Стефан Стоянов: Нивото в НАЛБ е много високо, но мисля, че можем да спечелим титлата

558

НАЛБ - ЕмблемаПродължават интервютата с представители на шестте отбора в Националната аматьорска лига по баскетбол. Състезател от всеки тим ще сподели какви са вижданията на отбора му за надпреварата до момента. Играчите ще кажат и какво смятат, че може да се подобри в НАЛБ. Четвърти на въпросите отговаря състезателят на Хелга Стефан Стоянов.

НАЛБ: Здравей, кажи няколко думи за себе си и за баскетболната си кариера. Как се запали по този спорт?

Стефан Стоянов: Здравейте. Казвам се Стефан Стоянов от аматьорски баскетболен отбор „Хелга”. Започнах да играя баскетбол в 8-ми клас в Стара Загора. Преминах през юношеските формации на БК “Берое”, който тогава се казваше ДЗУ. Повечето момчета от нашия отбор са играли в този клуб и са израснали при един треньор, на когото дължим любовта си към баскетбола. За съжаление, контузиите през годините и многократните операции не позволиха на мен и на други момчета да играят по-дълго професионален баскетбол, но гледаме напред и се опитваме да изпитваме удоволствие от любимата игра.

ХелгаНАЛБ: Как се решихте да участвате в НАЛБ със съотборниците ти? Трудно ли беше да се организирате?

Стефан Стоянов: От известно време се състезаваме със съотборниците ми в някои аматьорски лиги, организирани в София и страната. Имахме желание да играем повече мачове и като научихме за НАЛБ, се записахме веднага. Организацията не е лесна, но с желанието, което показват всички, се справяме много добре. От тази година при нас играят и момчета от София, Сливен, Ловеч, Кюстендил и дори Македония.

НАЛБ: Какво смяташ за останалите отбори в лигата? На ниво ли е спортсменският дух?

Стефан Стоянов: Приятно съм изненадан от всички отбори в лигата. Нивото е високо и спокойно може да се състави отбор от състезатели, играещи в НАЛБ, който да играе в А група на БФБ. Отборите на Локомотив и Своге играят на много високо ниво и към момента са фаворити за финала. Отборът на Орландо привлече няколко нови състезатели и може да бъде равностоен с тези отбори. Отборът на Бяс играе много добре, въпреки че напоследък съставът им е намалял. Светкавица е отборът с най-голям напредък в лигата и им пожелавам да продължават така, а успехите сами ще дойдат.

Стефан СтояновНАЛБ: На кое място виждаш отбора си в края на сезона? Искаш ли да отличиш някого до момента?

Стефан Стоянов: Във всеки мач излизаме за победа и целта пред отбора ни е да се забавляваме и да побеждаваме. Виждам отбора си като скрит фаворит за титлата, тъй като досега не успяхме да покажем това, на което сме способни. Бяхме преследвани от много контузии и нямахме възможност да се съберем в пълен състав дори и в един мач. Надявам се за плейофите да се възстановят всички контузени играчи и с помощта на новите попълнения, които взехме на полусезона, да спечелим лигата. Бих отличил всички момчета, които намират време, желание и средства, да играят баскетбол и да са част от лигата. По този начин помагат и на нас да можем да играем организиран баскетбол.

НАЛБ: Какво смяташ за организацията в Националната аматьорска лига по баскетбол? Има ли нещо, което считаш, че трябва да се подобри?

Стефан Стоянов: Организацията е страхотна. Справяте се много добре. Организаторите правят всичко с голямо сърце и това си личи. Съдиите също са на много добро ниво. За отборите остава единствено да играем и да се наслаждаваме. Това, което мисля, че може да се подобри, е основно в две насоки. Първата е да се популяризира лигата и да се привлекат повече отбори, като по този начин първенството ще е по-интересно и ще се вдигнат и приходите на лигата. Втората насока е материално-техническата база. Нужно е да се привлекат спонсори, които да подобрят поне малко от условията за игра.

НАЛБ: Как виждаш бъдещето на НАЛБ? Смяташ ли, че лигата има потенциал за сериозно развитие?

Стефан Стоянов: Смятам, че лигата има потенциал за сериозно развитие. Баскетболните зали и салони в София са пълни с хора, които искат да играят баскетбол. Бъдещето на НАЛБ го виждам в това част от тези хора да бъдат убедени да се организират и запишат в лигата. Мисля, че още през следващия сезон ще имате по-сериозни успехи от тези, които ще бъдат постигнати тази година.

Хелга - ОтборНАЛБ: Ръководството на НАЛБ изказва своите благодарности на теб и на целия отбор за участието и голямото желание за игра! Успех занапред!

Стефан Стоянов: Благодаря Ви от името на целия ни отбор и Ви пожелавам много успехи и занапред!