NALB TEAM: Зоя Станоева

772
Националност
bul България

Зоя Методиева Станоева е родена на 8 Септември 1976 година в град София.

По баскетбола се запалва от по-голямата си сестра, която се състезава в отбора на Славия. Неслучайно кариерата на Зоя започва именно в Славия. През годините е част от много отбори, с които печели и титлата на страната за жени – Кремиковци, Лукойл Нефтохимик, Берое Стара Загора, Монтана и други. Част е и от множество отбори в чужбина, в това число в Хърватия, Турция, Унгария и Франция. Именно във Франция приключва и професионалната си кариера. Освен това е част и от женския национален отбор на България в продължение на дълги години.

След състезателната си кариера завършва и курс за съдия, като изпълнява тези функции известно време. Впоследствие обаче избира да преустанови съвместната си дейност с БФБ.

За НАЛБ разбира, когато е поканена за треньор на отбора на Пистолет. Приема това предизвикателство и е начело на отбора една година. Благодарение на впечатленията си от НАЛБ постепенно започва да обмисля и възможността да се включи в екипа на НАЛБ. В крайна сметка това се случва през сезон 2019/2020. Зоя Станоева бързо се утвърждава като важна част от екипа на НАЛБ – както благодарение на отличните си познания и желание за усъвършенстване, така и благодарение на изключителната си любов към баскетбола.

„Докато бях треньор на отбора на Пистолет оставах меко казано впечатлена от организацията на НАЛБ и високото ниво, което се поддържа в лигата. Така и започнах да се замислям колко бих се радвала да стана част от екипа на НАЛБ. Радвам се, че това се случи, защото с хората от екипа на НАЛБ изповядваме една и съща религия – „Баскетболът е преди всичко!“! Благодаря ви, че съм част от всичко това!“