-добрите отбори в лигата. Какви са целите, амбициите и желанията ви?

Стефан Илиев: Нашата цел е да се забавляваме и да изпитваме удоволствието от играта. Да усетиш тръпката преди първия съдийски сигнал и да покажеш как играеш, да се бориш за победата и да играеш красиво най-вече. Тук всички отбори са равностойни и се получава добра игра. Амбицирани сме да стигнем до финал, въпреки че ние сме отборът с най-голяма средна възраст. Но това не означава, че трябва да бъдем подценявани. Все пак опитът има значение.

НАЛБ: Искаш ли да отличиш някого? Съотборник, съперник, отбор?

Стефан Илиев: Отборите в лигата са равностойни, но все пак Локомотив, Хелга, Олд Таймърс са отбори, които се отличават не само с резултатите, които постигат, но и с играта си. Във всеки отбор има играчи, които се отличават, ще спомена само някои състезатели – Георги Брестнички и Антон Миленков от Хелга, Христо Гатев от Олд Таймърс и Димитър Станиславов от Локомотив.

От нашия отбор ще отлича Калин Велчев, който е много ценен състезател и е удоволствие да се играе с него. Играта винаги е различна, когато той е на терена. Тези състезатели ми харесват не само с играта си, но и с поведението си като хора на терена.

ЛонексНАЛБ: Участваш за първи сезон в лигата, но имаш сериозен опит в баскетбола. Как намираш цялостното ниво на НАЛБ?

Стефан Илиев: Нивото на лигата е много добро и за мен е удоволствие да участвам в НАЛБ с нашия отбор. Доказателство за това е, че всеки един мач е интересен и предлага достатъчно емоция за състезателите.

НАЛБ: Как намираш лигата в организационен план?

Стефан Илиев: 10 години участвам с отбора на Лонекс в аматьорски лиги, но НАЛБ е с най-добра организация, не само защото мачовете се играят всяка седмица, а и защото графикът е изготвен още в началото на сезона. Всеки може да си направи своя график, кога да пътува, да почива, да играе. Освен добрата организация и адекватното съдийство, не на последно място мога да отлича и отразяването на мачовете със снимки и клипове, на които всеки може да се порадва и да си припомни любими моменти от мачовете. Поздравления за организаторите и най-вече за Мартин и Марин Механджиеви!

НАЛБ: А какви перспективи виждаш пред нея?

Стефан Илиев: Какво може да се очаква, когато хората, които създават нещо, влагат цялото си сърце и душа – естествено, само напред и нагоре. Лигата ще се развива много бързо според мен. Тази година участваме 12 отбора, догодина предполагам, че ще сме поне 24. Което изисква още повече усилия от страна на организаторите, а от отборите – дисциплина и много добра игра.

Стефан ИлиевНАЛБ: Последно… Кой ще стане шампион в НАЛБ през този сезон?

Стефан Илиев: Надявам се да срещнем Хелга или Локомотив на финала, а кой ще бъде шампион… който играе най-добре! (б.р. Лонекс играе със Зелените на 1/8-финал, а при успех – с Олд Таймърс на 1/4-финал, като при успех там отборът среща Локомотив, София Булс или Дървоядите, така че при достигане на финал Лонекс може да срещне Хелга)

НАЛБ: Благодарим много! Успех на теб и на целия ти отбор!

Стефан Илиев: Благодаря! Успех и на вас!

Благодарим на Стефан Илиев за добрите думи! Наистина се стремим и правим всичко възможно да поставим представите за организиране на баскетболни събития на едно ново, по-добро и по-високо ниво. Много се радваме, ако успяваме да го направим, но със сигурност амбициите ни са още по-големи. Пожелаваме успех както на Илиев и цялото му семейство, така и на всички състезатели от отбора на Лонекс, както и на отбора като цяло!

С това интервю завършва серията и вече представители на всички от 12-те отбори-участници този сезон са споделили вижданията си за лигата. Все пак, очакват се още няколко интервюта със състезатели в НАЛБ, въпреки че техни съотборници вече са ни отговорили на въпросите. Всички интервюта от създаването на НАЛБ до момента можете да видите ТУК.