NALB TEAM: Борис Данаилов

2094
Националност
bul България

Борис Данаилов Данаилов е роден на 5 Август 1987 година в град Варна.

През 2006 година завършва Американския колеж в София с отличен успех. През 2010 година придобива образователно-квалификационна степен „бакалавър по химия“ във Факултета по химия и фармация, Софийски университет „Свети Климент Охридски“. 2 години по-късно става „магистър – учител по химия“ в същия факултет. Понастоящем е докторант по Педагогика на обучението по химия в същия факултет с тема на дисертационното изследване „Проблеми и перспективи на обучението по химия на английски език в българското училище“.

Интересът му към баскетбола се запалва в средното училище, където покойният му преподавател по физическо възпитание и спорт Стоян Караджов го води и окуражава в първите му стъпки като баскетболен съдия и секретар. През 2005 година тандемът Караджов (треньор) и Данаилов (помощник-треньор) извежда дамския отбор (осми клас) на Американския колеж до шампионската титла в турнира „Трети март“, организиран от Столичната община. Още тогава по време на организираните от Американския колеж баскетболни турнири съдиите, обслужващи срещите, на които Данаилов секретарства, го хвалят за отличните му познания на баскетболните правила. Зрелостният независим проект, с който той се дипломира, е организация на ученически баскетболен турнир, който преминава безупречно.

През 2006 година Борис Данаилов се записва в курса за баскетболни съдии, организиран от Съдийската колегия по баскетбол в София и посещава всички занятия, ръководени от дългогодишния й Председател Марин Механджиев. На 17 Март 2007 година завършва успешно курса и веднага започва да обслужва баскетболни срещи за подрастващи.

Данаилов прави изключително впечатление на всички членове на колегията с устрема си към перфектно познание на правилата и точното им прилагане по време на всички срещи. Поради това на 10 Март 2008 година е избран за секретар на Съдийската колегия по баскетбол в София. В периода Август 2009 – Юли 2010 година е секретар на Съдийската комисия, чийто Председател е Иван Панов.

В кариерата си като баскетболен съдия е обслужвал стотици срещи на всички нива на подрастващи, включително и международни. Като секретар е обслужвал срещи на всички нива. Бил е информатор на две европейски първенства за подрастващи.

През лятото на 2010 година придобива първа категория, а малко след това преустановява съдийската си кариера с надежда, че в близкото бъдеще здравият разум ще надделее над всички „беди“ около „ръководителите“ на Съдийската комисия. За момента тази негова мечта остава неосъществена.

От есента на 2011 година Борис Данаилов е част от екипа на Националната аматьорска лига по баскетбол и е неин съучредител. Старае се срещите да минават съгласно правилата и те да се прилагат еднакво към всички. Води курсове и семинари за всички длъжностни лица, обслужващи срещи от състезанията на НАЛБ.

Изключителен професионалист, който се стреми критерият спрямо всички да е абсолютно еднакъв, всичко да е максимално справедливо и коректно. Идеалист, за когото от значение е единствено нещата да се случват както трябва.

„В началото бях много песимистично настроен към потенциала за развитие на НАЛБ. Смятах, че качествените личности, които могат да допринесат за развитието на тази кауза, са недостатъчно и че сме обречени на провал. Радвам се, че към момента съм опроверган и предлаганият от нас продукт е на ниво, което може да се сравнява единствено с нивото на Световни първенства и Олимпиади. Мечтая за деня, в който усилията ни ще бъдат оценени и светът ще научи за нас!“.