Идеалната петица във II дивизия, сезон 2017/2018

674

Продължаваме с обявяването на индивидуалните награди от редовния сезон във втора дивизия от първенството на Националната аматьорска лига по баскетбол за сезон 2017/2018.

Припомнете си какво обявихме до този момент:

Трета петица във II дивизия

Втора петица във II дивизия

ТУК може да откриете пълна информация относно индивидуалните награди в трета дивизия от първенството на НАЛБ за сезон 2017/2018.

Какъв е регламентът за идеалните петици?

Общият коефициент на всеки състезател, постигнат в редовния сезон, се умножава по коефициента на отбора.

По този начин всеки състезател има шанс да попадне в идеалните петици, но отборите, които са се класирали на по-предно място логично имат предимство.

Ползва се общият коефициент на състезателите от всичките им мачове, а не средният такъв, с идеята да се стимулира постоянството и в петиците да не попадат играчи, които са изиграли малък брой мачове през сезона (или най-малкото това да е по-трудно). Освен това, умножаването с коефициентите на отборите, в случай че се ползват средни коефициенти на състезателите, се превръща до голяма степен в безпредметно.

Ето ги и коефициентите на отборите от редовния сезон:

1. ТН Машини – 1.00
2. Рапидо Куриери – 0.97
3. Паляците – 0.94
4. София Ентъртейнмънт – 0.91
5. Атлетик 95 Куклен – 0.88
6. Монстарс-ГоуТуАдминс – 0.85
7. Джобтайгър Дюдс – 0.82
8. Компир – 0.79
9. Дървоядите – 0.76
10. Кучетата от Младост Б – 0.73
11. Кралете – 0.70
12. Виваком – 0.67

В символичната трета петица попаднаха Момчил Маринов (Виваком), Павел Весели (Джобтайгър Дюдс), Боян Гагов (Паляците), Рангел Праматаров (ТН Машини), Георги Гаджев (Дървоядите).

Във втората петица пък място намериха Христо Владимиров (Паляците), Калин Златанов (Паляците), Марио Юруков (София Ентъртейнмънт), Иван Згурафов (Рапидо Куриери), Джордже Даскалович (Паляците).

А ето я и идеалната петица във втора дивизия от първенството на НАЛБ, сезон 2017/2018 (състезателите ще получат наградите си преди следващите мачове на своите отбори, а постиженията вече фигурират в индивидуалните им профили):

PG: Филип Неделчев (Рапидо Куриери) – 396 (общ коефициент) * 0.97 (коефициент на отбора) = 384.12 точки. Показатели в редовния сезон: 19.2 точки, 11.7 борби, 1.7 асистенции, 2.1 откраднати топки, 0.1 чадъра за 17 мача. Отборът на Рапидо Куриери записа най-успешния редовен сезон в историята си. Основна заслуга за това има лидерът на тима Филип Неделчев. Роденият в Ямбол състезател се включва в Националната аматьорска лига по баскетбол през сезон 2013/2014, когато е с основна заслуга за титлата на Хелга, като неслучайно е избран и за най-полезен състезател на плейофите. През сезон 2016/2017 е с основна заслуга и за отличното представяне и сребърните медали на Паляците в турнира за купата на НАЛБ. През настоящия сезон Неделчев достигна до своя първи „milestone“, изигравайки своите първи 100 мача в кариерата си в НАЛБ. Освен това той прибави и нови 3 отличия за най-полезен състезател на кръга, като записа и своето трето участие в Мача на звездите на НАЛБ и второ такова за двубоя във втора дивизия. През сезон 2015/2016 Филип Неделчев отново е част от идеалната петица на НАЛБ във втора дивизия. Преди старта на сезон 2017/2018 Неделчев е 11-и във вечната класация на състезателите с най-много борби в историята на НАЛБ и десети във вечната класация на състезателите с най-много откраднати топки в историята на НАЛБ. През настоящия сезон Филип Неделчев отново демонстрира както изключителната си борбеност, така и невероятните си лидерски качества, като повече от заслужено и закономерно попада за втори път в кариерата си в идеалната петица на НАЛБ във втора дивизия.

SG: Денис Василев (Монстарс-ГоуТуАдминс) – 464 * 0.85 = 394.40 точки. Показатели в редовния сезон: 22.9 точки, 11.2 борби, 2.2 асистенции, 1.3 откраднати топки, 1.4 чадъра за 20 мача. Отборът на Монстарс-ГоуТуАдминс бележи сериозен прогрес във втора дивизия от първенството на Националната аматьорска лига по баскетбол, а основна заслуга за това има Денис Василев. След като през миналия сезон тимът завърши редовния сезон на предпоследното единадесето място, през настоящия сезон си извоюва шестата позиция. Роденият в Пазарджик състезател направи истински фурор и по време на турнира на НАЛБ в Южна България през сезон 2017/2018, извеждайки тима си до сребърните медали, попадайки в идеалната петица на надпреварата и завършвайки в топ 5 по коефициент, точки, борби, откраднати топки и чадъри. Във втора дивизия от първенството на НАЛБ Василев записа своето второ участие в Мача на звездите на НАЛБ, а освен това успя да достигне и до 2 отличия за най-полезен състезател на кръга и едно за MVP на месеца. 24-годишният състезател демонстрира изключителните си качества в течение на целия сезон и напълно заслужено прибавя нова индивидуална награда към колекцията от НАЛБ.

SF: Николай Рътаров (Компир) – 484 * 0.79 = 382.36 точки. Показатели в редовния сезон: 26.3 точки, 10.1 борби, 1.7 асистенции, 0.8 откраднати топки, 1.2 чадъра за 20 мача. Отборът на Компир завърши на осмо място в редовния сезон във втора дивизия от първенството на Националната аматьорска лига по баскетбол през сезон 2017/2018. Самият факт, че състезател от осмия отбор е в идеалната петица (имайки предвид доста ниския отборен коефициент) със сигурност говори достатъчно красноречиво за качествата на този състезател. През настоящия сезон лидерът на Компир Николай Рътаров се превърна в третия състезател в историята на НАЛБ с „milestone“ за точки. На родения в Самоков състезател му бяха необходими едва 90 мача, за да отбележи своите първи 2000 точки в НАЛБ. Трябва да споменем и че Рътаров започва настоящия сезон под номер 8 във вечната класация на състезателите с най-много точки в историята на НАЛБ, но очевидно това съвсем не му попречи да стане третият в историята с „milestone“ за точки. През настоящия сезон Николай Рътаров записа своето трето участие в Мача на звездите на НАЛБ и второ поредно в двубоя за втора дивизия. Той грабна и по един приз за най-полезен състезател на кръга (седми в кариерата му) и за най-полезен състезател на месеца (втори в кариерата му). През сезон 2016/2017 завършва като топ реализатор в дивизията, както и като най-добър борец. Напълно закономерно и повече от заслужено той записва и своето второ участие в идеалната петица на НАЛБ във втора дивизия.

PF: Иван Бонев (София Ентъртейнмънт) – 401 * 0.91 = 364.91 точки. Показатели в редовния сезон: 12.9 точки, 15.5 борби, 1.7 асистенции, 1.4 откраднати топки, 4.3 чадъра за 18 мача. Отборът на София Ентъртейнмънт записа своето най-добро представяне в историята си в редовния сезон във втора дивизия от първенството на Националната аматьорска лига по баскетбол, завършвайки на четвърто място. Основна заслуга за това има Иван Бонев. През настоящия сезон той демонстрира изключително постоянство, а вероятно статистиката му дори не може да покаже колко полезен всъщност е той за отбора си. Бонев се включва в НАЛБ през сезон 2015/2016, когато е с основна заслуга и за сребърните медали на Ентъртейнмънт във втора дивизия. Логично, тогава отново попада в идеалната петица в дивизията, завършвайки плейофите като най-добрия блокировач, а редовния сезон – на второ място по чадъри и на трето по борби. През сезон 2015/2016 обаче има само 1 отличие за най-полезен състезател на кръга. През сезон 2017/2018 24-годишният състезател достига до цели 6 приза за MVP на кръга. Той стартира сезон 2017/2018 на 16-о място във вечната класация на състезателите с най-много чадъри в историята на НАЛБ. С 4.3 средно на мач през настоящия сезон би било наивно да не смятаме, че ще видим Бонев на едно от челните места след края на настоящата кампания. С оглед на постоянството и невероятния му принос за успехите на София Ентъртейнмънт определено Иван Бонев достига повече от заслужено и безапелационно до това свое ново признание.

C: Веселин Филчев (Атлетик 95 Куклен) – 446 * 0.88 = 392.48 точки. Показатели в редовния сезон: 17.7 точки, 15.4 борби, 1.4 асистенции, 0.2 откраднати топки, 1.6 чадъра за 16 мача. Отборът на Атлетик 95 Куклен направи истински фурор в редовния сезон във втора дивизия от първенството на Националната аматьорска лига по баскетбол през сезон 2017/2018. След като триумфира в трета дивизия през сезон 2016/2017, тимът от Куклен успя да завърши на пето място в по-горното ниво само година по-късно. Разбира се, трябва да отдадем заслуженото на всички в тима, които полагат неимоверно много усилия, за да се представя той все по-добре, но една от съществените разлики спрямо предходния сезон е свързана с постоянството на Веселин Филчев. През сезон 2016/2017 той изиграва общо 16 мача – целия редовен сезон + плейофите, в които отборът му достига до титлата след 3 двубоя във финалната серия. През настоящия сезон той има 16 мача само в редовния сезон. Разбира се, Филчев е с основна заслуга и за титлата на тима в трета дивизия, но самият факт, че дори статистиката му е по-добра в по-горното ниво, определено показва съвсем ясно с колко голям потенциал разполага роденият в Пловдив състезател. През настоящия сезон той записа своето първо участие в Мача на звездите на НАЛБ – във втора дивизия, като достигна и до 3 награди за най-полезен състезател на кръга и 1 за MVP на месеца. Съвсем заслужено Веселин Филчев, който освен страхотни баскетболни умения винаги демонстрира и изключително спортсменство, е част и от идеалната петица на НАЛБ във втора дивизия за сезон 2017/2018.

Позициите на състезателите показват единствено нашето разпределение в една такава петица – надпреварата е еднаква за всички състезатели в НАЛБ и няма разделение по позиции (PG – плеймейкър; SG – атакуващ гард; SF – леко крило; PF – тежко крило; C – център).

Скоро очаквайте и всички индивидуални призьори във втора дивизия.