Христо Николов-Гларуса: В лицето на НАЛБ виждам огромно желание, професионализъм и отдаденост

799

Христо НиколовВ момента взимаме интервюта от представители на всички отбори, които са се записали за участие в Националната аматьорска лига по баскетбол за сезон 2014/2015. ТУК можете да намерите повече информация по въпроса.

Позволяваме си обаче да се отклоним от тази тенденция, за да дадем думата на един човек, когото познава цяла баскетболна България, а и Европа.

Разбира се, става дума за капитана на мъжкия ни национален отбор по баскетбол Христо Николов. Гларуса, както е известен, наскоро подписа договор със словенския 15-кратен шампион Олимпия Любляна. Освен с баскетболните си умения, Николов е доста популярен и с предаността си към любимата ни игра изобщо.

Той не се колебае да се отдаде изцяло на баскетбол и извън терена. Не е тайна, че идеята за Bball.bg е именно на Христо Николов. Наскоро около Bball.bg започна един нов и много амбициозен проект, в който участие има и Airball.bg, а също така и НАЛБ.

Потърсихме Гларуса, за да ни разкаже както какво не стигна на националния ни отбор да се класира на шампионата на Стария континент, така и с какво каузата на Националната аматьорска лига по баскетбол го спечели.

А дали е възможно обединение на баскетболните хора в България? Вижте какво сподели новото попълнение на Олимпия Любляна:

НАЛБЗдравей! През последната кампания ти имаше огромната чест да бъдеш капитан на мъжкия национален отбор по баскетбол. Какво не стигна на тима ни, за да се класира на Европейско първенство?

Христо Николов: Липсваха ни най-вече опит и вяра. Все неща, които идват на мястото си с времето. За голяма част от момчетата това бе първо лято в националния тим. Аз обаче съм оптимист за бъдещето. Тепърва предстои тимът да се развива, да помъдрява и да успява. Имаме талант и характер, но за да се шлифоваме заедно ни трябва време. Видяхте, че в последния мач победихме фаворита в групата ни Израел, което само по себе си говори, че можем да се справим и със сериозни съперници. Надявам се, че след няколко години ще берем плодовете на труда си.

НАЛБА отбори като Финландия и Украйна, които не би трябвало да ни превъзхождат, вече играят на Световно първенство. С какво дръпнаха толкова през последните години?

Христо Николов: Финландският национален отбор налива много средства и енергия в развитието си. Квалификацията им на европейското през 2011 г. постави ново начало за тима. Ако мога да посоча една-единствена причина за успехите им напоследък, то ще бъде последователността и търпението, с което работят. При украинците ситуацията е съвсем друга. Те имат изключително богата история като част от състава на СССР. Не забравяйте, че огромна заслуга за отбора в последните години има и треньорът им – Майк Фратело. Американската школа, за наше съжаление, превъзхожда в пъти европейската.

Христо НиколовНАЛБА сега малко и за кариерата ти на клубно ниво. След като стана шампион с Лукойл Академик, ти напусна в посока чужбина. Премина през много силни отбори в Румъния, Унгария, Франция, а от предстоящия сезон и в Словения. Безспорно си един от най-успелите български състезатели зад граница в последните години. Каква е разликата между баскетбола там и при нас?

Христо Николов: В организацията. В отношението. В дисциплината. В начина на мислене. Навън се гледа в перспектива, а тук работим на парче. Ще се повторя, но в България не откривах подкрепата и уважението, които получих в чужбина. Във вените ми тече българска кръв, няма как да не ми е мъчно за родината. В момента обаче виждам развитието си другаде.

НАЛБПреди няколко дни стартира един изключително амбициозен проект, а именно новият сайт на Bball.bg. Разкажи ни малко повече за инициативата, как се стигна до нея и каква е целта на проекта.

Христо Николов: Проектът BBALL.BG стартира преди няколко години и единствената му цел е да даде един свеж прочит и обективна гледна точка на българския и световния баскетбол. Желанието ми е да развивамe сайта постоянно и от няколко дни вече е факт новата му доста по-функционална платформа. Идеите ни са много, прилагаме ги постоянно и вярвам, че вече си личи. Ще продължим да работим в тази посока.

НАЛБЧисто баскетболните ти качества са известни на всички и не подлежат на никакви съмнения. Ти обаче се занимаваш и със страшно много инициативи в подкрепа на любимия ни спорт не само като състезател. Какво те мотивира да отдадеш живота си на баскетбола и извън терена?

Христо Николов: Баскетболът ми е дал много. Изградил ме е и като спортист, и като човек. Време е и аз да му върна дължимото. Така гледам на нещата. Не ми тежи, въпреки че всяко нещо изисква сили. Няма да спра да се включвам в различни идеи, да инициирам нови и да се отзовавам, когато ме поканят. Наясно съм, че в България е трудно да започнеш, да развиеш, а след това и да продължиш един проект. Ще помагам с каквото мога.

НАЛБ: От любов към играта… Около това мото се завъртя и идеята за Националната аматьорска лига по баскетбол. Какво ти хареса в нея и с какво каузата НАЛБ те спечели?

Христо НиколовНАЛБ е един страхотен проект, чиито основи са изградени от любовта към играта. Вярвам, че когато правиш това, което обичаш, и го правиш с желание и хъс, резултатите идват, дори и след време. Именно това ме впечатли в инициативата ви. Сигурен съм, че лигата ще се радва на все по-голям успех и интерес и за в бъдеще, а на вас желая много кураж, за да не спирате пред трудностите.

НАЛБКакво място има НАЛБ в новия проект за Bball.bg?

Христо Николов: Както вече казах, BBALL.BG цели да отразява колкото се може повече баскетболни събития и проекти. В лицето на НАЛБ виждам огромно желание, професионализъм и отдаденост, които са в състояние да заразят всеки близо, а дори и не толкова близо до играта. Каузата на лигата ви е да се запази чиста любовта към спорта. Именно в тази посока гледам и аз, затова смело мога да кажа, че съвместната ни идея ни обедини.

НАЛБЕдна от основните цели пред НАЛБ е да се създаде едно необременено баскетболно общество, като всяка единица в това общество наистина да милее за баскетбола. Иска ни се да има обединение между баскетболните хора, които наистина обичат играта. Смяташ ли, че това е възможно?

Христо Николов: В един перфектен свят, защо не? Дано и в нашия се случи. Желая ви го от сърце и вярвам, че дори да има препятствия, ще ги надскочите.

НАЛБКакви перспективи виждаш пред НАЛБ?

Христо НиколовНАЛБ вече обединява отбори, които наброяват колкото някои от професионалните лиги. Ако продължите да работите толкова здраво, както досега, постоянството ще се отплати. Нищо не идва даром, затова не се отказвайте от целите си и не се предавайте, каквото и да се случва.

Христо НиколовНАЛББлагодарим много! Успех в Олимпия Любляна! Успех и в националния отбор! С нетърпение очакваме нови баскетболни срещи с теб!

Христо Николов: И аз благодаря! Желая ви преди всичко здраве, останалото е постижимо. До нови срещи!

Благодарим на Гларуса за добрите думи и положителната оценка за работата ни! Имаме неговото уверение, че ще се отзовава на максимално много покани от НАЛБ, стига да е в България и ангажиментите му да го позволяват. В този ред на мисли, доста вероятно е един от тези, които ще награждават състезателите в НАЛБ и един от тези, които ще бъдат в журито за конкурса по забивки, да се казва Христо Николов. Радваме се, че покрай съвместната ни дейност успяхме да опознаем Гларуса. Радваме се, че както той сам казва, „съвместната идея ни обедини“, а именно да работим в името на българския баскетбол. Радваме се, че има професионални състезатели на толкова високо ниво, които не забравят смисъла на мотото „От любов към играта!„.