Четвъртфиналните двойки и има ли фаворити?

557

ЧетвъртфиналиМъжкото първенство на Националната аматьорска лига по баскетбол за сезон 2014/2015 стигна до четвъртфиналната фаза.

Сезон, белязан от изключително много, изключително оспорвани и изключително интересни мачове. Публиката ставаше все повече. Интересът към НАЛБ също.

Нека проследим какви са четвъртфиналните двойки и как се представи всеки един от отборите в топ 8 до момента.

След края на групите за разпределение на местата от девето до двадесет и девето очаквайте подробна информация и за тях.

Брикс - НайкиВ първата четвъртфинална серия един срещу друг излизат Брикс и Найки. „Тухлите“ завършиха на първо място в група А с 1 загуба – от отбора на Ботев 2012. Трябва все пак да отчетем и факта, че за този мач отборът на Брикс имаше известни проблеми и затруднения със състава си. В първия кръг от плейофите Брикс почиваше, а във втория се справи с Дефект в 2 мача. Найки пък започна със загуба сезона – от София Суперсоникс. До края на редовния сезон Найки загуби и от Олд Таймърс, но успя да се справи с НСА. Всичко това донесе четвъртото място на отбора в група Б. На 1/16-финалите състезателите на Найки победиха Вълците в 2 мача. Последва изключително драматичната серия срещу Олд Старс 22, спечелена в 3 мача от Найки.

Доста фенове смятат Брикс за абсолютен фаворит за титлата, но в никакъв случай не е за подценяване сериозната дълбочина в състава на Найки. Много интересен би бил и персонален сблъсък между Ивайло Константинов и Атанас Даракчиев. Вторият генерира сериозни статистики в най-важните мачове на Найки, невероятен атлет и много добър защитник. За защитата можем да дадем пример с второто полувреме на срещата на Найки с Олд Таймърс, когато Даракчиев определено успя да спре един от най-изявените реализатори в НАЛБ, а именно Христо Гатев. От другата страна пък е Ивайло Константинов, който може би е от състезателите, които най-точно осмислят значението на думата „лидер“. Константинов води отбора си много умело, поема отговорност, когато е необходимо, а в същото време прави и другите около себе си по-добри. Със сигурност не са за подценяване и сблъсъците в подкошието, като това са два от отборите с най-голям ресурс именно там (въпреки отсъствието на Александър Иванов за Брикс). Вероятно място в топ 4 би прилягало и на двата отбора. Брикс демонстрира доминираща игра във всички свои важни мачове досега и въобще във всички, изключвайки срещата срещу Ботев 2012. От друга страна, отборът на Найки имаше и по-слаби мачове през сезона, но вероятно все още не е разкрил пълния си потенциал.

Хелга - Олд ТаймърсХелга – Олд Таймърс. Повторение на миналогодишния финал. Безспорно по-сериозно израстване през сезона бележи отборът на Олд Таймърс, който изненада много хора освен с третото си място в група Б, и с отстраняването на Норт Уест. В първия кръг „Старовремците“ се справиха с Жан Плод в 2 мача, а на осминафинал преодоляха Норт Уест с 2:1. В редовния сезон пък отборът на Олд Таймърс загуби от НСА и София Суперсоникс, а победи много трудно Найки и Политехника. Според мнозина пък отборът на Хелга изглежда в криза през този сезон. Вероятно обаче всички биха си пожелали да загубят едва 1 мач за 7 месеца и да бъде разсъждавано, че не са в добра форма. Хелга завърши на второ място в група А след отбора на Брикс, като Хелга загуби единствено от Брикс. Победи с под 5 точки разлика Олд Старс 22, Кучетата от Младост и Норт Уест, като игра много трудно и срещу Антураж, а и Рапидо, но миналогидишните шампиони в НАЛБ успяха да се справят с почти всички предизвикателства до момента.

Непредсказуема серия. Доста хора смятаха Олд Таймърс за фаворит в миналогодишния финал (при отсъствието на Антон Миленков за Хелга тогава), но отборът на Хелга и тогава за пореден път доказа, че се справя прекрасно в тежките мачове. Хелга се слави с много добра отборна игра и липса на изявен лидер. В Олд Таймърс има изявен лидер в лицето на Христо Гатев, но дълбочината в състава е несъизмерима с тази от предишната кампания. Трябва да отбележим, че през настоящия сезон доста състезатели на Олд Таймърс доказаха, че могат да се нагърбват с ключови отигравания, като Горан Кошанин стори това в срещата срещу Политехника, Валентин Голчев буквално „извади“ мача на своя тим през второто полувреме срещу Найки, а примери можем да дадем също и с Любомир Кочев, Николай Георгиев и Георги Докторов. Въпреки че Петър Загоров загуби правата си да участва в НАЛБ, тъй като беше картотекиран в професионален отбор, до момента за Хелга не се е включвал Асен Саралийски (въпреки че е картотекиран от началото на сезона), като няма да е изненада, ако именно на този етап от първенството от Хелга го „хвърлят“ в надпреварата. Срещу Лъвовете заради контузия участие не взе и най-добрият в нападение за Хелга през този сезон, а именно Александър Гогов. И докато формата на Гогов в течение на сезона спадаше, то тази на Иван Ценов и Ангел Ташков се подобряваше постоянно. Разбира се, за първата серия стана дума за лидерски качества и в такъв случай тук несъмнено трябва да се спомене името и на Георги Брестнички.

София Суперсоникс - Кучетата от МладостСерията между отборите на София Суперсоникс и Кучетата от Младост също е много сложна за прогнозиране. Това, което вероятно е останало в съзнанието на хората, когато чуят имената на тези два отбора, е от едната страна изключително комплектован отбор със сериозна подкрепа на всеки свой мач, а от другата страна – Хрисимир Димитров заедно с истински борбени и много добре физически сложени съотборници. „Свръхзвуковите“ загубиха от НСА и Политехника в редовния сезон, като завършиха на второ място в група Б. Победиха Олд Таймърс, Найки и Блейдс, като запомняща се е победата от първия кръг срещу Найки с над 20 точки разлика. На 1/16-финалите София Суперсоникс се справи със София Хоукс, а на осминафиналите – със Спортни Настилки-Зуум Дизайн. И двете серии бяха спечелени с по 2:0. Трябва да се отбележи вторият осминафинален двубой, когато „Свръхзвуковите“ показаха много силна игра, изявен лидер, който поведе отбора и доминация. „Кучетата“ взеха почти 100% от редовния сезон. Загубиха с 4 от Хелга, хвърлиха се и срещу Брикс. Не сполучиха единствено в тези два мача. Старанието и мотивацията през целия редовен сезон отредиха третото място на Кучетата от Младост в група А. Мнозина смятат, че именно с отношение „Кучетата“ са изпреварили на хартия по-класни отбори като Ботев 2012, Олд Старс 22, Норт Уест и Спортни Настилки-Зуум Дизайн. В плейофите до момента Кучетата от Младост все още не познават вкуса на поражението, като отстраниха последователно Дървоядите и Блейдс.

Вероятно наличието на състезател като Хрисимир Димитров от едната страна накланя везните в полза на София Суперсоникс в съзнанията на повечето баскетболни фенове. Кучетата от Младост обаче не са за отписване в никакъв случай. Сърцатата игра по време на целия мач, че и преди, а и след него, в комбинация с невероятната амбиция, изключителната единност и многобройните привърженици фаворизираха Кучетата от Младост у много неутрални фенове. Отборът на София Суперсоникс изглежда физически по-силен и по-опитен, като от огромно значение би била и стрелбата от далечно разстояние на Кучетата от Младост. В голяма част от мачовете до момента много голяма отговорност пада върху външните играчи, най-вече в лицето на Иван Ненчев и Марио Александров. Ключова може да се окаже ролята и на един от малкото по-скоро външни играчи на Кучетата от Младост, които не отстъпват физически на състезателите на София Суперсоникс, а именно Огнян Тодоров. За София Суперсоникс, ако се абстрахираме от константно силната игра в нападение на Хрисимир Димитров, ще е важно включването на Георги Георгиев – най-добрият реализатор в предишните два редовни сезона в НАЛБ и един от състезателите, които до момента през настоящата кампания определено не са разкрили пълния си потенциал.

НСА - ПолитехникаСтигаме до серията между отборите на НСА и Политехника. Вероятно, ако бяхме стигнали до подобна серия преди някой друг месец, прогнозите в полза на НСА биха били красноречиви. След рокадата на треньорския пост и въобще от началото на втория полусезон отборът на Политехника е напълно преобразен и е считан за един от тимовете в най-сериозен подем. От друга страна, отборът на НСА е измъчван от контузии на ключови състезатели. Все пак, НСА завърши на първо място в група Б с едва 1 загуба – от отбора на Найки. Много слабото и лежерно начало тогава костваха победата на НСА, въпреки че при наличие на още една част, най-вероятно НСА щеше да е единственият отбор до момента без загуба. Политехника пък завърши на пето място в група Б след загуби от НСА, Олд Таймърс (след продължение), Найки и Лъвовете. Двата отбора се срещнаха още в първия кръг от редовния сезон. Тогава НСА победи с 35 точки разлика. Отборът на НСА почиваше в първия кръг от плейофите, а след това отстрани София Спартанс в 2 мача. Политехника пък победи последователно София Лайънс и Ботев 2012 (четвъртите в група А) с по 2:0.

Крайно мотивираният тим на Политехника и получил примамливи обещания от свои фенки играе все по-силно, а и до момента в плейофите се изправя все срещу съперници със сериозни проблеми с контузени състезатели. Изключение не прави и НСА. С интерес очакваме и дали триото на Политехника Йордан Георгиев, Георги Гулабчев и Орлин Атанасов ще продължи да подобрява представянето си. От другата страна, въпреки отсъствието на контузения Галимир Томов, който най-вероятно няма да вземе участие и в тази серия, много силен сезон правят Цветан Стоилов, Димитър Търпанов и Дамян Диков. Невероятната химия, създадена в отбора на Политехника, свежата подкрепа (най-вече от страна на Валери Иванов, едно от най-силните оръжия в нападение в плейофите за Политехника, стрелящ с убийствена успеваемост от далечно разстояние), датираща от полусезона и открилата се прекрасна възможност, укриляват Политехника, че именно сега е моментът, в който отборът на НСА може да бъде победен в серия. Физическата подготовка и класата на състезателите в НСА са пословични, но въпросителните около тази серия не са по-малко в сравнение с останалите 3. Въпреки че това е единствената серия, противопоставяща отбори, които са се срещали по-рано през сезона.

Едно е сигурно. Предстои ни поредната доза красив, качествен и интересен баскетбол. Пожелаваме успех на всички отбори, като се надяваме на пълна зала, коректност и липса на отрицателни емоции, точно както преминава и целият сезон!