Юлий Юлиев: НАЛБ е организация, ориентирана към напредък и постоянно подобрение във всеки аспект

197

Ръководителят на София Хилс-Спорт Вижън Юлий Юлиев даде интервю за официалния сайт на НАЛБ. Неговият тим се състезава за първа година в първенството на НАЛБ, като вече записа четири победи през настоящия сезон в Четвърта дивизия, където заема 12-ото място. Юлиев разказа за създаването на София Хилс-Спорт Вижън, първите му стъпки в лигата и организационната дейност в отбора.

– Разкажи ни малко повече за това как ти се включи в НАЛБ, с какво организацията те спечели и как се стигна до създаването на София Хилс-Спорт Вижън.

– Сформирането на отбора се случи много непринудено. В края на месец Февруари 2023 година един от сегашните състезатели в отбора, Мартин Владков, ми подхвърли, дори шеговито, за съществуването на НАЛБ и това, че всеки може да сформира отбор и да се състезава. От малък обичам баскетбола и затова от своя страна проучих и разказах за НАЛБ на друг приятел, Калоян Петров, който също много се ентусиазира и впоследствие допринесе за сформирането на първоначалния състав, визията на екипите ни и името на отбора. През Март и Април 2023 година посетих залата и изгледах няколко срещи на живо. Като човек, който години преди това беше играл само стрийтбол, бях силно впечатлен колко професионално изглеждаше всичко. Отделно ми се прииска отново да изпитам тръпката от това да играеш отборен баскетбол и да се състезаваш. Това послужи като вдъхновение да сформираме отбор за Купата на НАЛБ и да тестваме дали ще ни хареса. Останалото е история.

– Отборът на София Хилс-Спорт Вижън играе своя първи сезон в първенството, като през сезон 2022/2023 се включихте в турнира за купата на НАЛБ. Макар и отборът ви все още да е доста млад се наблюдава сериозен прогрес. Какво би споделил за пътя, който изминахте дотук?

– В началото най-голямото предизвикателство беше сформирането на първоначалния състав. Повечето хора от ядрото на отбора са такива, които или са играли отборен баскетбол в ученическите си години, или никога не са играли друго освен стрийтбол. Вложихме доста усилия, за да привлечем останалите шестима играчи за Купата. Първият ни мач беше срещу шампиона на Първа дивизия – Титан Пропъртис, след това срещу Армада и Скай Уокърс. На мен лично пораженията от тези опитни отбори ми подействаха смиряващо и ми показаха, че трябва още доста да учим.

Нещо много ключово, което се случи след Купата, е това, че успяхме да привлечем нашия треньор – Емил Тодоров. С него доста добре се сработваме и успяхме натурално да си разделим отговорностите. Впоследствие привлякохме Васил Колев и Димитър Йошев като помощник-треньори. Аз като ръководител се отказах от спортно-техническо влияние в отбора. Треньорите отговарят за тренировките, подготовката, планирането и всичко свързано със стратегията ни преди и по време на мачове. Моята роля се ограничи до това да координирам дейности с нашия спонсор Спорт Вижън и ръководството на НАЛБ. Като играч е трудно да се абстрахираш от емоцията на игралното поле и по тази причина вярвам, че това разделение изигра важна роля.

Започнахме да тренираме и доста по-усилено след Купата – по два-три пъти в седмицата. Дори сега, по време на сезона, често успяваме да направим две тренировки седмично. В отбора няма човек, който да не спортува и индивидуално извън тренировките на тима. Това допринася за вдигането на общото ниво на физическа подготовка, което помага много по време на мачове.

Сега повечето промени, които правим със състава и стратегията, са на принципа опит и грешка. Видяхме какво не работи през първия полусезон и от какво имаме нужда. Успяхме да привлечем Иван Иванов и Виктор Белчев в зимния трансферен прозорец, които се вписаха повече от добре. Вече имаме наблюдения и за нуждите ни за предстоящия сезон. За мен е просто важно да се движим напред постоянно, защото винаги можеш да промениш посоката.

– Прави впечатление, че подходът ви от организационна гледна точка, включващ тренировки, подготовка, планиране и т.н. е на много високо ниво. Вероятно това ви помага и да има постоянно нови желаещи да станат част от вашия тим. Организационната дейност ли е фундаментът, за да може да надграждате като колектив според теб?

– Организационната дейност определено помага. Всеки иска да е част от добре организиран отбор с ясни правила и адекватна комуникация. С нашия треньор се грижим за това и не очакваме от нито един играч да отговаря за каквото и да е друго, освен за представянето си по време на мач.

Според мен обаче основният фундамент, който ни помага да надграждаме, е внимателното подбиране на хората в отбора. Освен качествата на даден състезател и неговия игрален профил, за нас е от изключителна важност да имаме и съвместимост като хора. В отбора ние наричаме това разговорно като „вайб-чек“, но това не е нищо повече от процес на оценка на съвместимостта на състезателя с ценностите и вярванията на основния състав, с който започнахме отбора. Важно е те да са сходни и човекът да има позитивен начин на мислене. В баскетбола се създават дълготрайни приятелства, а обкръжението е от съществено значение за доброто настроение, екипният дух и положителната атмосфера в отбора. В името на този фундамент ни се случи дори да се разделим с играчи след Купата, които имат солидна баскетболна основа и бяха ценни за представянето на тима. Предполагам това е и в основата да имаме постоянно желаещи да се присъединят към отбора до такава степен, че неведнъж сме мислили и за втори такъв.

– Организационната дейност често се подценява, но без нея нищо от това, което се вижда не би било възможно. Това вероятно важи с пълна сила и за твоите усилия като ръководител на отбора. Каква е мотивацията ти да полагаш усилия и да инвестираш време и енергия в целия този процес?

– Определено зад всеки устойчив във времето отбор седи един добър ръководител. Има много организационна работа и все някой трябва да намери мотивация и да я свърши. При мен е лесно – аз просто харесвам да организирам хора и процеси.

– Какви са целите пред тима през настоящия сезон и за в бъдеще?

– За първия ни сезон в НАЛБ главната ни цел беше натрупване на опит. До края на настоящия сезон ще продължаваме да надграждаме с фокус върху отборната игра и използването на силните страни на играчите. Целта ни след сезона ще бъде да си извлечем уроците и да работим върху слабите места през лятото. Усещам, че започваме да се движим в правилна посока и нямам търпение да видя как ще се развие предстоящият сезон.

– Доволни ли сте от организацията на НАЛБ и кои са елементите, които би искал да отличиш специално?

– Впечатлен съм от нивото на професионализъм, като особено ценя прозрачността, с която НАЛБ подхожда в комуникацията си с ръководителите на отборите. Отношението на НАЛБ дори към най-малките детайли е на високо ниво. Виждам, че НАЛБ е организация, ориентирана към напредък и постоянно подобрение във всеки аспект. Знам колко усилия изисква това, особено в контекста на българската спортна реалност, така че бих искал да изкажа благодарност към целия екип, който стои зад лигата.

– Какво е твоето послание към участниците в НАЛБ?

– Независимо от текущото положение в класирането, запазете вярата във възможностите на отбора си. Пожелавам си и повече отбори да си признават, че сме там не само „да се забавляваме“, но и да напредваме индивидуално, да се подобряваме като отбори и, в крайна сметка, да печелим срещите си. Пожелавам успех на отборите, които ще участват в плейофите тази година!