Блиц интервю с Боян Гагов, Паляците

382

Боян ГаговОт Националната аматьорска лига по баскетбол продължаваме да ви запознаваме още по-подробно с отборите, които участват в първенството на НАЛБ в София през сезон 2015/2016.

На въпросите ни сега отговаря Боян Гагов от отбора на Паляците. Отборът на Паляците играе четвъртия си сезон в НАЛБ, а Гагов има изиграни вече 91 мача в кариерата си в НАЛБ.

Първото препятствие пред Паляците в плейофите е отборът на Спартанс.

Вижте какво сподели Боян Гагов, който е и дългогодишен приятел на НАЛБ:

Здравей, завърши редовният сезон от първенството на НАЛБ в София. Каква е равносметката ти за представянето на Паляците и като успешен ли можеш да го определиш за своя отбор?

Боян Гагов: Като цяло сме доволни. Върнахме се към стила на Паляците и резултатите не закъсняха. Въпреки някои драматични загуби завършихме в челото на таблицата. Играем добре, сработени сме и знаем, че можем да победим всеки, което доказахме, нанасяйки единствената за сезона загуба на лидера Микс.

Какви са амбициите ви за класиране през сезон 2015/2016?

Боян Гагов: Във всеки мач излизаме за победа, а желанието ни е за медал. Нивото е изключително високо този сезон и има поне 7-8 отбора, които имат качествата да се борят за място в тройката.

Кои са фаворитите във втора дивизия според теб?

Боян Гагов: Микс е страхотен отбор, в Гуми-Нет има няколко изключително качествени играчи. Смятам, че въпреки петото място в редовния сезон също сме сериозен съперник. София Хоукс, ТУ-София и Ентъртейнмънт са много корави, а когато имат ден – отбори като БГО Софтуер и Саут Парк са наистина опасни.

Искаш ли да отличиш някого от своя отбор? От друг отбор?

Боян Гагов: Ние винаги залагаме на отборната игра и въпреки че не ни носи индивидуални награди, всички заслужават добри думи за представянето си. Асен Милушев е един от най-интелигентните играчи в лигата, който доминира с чадърите и борбите си. Джорже Даскалович стандартно вдига нивото на всеки един отбор, в който играе. Тази година съществено нарасна ролята на Калин Златанов и Мартин Милиев, които в много мачове бяха основни реализатори. Бойко Петков пък има рядкото умение да доминира в мачове, без да му се налага да вкарва много. Като добавим силната игра от пейката на Джакомо Остин, Виктор Мишев и Георги Истатков, се получава отбор от 9 титуляри.

От другите отбори харесвам стила на Мартин Димов от Гуми-Нет, голямото завръщане на Георги Георгиев от БГО Софтуер и Христо Владимиров от Рапидо Куриери, за чието привличане готвим голяма сума през лятото.

Забавно ми е да следя и рекордите, които поставя Мартин Механджиев от София Хоукс.

ПаляцитеРазкажи ни малко повече за Паляците. Как беше създаден отборът, как се запознахте с НАЛБ, какви трудности срещнахте, през какво преминахте, какви са намеренията и очакванията ви за бъдещето? Турнир за купата, сезон 2016/2017?

Боян Гагов: Отборът на Паляците е в лигата от втория й сезон. Имаме солидна визитка с призови места и в шампионата, и за купата. Заедно с Мартин Милиев решихме да създадем отбор, който да залага на колективен дух и къса скамейка. Целта беше да има достатъчно игрови минути за всички и да играем комбинативно. Мисля, че с годините успяхме да реализираме тази идея и неслучайно сме един от отборните лидери по асистенции в лигата. Очакванията ни са да продължим да сме един от най-харесваните отбори като стил на игра, а с повече късмет – догодина да защитаваме титлата си във втора дивизия. За купата ще решим непосредствено преди турнира, защото не всеки може да играе мачове през лятото.

Какво те мотивира да се ангажираш организационно с тима? Много усилия ли ти коства?

Боян Гагов: Да организираш отбор като Паляците е наистина лесно и приятно. Всички са отговорни и никога не е имало финансови или документални проблеми. В последно време организаторската дейност е иззета почти изцяло от Мартин Милиев.

Какво смяташ за организацията в НАЛБ?

Боян Гагов: Организацията е на много добро ниво, като много харесвам разделението по дивизии и нововъведения канал в YouTube.

Единственият проблем е програмата. Най-важните мачове от сезона продължават до средата на юни, а купата финишира в началото на юли. Също така в някои серии се налага да се играят 2 мача в 2 последователни дни, което е сериозен ангажимент. Надявам се програмата да не се окаже причина серии от плейофите да се решат поради липса на основни състезатели на някой от отборите.

Обратната връзка е много важна за нас. Има ли нещо, което смяташ, че ще е добре да се промени в НАЛБ?

Боян Гагов: Мисля, че с всяка година има градация в организационен план и много от проблемите, са вече решени. В тази връзка появата на трета дивизия догодина ще създаде условия за още по-равностойни мачове. Основната ми забележка е програмата, за която споменах по-рано, но се надявам с по-малкия брой отбори в дивизия това да не е проблем.

Въпреки че сезон 2014/2015 беше много силен и сполучлив, със сигурност сезон 2015/2016 е още по-добър за НАЛБ. Може би разделението на дивизии допринесе за допълнителен интерес. През настоящия сезон стартирахме и с първенство в Централна България, и с още куп други инициативи. Какви перспективи виждаш пред каузата на НАЛБ?

Боян Гагов: Ще е страхотно за любителите на баскета в колкото се може повече градове да имат възможност да играят аматьорски баскетбол. В тази връзка лигата в Централна България и ученическата лига са сериозна стъпка в правилната посока. Опитът на НАЛБ със сигурност е от полза и Дай Боже любимият ни спорт да стане по-масов.

ПаляцитеКакво би казал на тези, които се чудят дали да участват в НАЛБ?

Боян Гагов: Това е една добре организирана лига с много качествени отбори, която има какво да предложи както на полупрофесионалисти, така и на любители-аматьори. Фактът, че през тази година от 32 отбора няма нито един разпаднал се и че повечето ще играят и догодина, е най-добрата реклама за лигата.

Благодарим много! Пожелаваме успех на теб и на целия ти отбор! Благодарим за сериозното отношение и се радваме, че сте част от НАЛБ!

Боян Гагов: От името на Паляците благодаря и пожелавам на участниците интересни мачове и естествено – без контузии! А на лигата – да продължи стремежа си да се развива като организация и да популяризира баскетбола!