Христо Цветков: НАЛБ ни спечели с отношението си към баскетбола

466

Христо Цветков

Започва серията от интервюта с представители на вече записалите се отбори в Националната аматьорска лига по баскетбол за сезон 2014/2015. До момента има официално записани 12 отбора, а до края на записването остава повече от месец. ТУК можете да прочетете повече относно записването за предстоящия сезон.

Първи на въпросите отговаря Христо Цветков от Ботев 2012. Тимът от Враца е първият записал се официално, като той стори това буквално минути след като записването стартира. Цветков е един от двигателите на баскетбола в областния град в Северозападна България. Той е спортен директор на Ботев 2012 и главен треньор в клуба. Христо Цветков ни сподели какви са очакванията му за предстоящия сезон, с какво е спечелен за каузата НАЛБ, както и какво мотивира тези хора от Враца да правят толкова много за баскетбола. Всичко това предполага интересно четиво:

НАЛБ: Здравей! Отборът на Ботев 2012 е един от сигурните участници в първенството на НАЛБ за сезон 2014/2015. Подадохте заявка за участие буквално минути след като записването беше обявено. С какво ви спечели НАЛБ, за да вземете това решение, и то толкова бързо?

Христо Цветков: Здравейте! Ръководството на нашия клуб е създало една много сериозна организация, следим всичко, което излиза в баскетболното пространство, като започнем от участието на мъжкия тим и стигнем до подрастващите – информация за заявки, срокове, картотеки и т.н.. Имаме и ясна визия къде и с какви отбори ще участваме. Затова и толкова бързо беше подадена заявката.

А НАЛБ ни впечатли с цялостната си организация и с това, че се обръща внимание на детайлите. Като част от нещата, които ни впечатлиха, са воденето на статистика, това че не се съкращава времето на мачовете (честа практика в България), съдийство, секретарски апарат. Има и доста други неща, но посочените са достатъчни, за да отговоря с какво ни впечатли НАЛБ. НАЛБ ни спечели с отношението си към баскетбола.

Ботев 2012НАЛБ: Спечелихте турнира за купата на НАЛБ през последния сезон. Какви са целите за предстоящия?

Христо Цветков: Изключително сме щастливи от този успех за нас. Финалният мач беше невероятен и досега ни е трудно да повярваме, че спечелихме и то без един от лидерите в отбора – Цветан Георгиев (б.р. Ботев 2012 надделя над Хелга с 2 точки разлика в изключително драматичен двубой).

Иначе никога не сме имали някакви болни амбиции за определено класиране, поставяли сме си реалистични според нас цели.

За предстоящия сезон, естествено, ще се опитаме да се класираме възможно най-напред, като покажем една стойностна игра. Също така сме отбор, който държи изключително много на дисциплина, отношение към противникови играчи, отношение към съдии и ръководство на лигата.

НАЛБ: Как намираш нивото в лигата?

Христо Цветков: Досега не сме участвали в първенството на НАЛБ и затова не мога да дам оценка. Оценката ми за турнира за купата е, че имаше доста силни отбори и изключително силни играчи, някои от които спокойно могат да играят и в професионални клубове.

НАЛБ: Във Враца правите нещо уникално за баскетбола в града (б.р. Ботев 2012 организира турнири във Враца, включително и международни такива, а освен това работи и с подрастващи). Една малка подробност е, че за всеки мач в НАЛБ изминавате над 200 километра. Какво ви мотивира?

Христо Цветков: Ще си позволя да разделя въпроса на две: какво правим и какво ни мотивира. 🙂

Целта пред клуба е развитие на баскетбола в нашия град и възстановяването на Враца на баскетболната карта. Клубът е организиран и се ръководи от хора, които са наистина запалени по баскетбола и го правят безкористно, без финансова изгода. Точно обратното, средствата на този етап си осигуряваме сами от различни фирми, които привличаме за каузата.

От създаването на клуба през 2012 година участвахме по различни програми на Министерството на младежта и спорта: Спорт за децата в свободното време и Спорт за деца с увреждания и деца в риск.

Освен това спечелихме проект по програма: „Извършване на ремонт и модернизация на съществуващ спортен обект”, осъществен с финансово подпомагане от Министерството на Младежта и спорта. Проектът беше на стойност над 110 000 лева, като за неговото осъществяване голяма заслуга имаше и кметът на община Враца, инж. Николай Иванов.

Със средствата беше изцяло ремонтиран салона на ПГТР – Враца – смяна на настилка, ремонт на съблекални, покрив на салона, смяна на осветление, поставяне на нови баскетболни табла, рингове и много други. Това беше и най-големият проект, спечелен от спортен клуб на територията на Северозападна България!

И сега какво ни мотивира. На първо място наистина любовта към баскетбола. Целта ни с участието на мъжкия отбор е да запалим и привлечем по-младите състезатели – подрастващите в клуба. Такава е и визията на клуба – развитие на школата и участие с всички възрастови групи.

Христо ЦветковНАЛБ: Очевидно това, което събира Ботев 2012, може да се опише и с мотото на НАЛБ – „От любов към играта!”.  Смяташ ли, че в България е възможно да има обединение на баскетболното общество, към каквото се стремим от НАЛБ, а безспорно и вие?

Христо Цветков: Много ми се иска, но честно казано не ми се вярва особено. За съжаление има хора, които са се наместили на разни постове, само за да взимат заплати, без да допринасят с нищо за развитието на баскетбола.

НАЛБ: Има ли нещо в НАЛБ, което мислиш, че би било добре да се промени?

Христо Цветков: За момента не се сещам за нещо конкретно, но със сигурност има неща, които могат да се направят. Когато имаме някакви конкретни идеи ще ги споделим. 🙂

НАЛБ: Какви перспективи виждаш пред НАЛБ?

Христо Цветков: Смятам, че ще е чудесно тази невероятна инициатива на НАЛБ да залее цялата страна и НАЛБ да организира баскетболни мероприятия не само в София.

Ботев 2012НАЛБ: Благодарим много! Успех на теб и на целия ти отбор през следващия сезон!

Христо Цветков: Благодаря и аз и успех на лигата, продължавайте все така амбициозно!

Благодарим на Христо Цветков за добрите думи и положителната оценка за работата ни! Поздравяваме Ботев 2012 за всичко, което прави за баскетбола във Враца! Освен това, публично обявяваме, че сме напълно отворени за всякакви идеи и с удоволствие бихме помогнали за инициативи, които са в интерес на баскетбола. Надяваме се и че НАЛБ постепенно ще се разшири достатъчно, за да обхване цялата страна. Нещо повече, надяваме се, че съвсем скоро ще можем да дадем официална информация по въпроса. Вярваме, че баскетболът трябва да е достъпен за абсолютно всички хора в абсолютно всички градове. Пожелаваме успех както на Христо Цветков, така и на всички негови съотборници, а и на отбора на Ботев 2012 като цяло!