Христо Каменов: Най-голямата грешка, която допуснахме, бе фанатичното желание за успех

547

Ръководителят на Аутбрейк Христо Каменов даде интервю пред официалния сайт на НАЛБ. В дебютната си кампания в първенството отборът на Аутбрейк спечели 17 от 18-те си мача в редовния сезон на Четвърта дивизия, но впоследствие не успя да пренесе доминацията си и в плейофите и се задоволи със сребърните медали след блестяща финална серия срещу тима на Армада, завършила с победа за „танкистите“ с 2:1 победи. Каменов направи равносметка на изминалия сезон, като заяви, че неприятният край и драматичното поражение след продължение от Армада в третия мач вече действа като мотивация на неговия отбор.

– Откъде се роди идеята за сформирането на отбора и участието му в НАЛБ?

– Заслугата в голяма степен е на Маргарит Рунев, но и на всички момчета, които откликнаха за идеята. С голяма част от момчетата играем от години заедно по два пъти в седмицата. Като последните месеци, преди създаването на отбора, бяхме стигнали доста добро ниво, разбирахме се много добре, в резултат на което правехме много добри и резултатни игри, което се видя и на старта на сезона.

– Разкажи ни как преживя епичния финал на третия мач срещу Армада? Двубой, който донесе толкова много емоции, в крайна сметка неприятни за вас…

– Трудно. Ние бяхме спечелили мача, радвахме се и шампанското беше отворено, когато поискаха видеоповторение на последната ситуация. Беше лош мач за нас през почти цялото време. Играта ни през повечето време не се получаваше. Бяхме дали всичко на полуфиналите. В решителния момент нервите ни не издържаха и загубихме. Поздравления на момчетата от Армада, които повярваха в себе си, пребориха се и успяха да откраднат победата, знаейки, че са аутсайдер в серията.

– Въпреки горчивия край на сезона доволен ли си от показаното от твоя отбор, който допусна само една загуба в редовния сезон и спечели сребро в дебюта си? Каква е равносметката ти?

– Стартът ни на сезона беше много силен. Десет безапелационни победи и ясна заявка за първото място в дивизията, а и за титлата. След което загубихме форма, спряхме да тренираме с такава интензивност и започнахме повече да анализираме. Резултатът беше видим на втория мач с Движи Се-Проензи, когато по чудо стигнахме до продължение и спечелихме. В последния мач от сезона също не намерихме отговор на провокациите от страна на Болърс 68 и загубихме мача, като това беше и единствената ни загуба в редовния сезон. Много искахме да направим сезона без загуба и това беше може би първото разочарование, което претърпяхме.

След това знаехме, че предстои тежка серия с Флай-Бай. Първият мач, на който за съжаление не присъствах, беше потресаващ. Показахме по-малко от 20% от възможностите си, плюс трима контузени след мача. Буквално бяхме паднали духом. Единствената възможност, която имах, бе да отложа следващия мач с надеждата, че ще се съвземем. Решението се оказа правилно и успяхме да спечелим втория мач със супер силна игра на Пламен Бауренски и много хъс и защита от всички момчета. Показахме психика и при третия мач и стигнахме така желания финал.

Във финалната серия бяхме много изтощени и физически, и психически. Не показахме това, на което сме способни. Все пак смятам, че направихме може би най-добрата финална серия в Четвърта дивизия, откакто тя съществува, а може би и изобщо във всички дивизии. В крайна сметка смятам, че най-голямата грешка, която допуснахме, бе фанатичното желание за успех. В последните няколко мача не се забавлявахме, напрежението взе своя връх и резултатът е налице.

– Ако трябва да поставиш оценка на организацията на мероприятията в НАЛБ, каква ще бъде тя?

– Организационно свалям шапка на Мартин Механджиев за желанието и енергията, която влага във всяка една ситуация. Човек, който живее за това. Баскетболът има нужда от хора като него! От гледна точка на техническата част смятам, че може да бъде подобрено както видеоизлъчването откъм качество, така и регламентът за видеоповторенията. Нещо, което в последния сезон на НАЛБ беше използвано доста от отборите (включително и нашия) за накъсване на играта и преразглеждане на абсурдни ситуации, просто защото се позволява.

Препоръките ми към Лигата са единствено за подобряване на видеозаписите и/или даване/намиране на възможност за по-професионален запис, ако не на всички мачове, то поне на финалните серии (все пак се очаква това да са кулминациите на всички дивизии).

Като допълнение, за което вече Лигата е адресирана, добавям единствено разнообразяване на музикалното оформление в залата и климатизацията, които по един или друг начин влияят на мотивацията и представянето на съотвените отбори и играчи.

Специални благодарности на целия екип на НАЛБ за добрата организация, за добре свършената работа, за професионализма, за разбирането и индивидуалния подход!

– Какви са целите на отбора ти оттук нататък?

– Целите ни са ясни – да бъдем по-добри индивидуално и отборно, за да можем да показваме максималния си капацитет в по-продължителен период. Този сезон имаше доста от така наречените възходи и падения, затова трябва да наблегнем над фокуса и тренировките. Всички имаме обица на ухото след този финал, което ни действа като мотивация и ще ни стои за пример докъде не трябва да стига един мач. Характерът на отбора е на победител и може би точно тази загуба ни е трябвала, за да си припомним на какво сме способни. И за щастие, с Армада сме отново в една дивизия (смее се).