Марин Механджиев: Всяко начинание, което не се спуска от висшестояща организация в България, е трудно

1093

Марин МеханджиевДнес, 03.05.2016 година, в Insport.bg излезе интервю с Марин Механджиев, което можете да прочетете ТУК. Акцентът на разговора е Софийската ученическа лига по баскетбол към Националната аматьорска лига по баскетбол (ТУК можете да откриете повече информация за нея), а ето го и целия материал:

INSPORT.BG потърси Марин Механджиев, който е комисар и главен организатор на Софийската ученическа лига по баскетбол от страна на НАЛБ, за да разкаже за надпреварата и организацията на състезанието. Бившият рефер ръководи дълги години срещи на най-високо ниво, както в България, така и на международната сцена. От 1998 до 2010 година е председател на Съдийска колегия по баскетбол в София. 

Атанас Голомеев и Марин Механджиев
Марин Механджиев награждава легендата Атанас Голомеев като приятел на НАЛБ

През 2011-а той е един от основателите на НАЛБ. Марин Механджиев ръководи над 50 финални срещи за първенството и в турнирите за купата на България. Повече от 8 пъти е обявяван за най-добър съдия в страната. Механджиев ръководи и стотици международни мачове извън България, включително 2 финални двубоя на Европейски първенства за подрастващи, 3 мача за трето място и 1 полуфинал. 

– Г-н Механджиев, срещате ли помощ при организацията от някои институции, с кого си съдeйствате за провеждането на Софийската ученическа лига по баскетбол?

– Разбира се, че не. В България институциите смятат, че само те са оторизирани да извършват някаква дейност и считат за врагове всички, които се опитват да правят нещо в областта, която те смятат за своя собствена. Съдействаме си със самите училища, на чиито ръководства искам да благодаря, че разбраха смисъла и подкрепиха идеята за създаването на ученическата лига.

– Успявате да предложите на учениците в лигата отлични условия за игра. Как осъществихте това, нещо рядко срещано в училищния спорт, като се има предвид състоянието на базите?

– Благодарение на дългогодишния ми опит в тази сфера знам, че т.нар. ученически игри всъщност се правят, за да могат някои хора да кажат, че са ги провели. Единствено при определяне на победителя за гр. София, мачовете се провеждат в истински зали. На много места баскетболните срещи се провеждат в маломерни училищни салони, с по-ниски (в повечето случаи) кошове, времето се измерва с хронометър, т.е. казва се, че са проведени състезания и се отчита дейност. Някои училища изиграват по 2-3 мача за дадена възраст. Много хора от институциите говорят за ученическия спорт, но специално за баскетбола, това си остават само приказки. Затова решихме, че за да могат учениците да заобичат един спорт, те трябва да го практикуват в нормални условия. Благодарение на екипа на НАЛБ и на ръководствата на училищата, които възприеха идеята, ние провеждаме ученическа лига с регулярен календар, в нормални за баскетбол условия, с много снимки и награди.

Марин Механджиев и Светислав Пешич
Механджиев с легендата Светислав Пешич, който бе гост на Мача на звездите през 2010 г.

– Трудно ли убедихте училищата да се включат в лигата. Възможно ли е да се разшири надпреварата с повече състави?

– Всяко начинание, което не се спуска от висшестояща организация в България, е трудно. За целта трябва хората и най-вече самият преподавател и треньор на отборите по баскетбол да са убедени в идеята. За тези мачове, които са им извън работното време, те не получават заплащане. Без тях нямаше да може да бъде осъществена идеята за лигата. Разбира се, не мога да не спомена изключителната помощ от страна на училищата, които разполагат с материална база и които безвъзмездно я предоставят за провеждането на срещите. Разбира се, имаше и училища, които не искаха да се включат, било защото “децата са тук да се учат, а не да играят”, както ни отговори една директорка, било, защото самите учители не искат да си губят времето с извънкласни занимания. Затова много важно е да се намерят тези хора, учители и директори, които да подкрепят това начинание.
Целта ни е всяка година да се включват нови училища, което не е никак лесно без подкрепата на държавните институции.

Марин Механджиев– Kакви са вижданията за развитието на лигата за следващия сезон?

– Искам да продължим по пътя, който сме си начертали. Искам да се включат още един или два отбора и постепенно да се обхванат всички училища, които имат интереси в този спорт.

– Смятате ли , че този подход може да се приложи и за други спортове?

– Разбира се! Но трябва да се намерят оптималните хора, които да развият идеята, въпреки трудностите, които ще им създават казионните организации.

– До каква степен според Вас лигата спомага за развитието на баскетбола като цяло у нас?

– Нали непрекъснато се говори за спорт в училищата… Това, което правим е спорт в училищата, другото, за което говорих преди (имам предвид условията, в които се провеждат състезанията), е “отбиване на номер”. Проблемът е, че казионната организация се възприема като единствената организация, която е призвана да върши нещо в своята област. Това е много погрешно, в държавите с развит баскетбол, различните нива се ръководят от различни организации. Например, федерация и професионална лига са различни организации с различни ръководства. В България, разбира се, всичко е централизирано и успехите се виждат ясно. По същия начин е с ученическия спорт. Има различни видове спорт, ние се занимаваме с баскетбол, нормално е да сме по-напред от хората, които се занимават с всички видове спорт в училищата, а може да са специалисти само по даден вид спорт.

Марин Механджиев
Марин Механджиев ръководи срещата между испанския гранд „Барселона“ и „Лукойл Академик“ през 2012 г.

– Разкажете ни малко повече и за НАЛБ, която се радва на сериозен интерес сред любителите на баскетбола?

– Националната аматьорска лига по баскетбол (НАЛБ) е създадена с цел да развива и популяризира баскетбола в България. Бяхме наясно с огромния потенциал на този спорт в страната ни, както и с факта, че единствено неправилната политика спира развитието му. Разбира се, бяхме наясно и че ако има място, откъдето могат да бъдат заимствани идеи и да бъде черпен опит, то със сигурност трябва да се обръща внимание на всички детайли в организацията и управлението на NBA. Поставихме си за цел да работим за баскетбола и макар и доброволно, всичко да се прави открито, прозрачно, принципно, както трябва и според правилата. Сега завършва петият сезон и съм щастлив, че идеята постоянно търпи развитие.
Странна е позицията на федерацията по баскетбол, която от самото начало се стреми всячески да пречи на НАЛБ. Като се имат предвид резултатите на националните отбори и проблемите при подрастващите, които са основните задачи на всяка федерация, слабите първенства за жени и мъже, аз на тяхно място с удоволствие бих работил с НАЛБ и бих им прехвърлил работата с аматьорите, за да мога да хвърлям повече ресурси в основната си дейност.