Цветан Илиев: За да има продукт като НАЛБ, трябва да се полагат постоянни усилия

322

Ръководителят на Бер-Хелла Цветан Илиев даде интервю за официалния сайт на НАЛБ. През настоящия сезон тимът му се представя по изключителен начин и все още няма загуба в Четвърта дивизия, като е лидер в класирането с перфектен баланс от 16-0. Илиев разкри как се е стигнало до създаването на Бер-Хелла, като също така сподели какви са стъпките, които неговият тим е извървял по пътя към успешното си представяне в настоящия момент.

– Разкажи ни малко повече за това как ти се включи в НАЛБ, с какво организацията те спечели и как се стигна до създаването на Бер-Хелла.

– Историята е наистина интересна. Дълго време исках да се върна към любимия спорт и случайно видях организиране на едни от първите свободни игри в залата от Любомира Петева от екипа на НАЛБ. Отидох и след това ходех почти всеки път. Споделих с ентусиазъм за игрите на моите колеги Георги Георгиев и Станислав Стоилов, които предложиха къде на шега, къде сериозно да се опитаме да организираме фирмен отбор – Бер-Хелла. Оказа се, че има доста ентусиасти и бързо получихме подкрепа от ръководството на предприятието. Доста от момчетата в отбора са играли и/или играят на свободните игри.

– Отборът на Бер-Хелла стартира участието си в НАЛБ през сезон 2021/2022, когато се състезава в турнира за купата на НАЛБ. Тогава губи всичките си двубои от надпреварата с над 60 точки разлика. През миналия сезон успявате да достигнете плейофите в четвърта дивизия от седмата позиция, като губите на четвъртфиналната серия с 0:2. През настоящия сезон обаче в момента балансът ви е от 16 победи и 0 загуби, като безапелационно сте първи в четвърта дивизия. Това е шестото издание на четвърта дивизия от първенството на НАЛБ, като до момента никой отбор не е успявал да завърши редовния сезон без загуба. А трябва да признаем, че в дивизията са се състезавали много силни отбори. Какво би споделил за целия път, който изминахте дотук?

– Стартирахме отбора с много желание и с любов към играта. Започнахме тренировки два месеца преди турнира за купата на НАЛБ. Много от нас не бяха играли от ученическите си години. Идеята беше точно това – да се запознаем с играта, мачовете, самата обстановка. За наш лош късмет се паднахме в първия си официален мач срещу шампионите от тогавашния отбор на ФитСпо Баскет. След това играхме с много добре окомплектования отбор на Драгънс и със силния отбор на Скай Уокърс.

По щастливо стечение на обстоятелствата през есента успях да накарам нашия треньор Любомир Кочев да започне да работи с нас. Започнахме буквално от нулата. Отне ни 6 месеца, за да започнем да го слушаме и изпълняваме указанията му. Даже в началото имах собствена игра – броях колко пъти на мач ще се хване за главата. Повярвайте, бяха доста. Но усилията, желанието и отборният дух водят до резултати.

– С течение на времето успяхте да утвърдите изключително сериозна организация в отбора, като имате и тренировъчен процес, треньор, а колективът ви изглежда сплотен. До каква степен смяташ, че солидните основи, които поставихте са главната причина в момента да се представяте толкова успешно?

– Старал съм се винаги всичко организационно да поема аз, така че момчетата да мислят само за баскетбол. Според мен това допринесе за добрите основи. Исках също и да запазим ядрото на отбора, като самите трансфери, които направихме тази година, бяха един през лятото и нула през зимата. Отделно държа на демокрацията – всяко важно решение се гласува от всички.

– Организационната дейност често се подценява, но без нея нищо от това, което се вижда не би било възможно. Това вероятно важи с пълна сила и за твоите усилия като ръководител на отбора. Каква е мотивацията ти да полагаш усилия и да инвестираш време и енергия в целия този процес?

– Мотивация – любов към играта. Ако това е част от процеса – то тогава трябва да бъде свършено, това е.

– Какви са целите пред тима през настоящия сезон и за в бъдеще?

– Целите са да покажем израстване и хубава отборна игра. Радвам се, че работата на треньора и момчетата се забелязва и съм изключително горд с всеки един от тях.

– Доволни ли сте от организацията на НАЛБ и кои са елементите, които би искал да отличиш специално?

– Доволен съм, да. Често много неща остават скрити за много хора, но за да има такъв продукт, трябва да се полагат постоянни, ежедневни и ежечасови усилия. Мога само да ви поздравя за желанието. Бих отличил старанието, както и желанието всичко да е на професионално ниво, макар и да не разполагате с бюджет, предполагащ това.

– Какво е твоето послание към участниците в НАЛБ?

– Малко е клише, но: да са здрави, изключително важно е. Бих желал да виждам повече усмивки по време на мачовете, тъй като за мен основното нещо е да се забавляваме и да изпитваме удоволствие от практикуването на любимата игра.