Д-р Гетова: От сърце адмирирам създаването и развитието на НАЛБ

614

Д-р ГетоваСлед като ви запознахме с отговорниците на всички отбори, които участват в Националната аматьорска лига по баскетбол, сега искаме да обърнем внимание и на един човек, който се превърна в част от екипа на НАЛБ.

Всички знаем колко е важно по време на всякакви спортни мероприятия да има медицинско лице, което да може да реагира незабавно. Сигурността и спокойствието, когато в непосредствена близост до игрището стои доказан, кадърен, всеотдаен лекар и изключителен човек и професионалист като доктор Емилия Гетова, са безценни.

Потърсихме д-р Гетова, за да ни разкаже за впечатленията си от НАЛБ, а и за да използваме възможността отново да благодарим най-сърдечно за съвместната ни дейност. Вижте какво сподели тя:

НАЛБ: Здравейте! Вие работите с НАЛБ за втора поредна година. Какви са впечатленията Ви от Националната аматьорска лига по баскетбол?

Д-р Гетова: Истина е, че за втора поредна година работя с НАЛБ. Аз съм лицензиран спортен лекар с призната медицинска специалност „Спортна медицина“. Работила съм в Републиканския център по спортна медицина и в Националната спортна академия. Като зрител и като служебно лице съм присъствала на много баскетболни срещи. Животът и работата на мъжа ми бяха свързани с баскетбола. И така баскетболът е част от моя живот и имам натрупани много впечатления. Когато бях поканена в НАЛБ, веднага ми направи впечатление стремежът на организаторите в лицето на Марин и Мартин Механджиеви, Борис Данаилов, както и всички останали от екипа, включително фотографката, баскетболната игра да продължава да съществува за всички хора, които я обичат.

НАЛБ: Вие сте един от най-големите професионалисти, които познаваме. Какво Ви мотивира да продължавате да работите с такъв ентусиазъм и такова желание вече толкова години?

Д-р Гетова: Много деца се интересуват и започват да усвояват баскетболни умения. Някои от тях се доразвиват в отборите за подрастващи, за юноши и девойки. Участват в състезания, което още повече ги привързва към тази игра. Но пораснали, за много малко от тях има място в представителните клубни отбори. От друга страна, състезателите от тези отбори отпадат от активна спортна дейност, но любовта им към баскетбола остава. Освен тях, много хора, „заразени“ от играта в ежедневния живот, имат нужда да се занимават с баскетбол. Когато отидох в НАЛБ видях представители на гореспоменатите групи, които бяха щастливи, че има къде да практикуват любимия спорт. Затова от сърце адмирирам създаването и развитието на НАЛБ.

Д-р ГетоваНАЛБ: Не криете любовта си към баскетбола. С какво този спорт Ви спечели?

Д-р Гетова: Баскетболът – това е играта, от която се увличат хиляди хора и от която се интересуват милиони зрители от цял свят. Движението е в основата на живота. Спортът поддържа и усъвършенства движението. А баскетболът е такъв спорт, при който освен развитие на физически и функционални възможности на организма, развива и качествата точност, ориентация, съобразяване с останалите участници, чувство за колективна отговорност, възможност за лична изява, резултатност и много емоции. Като лекар подкрепям всичко, което помага на човешкия организъм да се усъвършенства, и то с удоволствие. Динамиката, техническите прийоми, радостта, която баскетболът дава на участници и зрители, е причината повече от 50 години да съм в баскетболните зали.

НАЛБ: Имайки предвид факта, че сте обслужвали много и най-различни баскетболни мачове, какво е мнението Ви за срещите в НАЛБ?

Д-р Гетова: През целия си трудов стаж съм си забранявала да обсъждам работата на треньори и съдии, защото не съм специалист в тези области. Самата аз не разрешавам лаици да се бъркат в работата ми. Но от дългогодишното ми присъствие в баскетболните зали мога да преценя кое е хубаво. На срещите на НАЛБ прави впечатление много добрата организация. От друга страна, винаги личи желание, не задължение, на баскетболистите да участват в играта. Имам чувството, че те са по-отговорни към играта си – стараят се да покажат възможностите си и да изпитат радост. Често в мачовете от държавното първенство възникват много остри спорове между съдии и играчи, между съдии и треньори. В срещите на НАЛБ това липсва. Играта се превръща в удоволствие за играещи и зрители.

Д-р ГетоваНАЛБ: А какво мислите за организацията в НАЛБ?

Д-р Гетова: В основата на всичко това стои много добрата организация на работата. Тъй като срещите се провеждат в различни зали, необходимата апаратура се монтира и прибира при всяка среща. На някого ще му се стори, че това е маловажно. Още оттук личи добрата организация, като всеки знае кое къде да сложи, за да бъде секретарската маса добре оборудвана и независима от възможностите на залата. Демонтирането също става бързо, защото се спазва строг ред. В началото на всяка среща задължително се представят участници и съдии. Последните имат специални униформи на НАЛБ. Организаторите разпространяват навреме програмата на мачовете, която се спазва. Прави силно впечатление, че ръководителите на НАЛБ, освен че раздават отборни и индивидуални награди в дадени етапи от състезанията, често канят известни баскетболисти и деятели, които преди началото на даден мач награждават отделни проявили се състезатели. Това допълнително създава приятна атмосфера и стремеж към изява.

НАЛБ: Какви перспективи виждате пред НАЛБ?

Д-р Гетова: Според мен НАЛБ е мястото, където всички, които са се занимавали с баскетбол и обичат тази игра, могат да спортуват при много добра организация. Радвам се, че съществува такава стройна аматьорска лига, защото си личи, че наистина е създадена от любов към играта!

НАЛБ: Благодарим много! Надяваме се на много и чести срещи и Ви пожелаваме никога да не стихва ентусиазмът Ви!