NALB TEAM: Емил Георгиев

1324
Националност
bul България

Емил Живомиров Георгиев е роден на 18 Май 1976 година в град София.

Тренира баскетбол още от 10-годишна възраст, като от 1986 до 2002 година се занимава професионално с баскетбол. Преминава през всички възрасти на ЦСКА София, като е и национален състезател за юноши. 8 сезона играе във висшата лига на България. 3 поредни сезона е и капитан на мъжкия тим на ЦСКА. Освен на ЦСКА, облича екипите на отборите на Спартак-МВР, на Академик София, както и на ТУ-София. На аматьорско ниво пък е част от отбора на Лонекс.

Има множество успехи като състезател: трето място за мъже в България с ЦСКА, трето място на Световните полицейски игри в Барселона с отбора на Спартак-МВР, два пъти градски първенец на София в Студентската лига, два пъти вицешампион и две трети места от републикански шампионати в Студентската лига с отбора на ТУ-София, първо място за мъже формат 3Х3, трето място в първия аматьорски шампионат, пето място на световни работнически игри в Ейлат, Израел и много други.

От 1992 година е баскетболен съдия. Ръководи срещи при подрастващи и във всички професионални групи за мъже и жени в България. Национална категория от 2010 година. Свири в НАЛБ от самото създаване на лигата.

Освен в баскетбола, Емил Георгиев има сериозни постижения и в образованието. Магистър машинен инженер в Техническия университет-София, магистър по национална сигурност и отбрана във Военната академия „Г. С. Раковски“-София, магистър по право в Югозападния университет „Н. Рилски“-Благоевград. Завършва и Армейската спортна школа като спортен инструктор. В ТУ-София има множество научни публикации. Притежава и изключителни ръководни качества. Многократно награждаван заради професионалните си успехи от Директора на СДВР и Главния секретар на МВР. От 2018 година е доктор по Национална сигурност и отбрана във Военната академия „Г. С. Раковски“-София.

Благодарение на сериозните си успехи и качества както в баскетбола, така и в кариерата си извън спорта, Емил Георгиев се изгражда като изключително добър, компетентен, категоричен и безпристрастен рефер.

„Към никого нямам нищо лично, просто свиря от любов към играта!“