Уникална драма в края на редовния сезон в НАЛБ

435

НАЛБНе се вижда често подобна ситуация – 3 отбора с шанс за първото място един кръг преди края на редовния сезон. Е, в Националната аматьорска лига по баскетбол именно това се случва през сезон 2013/2014.

Единственият отбор, който знае мястото си в крайното класиране преди плейофите, е отборът на Лонекс, който със сигурност ще завърши на шесто място. Другият сигурен е отборът на Зелените, като там все пак има теоретичен шанс за промяна – само служебна загуба на Дървоядите и/или Пейпър Кор Костенец ще означава място преди 11-о за Зелените.

ТУК можете да видите класирането един кръг преди края на редовния сезон.

Основната драма, разбира се, е кой ще завърши на първото място. С шанс са отборите на Локомотив, Хелга и Олд Таймърс.

Няколко важни уточнения:

1. Временните класирания се правят на базата на точките на отборите, като следващ критерий са коефициентите им (при равни точки).

2. Крайните класирания обаче се правят на базата на преките двубои между отборите с равни точки.

3. При тройна въртележка се гледат двубоите между замесените отбори. Отбелязаните точки се разделят на получените и така се определя коефициентът на отборите във въртележката.

Тук е важно да се отбележи, че общоприетото правило да се смята разликата между победите и загубите, като по този начин се разбира дали отбор Х е с +9 точки във въртележката или с -10, е вярна в 99% от случаите. Коректната система при въртележка обаче е тази, която е описана в точка 3.

Кой ще стане първи? Локомотив има 3 загуби, а Хелга и Олд Таймърс – по 4. В последния кръг Локомотив излиза срещу Олд Таймърс.

Ето ги вариантите:

Локомотив1. Локомотив – отборът започна сезона със 17 поредни победи и нито една загуба, след което настъпи спад в играта на вицешампионите. Те спечелиха трудно срещу Паляците с продължение, а след това загубиха последователно от Лъвовете и Лонекс (с продължение). След това Локомотив надделя над Блейдс с 2 продължения, а в последния кръг загуби от Хелга.

Само победа на Локомотив в последния кръг над Олд Таймърс ще гарантира на отбора първото място в редовния сезон. Това е така, защото Локомотив има победа с 3 точки над Хелга в първия полусезон и загуба с 12 във втория. Локомотив победи Олд Таймърс с 16 точки разлика в първия полусезон, което означава, че при евентуалната тройна въртележка Локомотив за момента има точкова разлика от +7.

Хелга2. Хелга – отборът, който няма загуба през втория полусезон.

При победа на Хелга над Дървоядите в последния кръг (а отборът на Дървоядите вече показа, че може да победи всеки) и победа на Олд Таймърс над Локомотив с между 1 и 22 точки, Хелга ще завърши на първо място в редовния сезон. Хелга има загуба с 8 точки в първия полусезон от Олд Таймърс и победа със 7 във втория (с продължение). Както пише по-горе пък, с Локомотив ситуацията е следната – загуба с 3 и победа с 12. Т.е. Хелга има точкова разлика от +8 за евентуална тройна въртележка, което означава, че при такава Хелга със сигурност ще е преди отбора на Локомотив.

Олд Таймърс3. Олд Таймърс – скритият фаворит. Ако Локомотив има 2 втори места в НАЛБ досега, а Хелга е настоящият шампион, то Олд Таймърс със сигурност влиза в ролята на скрит фаворит.

При загуба на Олд Таймърс от Локомотив, ситуацията е ясна – Локомотив е на първото място, Хелга – на второто, а Олд Таймърс – на третото. Единственият вариант Олд Таймърс да завърши на първо място е да победи Локомотив с над 23 точки разлика.

Отново отчитаме факта, че при разделянето на отбелязаните точки на получените е възможно да има отклонение от 1%, но в общия случай сметките са еднакви.

Кой ще завърши на четвърто място? Вариантите:

1. Блейдс – при победа над София Булс, Блейдс със сигурност ще завърши преди Паляците, тъй като в преките двубои Блейдс има победа с 5 точки и загуба с 1. При загуба на Блейдс и загуба на Паляците, Блейдс отново ще завърши на четвърто място.

Паляците2. Паляците – само при победа над Лонекс и загуба на Блейдс от София Булс, „Паляците“ ще минат преди Блейдс в крайното класиране.

Кой ще стане седми? Вариантите:

1. София Булс – при победа над Блейдс или при загуба, но и загуба на Лъвовете от Пейпър Кор Костенец, София Булс ще завърши на седмо място благодарение на предимството си над Лъвовете в преките двубои – победа с 18 точки и загуба с 13.

2. Лъвовете – само победа над Пейпър Кор Костенец и загуба на София Булс ще донесат на Лъвовете седмото място.

Кой ще завърши девети? Вариантите:

Дървоядите1. Дървоядите – при победа над Хелга и загуба на Пейпър Кор Костенец от Лъвовете, „Дървоядите“ със сигурност ще завършат девети. При победи на Дървоядите и Пейпър Кор Костенец, отборът на Дървоядите със сигурност е девети, тъй като има две победи над тима от Костенец. При две загуби – и на Дървоядите, и на Пейпър Кор Костенец, се образува тройна въртележка с участието на Зелените. Във въртележката отново отборът на Дървоядите е с най-добри показатели, тъй като има 3 победи и 1 загуба (колкото има и Пейпър Кор Костенец), а „Дървоядите“ имат само победи над Пейпър Кор Костенец. При създалата се евентуална въртележка, ще се гледа балансът между отборите. Този на Дървоядите и Пейпър Кор Костенец е 3:1, като тогава се гледат преките двубои между двата отбора.

2. Пейпър Кор Костенец – само победа на Пейпър Кор Костенец над Лъвовете и загуба на Дървоядите от Хелга, може да прати Пейпър Кор Костенец на девето място. При всички останали случаи отборът ще завърши десети в редовния сезон.

Отборът на Зелените със сигурност ще завърши на единадесето място, тъй като дори Дървоядите и Пейпър Кор Костенец да загубят предстоящите си срещи, то „Зелените“ вече са си изиграли всички срещи, а на дъното в класирането също има тройна въртележка – 3 отбора с по 4 загуби. В тази въртележка обаче „Зелените“ са с най-лоши показатели – победа със 17 над Дървоядите и загуба с 26 + две загуби от Пейпър Кор Костенец с 18 и 30 точки.

?Схемата за плейофите?

Осминафиналните серии са:

Лонекс (6) – Зелените (11)

София Булс/Лъвовете (7) – Пейпър Кор Костенец/Дървоядите (10)

Лъвовете/София Булс (8) – Дървоядите/Пейпър Кор Костенец (9)

При четвъртфиналните серии има една сигурна двойка:

Блейдс/Паляците (4) – Паляците/Блейдс (5)

1 – 8/9

2 – 7/10

3 – 6/11

Всички серии се играят до две победи от 3 мача, като пълната програма и за плейофите можете да намерите ТУК.

Между другото, скоро започваме да раздаваме и нови артикули, следете страницата на НАЛБ във Фейсбук – ще има интересни игри – https://www.facebook.com/NALB.BG.

А за да завършим с възможните ситуации, трябва да отбележим, че най-хубавото е, че след мача между Локомотив и Олд Таймърс е само този между Паляците и Лонекс, който няма значение за крайното класиране. Т.е. всякакви нагласявания на останалите отбори са напълно невъзможни. 🙂