Георги Кръстев: Историята на НАЛБ е едно от нещата, на които най-много се възхищавам

141

Една от основните фигури в шампионския състав на Титан ПропъртисГеорги Кръстев, даде интервю за официалния сайт на НАЛБ. Крилото имаше важна роля за историческия требъл на тима през изминалия сезон, включващ в себе си шампионската титла в Първа дивизия, Купата и Суперкупата на НАЛБ. Така той спечели третата си поредна титла от първенството, а освен това в индивидуален план бе избран за най-полезен състезател на турнира за Купата. В интервюто си Кръстев говори за шампионския колектив в Титан, организацията на НАЛБ и за това как успява да поддържа мотивацията си на високо ниво.

– Най-напред поздравления за поредната титла в първа дивизия от първенството на НАЛБ! Поздравления и за триумфа в турнира за купата на НАЛБ! Как успявате да поддържате това ниво вече толкова години, при това в рамките на целия сезон?

– Благодаря за поздравленията! Мисля, че най-съществената причина да успяваме да печелим е атмосферата, която създадохме в отбора. Изградихме колектив, който се забавлява заедно на терена и извън него, но в същото време иска да печели всеки мач. Тук ще използвам възможността да благодаря на моите съотборници за старанието, присъствието и отдадеността към отбора. Всеки един има основно участие и заслуга за спечелените трофеи.

– За първи път от създаването на НАЛБ през 2011 година един отбор печели требъл в рамките на един сезон и това е именно Титан Пропъртис. Какво значи за теб запазеното място в историята?

– Историята на НАЛБ е едно от нещата, на които най-много се възхищавам. Никъде другаде не се отделя такова внимание на този аспект и съответно всеки един спечелен трофей е още по-значим. За мен значи много, че го постигнахме точно с този колектив и точно в годината, в която си го поставихме като цел.

– Разкажи ни малко повече за това как ти се включи в НАЛБ и с какво организацията те спечели, тъй като вече за пета поредна година си водеща фигура в първа дивизия.

– Когато се включих в НАЛБ все още се опитвах да се занимавам с баскетбол професионално и съответно не бях много щастлив от този факт, но с времето НАЛБ ме спечели. Започнах да обръщам повече внимание на това да изпитвам удоволствие докато играя и постепенно видях, че това е така в НАЛБ.

– В дебюта си в НАЛБ с екипа на Кучетата от Младост стреляш 0/17 от тройката, но въпреки това успяваш да изведеш тима си до победа над Монстарс. Впоследствие през годините успя да затвърдиш именно това, че независимо дали ти върви, ако мачът е от особено значение, то можем да очакваме да поемеш диригентската палка. Изключително показателен е третият мач във финалната серия през миналия сезон, когато след 37 точки (почти половината за отбора си) и 8 тройки отказа Роботите и дори грабна приза за MVP на плейофите. Предварителната ти настройка ли е в основата на това винаги да блесваш, когато отборът ти се нуждае най-много от това?

– Определено предварителната настройка има важна роля, но при мен има и още едно нещо, а именно, че много мразя да губя. Това ми помага в края на мача да направя всичко по силите си, за да помогна на отбора да спечели. Така стана и в този знаменит двубой срещу Монстарс (смее се).

– В последните 4 сезона неизменно си част и от Идеалните петици в Първа дивизия от първенството на НАЛБ. Как успяваш да поддържаш това ниво вече толкова години?

– Най-вече мотивацията да печеля и да се състезавам с най-добрите ми помагат по този въпрос, както и удоволствието от играта. Всеки ден, в който имаме мач, е по-хубав ден.

– След като имаш на сметката си 3 титли, 3 Суперкупи, а вече Купа и дори требъл, каква е мотивацията ти лично на теб и след всички тези успехи какво кара отбора ви да се стреми постоянно да надгражда?

– Лично на мен тези успехи ми действат мотивационно и ме карат да искам още. Имайки предвид атмосферата в отбора и това, което виждам в моите съотборници, на тях им влияят по същия начин. Така че очаквам догодина отборът ни отново да се бори за всички трофеи в НАЛБ.

– Какво би отговорил на критиките, че събирате прекомерно силен състав, възползвайки се от липсата на регулации във връзка с възможността много топ играчи да бъдат концентрирани в един отбор? Както многократно сме коментирали, в NBA това се контролира чрез тавана на заплатите, но в нашия случай няма обективен критерий, чрез който да се ограничи струпване на най-добрите играчи в един и същи отбор. И от ваша гледна точка пък как успявате да адаптирате толкова класни играчи към ролята им, имайки предвид, че те биха били с много по-солидна роля в почти всеки друг отбор?

– На критикуващите ще кажа, че каквито са правилата за нас, такива са и за тях. Всеки може да вземе когото иска в състава си и да се пробва да спечели. Ние не се водим по това да взимаме хора, просто защото са добри индивидуално откъм качества, а привличаме момчета, които смятаме, че ще паснат на играта и атмосферата в отбора. Ако се съди по историята на НАЛБ в последните 4 години, този модел работи.

– Както също вече е изяснено, от следващия сезон вече дивизиите ще са от по 12 отбора и участниците във всяка дивизия ще бъдат съобразени изцяло с постиженията и резултатите им, а не с желанията. Какво би казал на останалите отбори, които ще бъдат част от първа дивизия през следващия сезон?

– Това ме радва изключително много и мисля, че е време да направим първа дивизия такава, каквато трябва да бъде. На отборите, които ще участват в нея, бих им казал да тренират здраво и да се подсилят максимално, защото наесен излизаме за пета титла поред и се надявам да има здрави битки.

– Организационната дейност често се подценява, но нищо от това, което се вижда не би било възможно без нея. Какво би споделил за организацията на НАЛБ и кои елементи би отличил специално? Доволни ли сте и би ли препоръчвал НАЛБ на свои близки и познати, които обичат да играят баскетбол?

– Организацията в НАЛБ е на доста високо ниво. Бих отличил воденето на статистика на всеки един състезател в лигата и запазването на историята, което наистина е впечатляващо. Също така на мен ми допада комуникацията с отборите и вслушването в техните желания, когато е възможно. Препоръчвал съм НАЛБ на приятели и ще продължавам да го правя.

– Би ли споделил какви са причините да не желаеш да се състезаваш професионално?

Георги Кръстев и Георги Бързаков
Георги Кръстев и Георги Бързаков

– Причините са, че не получих адекватен шанс в България, а в чужбина видях, че там държат много на своите играчи и прецених, че е по-добре да търся професионална реализация извън баскетбола, а той да остане само за удоволствие. Смятам, че взех правилното решение и мога да кажа, че в момента съм щастлив, че не се занимавам професионално с баскетбол.

– Както знаеш, от НАЛБ много държим на спортсменския дух, позитивната среда и взаимното уважение между всички, с които взаимодействаме. Колко важна е тази настройка според теб, за да изпитваме истинско удоволствие от това, което правим?

– Важно е да се уважаваме и да се пазим от контузии, защото тогава се получават най-добрите мачове на терена. Голяма част идва от спортсменската настройка преди това. Поздравявам ви, че се стараете да поддържате тази атмосфера!

– Какви са амбициите ти оттук нататък?

– Дългосрочните ми амбиции са да се запазя здрав и да играя докато мога. В краткосрочен план бих искал да запазим колектива и атмосферата в отбора, всички да са здрави и мотивирани, за да спечелим требъл и през следващия сезон.

– Какво е твоето послание към участниците в НАЛБ?

– Пожелавам на всички участници най-вече да са здрави и да се забавляват, когато идват да играят в НАЛБ. Пожелавам им също да са мотивирани, да показват най-доброто от себе си, когато е възможно, защото тогава пристига истинското удовлетворение.