Теодор Илиев: НАЛБ изгражда характери и ни прави по-човечни

234

Ръководителят на Армада Теодор Илиев даде интервю за официалния сайт на НАЛБ. „Танкистите“ се превърнаха в един от най-успешните отбори през последните години, след като първо спечелиха титлата в Четвърта дивизия през сезон 2021/2022, а след това триумфираха и в Трета през сезон 2022/2023. Тази година тимът на Армада се е устремил и към медалите във Втора дивизия, като във временното класиране заема второто място с баланс от 12 победи и 4 загуби. Вижте какво сподели Теодор Илиев.

– Разкажи ни малко повече за това как ти се включи в НАЛБ, с какво организацията те спечели и съответно как се стигна до това да поемеш ръководството на Армада.

– Първите ми впечатления от НАЛБ бяха през 2018 година. Тогава организирахме турнир по баскетбол в училище. Съответно трябваше да осигуря съдии и бях чул, че от НАЛБ подкрепят такива събития и се свързах с ръководството на НАЛБ. Те веднага се съгласиха и организирахме съвместно състезание, от което останах с много добри впечатления. Още тогава ме спечелиха с техния професионализъм и си казах, че ще участвам в лигата при първа възможност.

Ръководството на Армада поех, защото направихме втори отбор и имаше много хора около мен, които искаха да се включат. Съответно основателят на Армада – Николай Николов, имаше нужда от помощ. Аз бях насреща, защото само за година се превърнахме в едно семейство, което не можеше да се разпадне.

– Отборът на Армада играе своя трети сезон в НАЛБ, като абсолютно същото важи и за теб. Тимът триумфира последователно в четвърта и трета дивизия, като сега се състезава във втора и отново се представя изключително успешно. Какво би споделил за целия този път, който извървяхте заедно с отбора дотук?

– Както вече споменах, имаше много желаещи и съответно направихме два отбора. От миналата година не сме имали нови попълнения, но за сметка на това още се сработваме. Смятам, че имаме още много потенциал, който ще развием. Радвам се, че НАЛБ ме срещна с толкова много приятни хора. Редовно се събираме по най-различни поводи дори извън терена. Основополагащо за нашия успех бе именно изграждането на този колектив. Голяма заслуга имат капитанът ни – Димитър Любенов, който е лидерът на терена, както и треньорът ни – Марк Стоядинов, който държи всички отговорни и в такт.

– Както вече стана дума, след триумфа ви в четвърта дивизия през сезон 2021/2022, за следващата кампания вече част от Армада даде началото на София Армада. Продължавате да имате многоброен и сплотен колектив. Назрял ли е моментът да видим още един отбор на Армада? И понеже вече стана дума и за възможността да се превърнете в първия отбор в историята с 3 последователни шампионски титли в 3 различни дивизии, ако триумфирате и във втора дивизия през този сезон, оставихме настрана спортсменския дух, който демонстрирате, постигайки всички тези успехи. Колко е важен той за вас и как успявате да поддържате подобно приятелско отношение на терена?

– Чувал съм такива слухове за трети отбор на Армада – неслучайно, разбира се (смее се). На този етап обаче не мога нищо официално да споделя. В зависимост от представянето ни този сезон, както и желаещите да се включат в следващия, ще трябва да вземем това решение.

Това да сме първият отбор, спечелил три титли в три дивизии, наистина ни мотивира. Конкуренцията във Втора дивизия е убийствена. Всички отбори са на много високо ниво и всеки мач се усеща като плейофен. Изиграхме страшно много инфарктни мачове, като в някои стъпихме накриво, но това е част от подготовката за плейофите всеки сезон.

За мен на терена няма място за неспортсменско отношение. В крайна сметка не сме професионалисти, а сме там да се забавляваме и наслаждаваме на играта. Имам чувството, че професионалната организация, съдийство и атмосфера, които НАЛБ консистентно демонстрира, увлича играчите на моменти и емоциите взимат превес на терена. Тук идва и една от основните ми функции като ръководител – да следя и държа хората отговорни за действията им. Липсата на приятелско отношение между отборите разваля идеята на лигата и опорочава цялата организация, поради което се старая да не допускам неспортсменски прояви.

– Организационната дейност често се подценява, но без нея нищо от това, което се вижда не би било възможно. Това вероятно важи с пълна сила и за твоите усилия като ръководител на отбора. Каква е мотивацията ти да полагаш усилия и да инвестираш време и енергия в целия този процес?

– Когато се присъединих към Армада в началото, целта ми беше просто да играя баскетбол. В момента хората от отбора са едни от най-близките ми приятели, както и са силно мотивирани за успех. Това малко или много е заразно и се предава. Кога от мен на тях, кога обратното, но продължаваме напред с пълна сила.

– Какви са целите пред тима през настоящия сезон и за в бъдеще?

– Целта ни, както през предходните два сезона, не се е променила, а именно – титлата. Това да вдигнеш купата в свръх конкурентна дивизия е едно уникално усещане, което всички искаме да изпитаме отново.

– Доволни ли сте от организацията на НАЛБ и кои са елементите, които би искал да отличиш специално?

– Повече от доволен съм от цялостната организация. Не правя разлика между професионален мач и мач в НАЛБ. Разбира се, не съм участвал в професионален такъв, но редовно гледам такива. Като аматьор, това да съм в обувките на „професионалист“ е уникално изживяване. В първия си сезон най-много се впечатлих от воденето на точна статистика, заедно с цялата техника и съдии, които наистина създават атмосферата и обстановката на професионален мач. За тези три години останах изключително впечатлен, че лигата се опитва постоянно да се развива и подобрява. Да, това в момента е работеща формула и можеше организацията просто да се пусне по течението, но напротив – тя се подобрява с бързи темпове всяка година. Видеото и кориците за MVP и Top Performance са едни от скорошните ярки примери за това.

– Какво е твоето послание към участниците в НАЛБ?

– Да продължават да преследват мечтите си в името на играта, спазвайки спортсменския дух. Всеки, който е играл в НАЛБ, знае, че няма по-хубаво чувство от това да хванеш топката и просто да се съсредоточиш върху крайната цел – победата. Въпреки всичко, това не е най-важното, НАЛБ изгражда характери, прави ни по-човечни и лично за мен с всеки изминал ден любовта към играта става все по-голяма.