Ясен Стойнев: НАЛБ изявява желание да се подобрява с всеки следващ сезон

187

Ръководителят на Нитрос Ясен Стойнев даде интервю за официалния сайт на НАЛБ. Отборът му е сред кандидатите за призовите места в Четвърта дивизия, като във временното класиране заема четвъртото място с баланс от 13 победи и 6 загуби. Стойнев разкри как е поел ръководството на Нитрос, дали тимът си е поставял цели за настоящата кампания и какво е мнението му за организацията в НАЛБ.

– Разкажи ни малко повече за това как ти се включи в НАЛБ, с какво организацията те спечели и как се стигна до това да поемеш ръководството на Нитрос.

– Имах приятели и познати, състезаващи се в лигата, които ми разказаха накратко как стоят нещата и ми дадоха контакти на ръководителите, съветвайки ме да се свържа директно. След кратък разговор с Мартин Механджиев той ми помогна бързо да намеря подходящ тим (Пистолет) и нещата се получиха естествено.

Ръководството на Нитрос поех една година след създаването на отбора поради различия между играчите и предишния мениджър. Беше чиста формалност кой ще поеме тима и реших, че мога да предложа да се заема с тази роля, тъй като процесите са опростени и не изискват чак толкова много усилия. Всички в отбора бяха ОК, тъй като си имаме доверие и знаят, че важните въпроси ще ги решаваме колективно.

– Отборът на Нитрос играе своя втори сезон в НАЛБ. През сезон 2022/2023 не успяхте да достигнете до плейофите, но през настоящата кампания се утвърдихте като един от лидерите в дивизията. Дори успяхте да направите серия от 8 поредни победи. Какво би споделил за пътя, който отборът извървя до момента?

– През този сезон успяхме да надградим с няколко ключови играчи, които определено ни вдигнаха нивото чисто игрово спрямо дебютния сезон. Но определено сега и като колектив се познаваме и разбираме по-добре, което помага.

– Преди Нитрос ти участва в НАЛБ и с отбора на Пистолет, където отново беше съотборник с част от съотборниците си в момента в Нитрос. До каква степен обаче сега предизвикателството за теб е по-голямо, имайки предвид, че за първи сезон ръководиш отбора?

– Не съм сигурен, че бих определил предизвикателството с Нитрос като по-голямо честно казано, просто е различно. Както споделих, функцията на мениджър при нас е по-скоро формалност. Радвам се, че мога да помогна на тима извън терена, но всъщност всеки в отбора помага с нещо допълнително – организиране на контроли, тренировки, „ръчкане“ на по-малко активните да се включват в тренировките, развозване на звездите на тима по домовете и до залата и други важни задачи.

– Организационната дейност често се подценява, но без нея нищо от това, което се вижда не би било възможно. Това вероятно важи с пълна сила и за твоите усилия като ръководител на отбора. Каква е мотивацията ти да полагаш усилия и да инвестираш време и енергия в целия този процес?

– Виждам, че сме се събрали готин колектив, в който горе-долу имаме сходни очаквания към тима и това какъв баланс между забавление и съревнование гоним. Мисля, че това помага с мотивацията и заради това мениджърските задачи не се усещат като някаква тежест.

– Какви са целите пред тима през настоящия сезон и за в бъдеще?

– Честно казано не мисля, че в някакъв момент сме обсъждали конкретна цел за отбора през сезона. Бе подмятано, че ще е добре все пак да запишем участие в плейофите, което се очертава да бъде постигнато. След доброто ни представяне досега в редовния сезон, макар и да няма да завършим на върха, вярваме, че в плейофите имаме реален шанс да сме равностойни на всеки тим и да го победим, така че…защо не и да спечелим титлата.

За догодина не сме мислили отсега, но не смятам, че ще имаме някаква много по-различна цел от сегашната – да се забавляваме.

– Доволни ли сте от организацията на НАЛБ и кои са елементите, които би искал да отличиш специално?

– Въпреки че като повечето хора винаги намираме за какво да мрънкаме, истината е, че има причина повечето от нас да играят сезон след сезон в лигата. Смятам, че НАЛБ е на много добро ниво организационно, а и като ниво на баскетбол.

Ако трябва да изтъкна един аспект, ще ми е трудно и затова ще си позволя да посоча две неща, които ми правят най-добро впечатление – желанието лигата да се подобрява с всеки сезон и това, че организаторите са отворени към комуникация и обратна връзка.

– Какво е твоето послание към участниците в НАЛБ?

– Да се забавляваме и да се пазим взаимно, защото все пак най-важното нещо е да се избягват неприятни контузии.