Васко Коцев: Организацията в НАЛБ е по-добра от тази на повечето събития за професионалисти

511

Стартът на сезон 2017/2018 в Националната аматьорска лига по баскетбол е вече даден. Седми поред, той трябва да бъде по-успешен от всички останали, защото такава е традицията и всеки следващ сезон в НАЛБ е по-силен от предходния. Цифрите, фактите и постиженията го доказват.

В поредицата от интервюта, които проведохме, разбираме и какво мислят самите състезатели – тези, благодарение на които НАЛБ е най-мащабната баскетболна организация у нас.

Бронзов медал от турнира за купата на НАЛБ, подавач № 5 и „крадец” № 5 в същата надпревара са само част от постиженията на Васко Коцев през изминалия сезон, който е негов дебютен в лигата. Започва участието си в първенството в отбора на Микс, а в турнира за купата е сред редиците на Сейнтс. Като „светец“ Коцев може да се похвали още с второ място за най-висок коефициент в турнира за купата на НАЛБ – 204 и трето място за най-добър стрелец от зоната за две точки в същата надпревара – 66%. Васко Коцев е и един от приятелите на Националната аматьорска лига по баскетбол.

Какво открива Васко Коцев в НАЛБ след само 1 състезателна година, разбираме сега.

Здравей, Васко! Как би оценил изминалия сезон в НАЛБ в игрови план?

Мисля, че всички ние взехме участие в един изключително интересен и интригуващ сезон, в който всеки спечели нещо – титла, индивидуални награди, емоции, незабравими моменти. В личен план не бих казал, че изминалият сезон беше перфектен, но като цяло беше добър и имах възможност да играя отново баскетбол след 6-годишно прекъсване, за което благодаря на НАЛБ.

А в организационен?

Относно организацията на мачовете и турнирите, не мисля, че има какво да се коментира – по-добра от тази на повечето събития за професионалисти.

Какво смяташ за нивото и конкуренцията в НАЛБ?

Това е едно от нещата, които най-много харесвам в НАЛБ – няма отбор, който да доминира и да „мачка“ всеки мач, както няма и отбор, който да е тотален аутсайдер. И макар че първите 2 отбора имаха общо 6 загуби, спечелиха повечето от мачовете си доста трудно и благодарение на опита си.

А нивото определено е доста по-високо от това, което очаквах преди да се включа в този проект, тъй като по-голямата част от играчите или са играли професионално, или са тренирали като юноши.

Какъв е водещият фактор за участието ти в НАЛБ? Удоволствието от играта, постиженията или пък нещо друго?

Удоволствието от играта определено е на първо място. Постиженията са част от играта и всеки спортист се стреми към тях (спортен хъс), но не са фикс идея и не на всяка цена.

Как върви подготовката на Сейнтс и какво да очакваме от отбора през новия сезон?

Колективно започваме от другата седмица, но се надявам, че индивидуално вече всеки е започнал. От отбора очаквайте отдаденост и красива игра.

Какви са целите пред вас?

Имаме една основна цел – да играем колкото се може по-добър и наистина приятен за гледане баскетбол. Цели за класиране, брой победи и т.н. не сме и няма да си поставяме.

За финал какво би пожелал на НАЛБ и на всички участници в НАЛБ?

Пожелавам един още по-успешен и вълнуващ сезон, с много интересни мачове и без контузии!

Един материал на Теодора Славова.