NALB TEAM: Марин Механджиев

984
Националност
bul България

Марин Маринов Механджиев е роден на 13 Октомври 1962 година в град София.

През 1987 година се дипломира с отличен успех като магистър инженер по автоматизация на промишленото производство във Висшия химикотехнологичен институт (ВХТИ). През 1988 започва работа като инженер в базата за развитие и внедряване в Технологичния комбинат „Лакпром“, с. Световрачене. През същата година печели конкурс и става научен сътрудник в Института по специални химикали в с. Владая. Конкурсът е на тема „Автоматизация и оптимално управление на процесите за получаване на вещества с по-висока чистота за целите на микрофилтрацията“. В периода от 1990 до 1994 година е докторант във Висшия химикотехнологичен институт – София. Темата на дисертацията е „Експертна система за екологизация на региони с населени места, промишлени предприятия и селско стопанство“. От 1994 до 1998 работи като експерт по автоматизация и защита на околната среда, а в същия период става и ръководител на техническия и научния отдел в „Химекс КГ“, София. От 1998 година е научен ръководител на „Мареко“, София.

Автор и съавтор е на 2 монографии и над 60 научни статии и доклади. През 1994 година е поканен като почетен гост на ACHEMA’94 (международен конгрес по инженерна химия и биотехнологии), Франкфурт на Майн, Германия. През 1999 г. е член-основател на Асоциацията на българските еколози и природозащитници. През 2002 година е избран за доктор хонорис кауза по Екологично моделиране на Балканската академия на науките и културата. През 2006 г. е включен като член на Форума на изобретателите в Румъния. През 2009 и 2012 година отново е поканен като почетен гост на конгресите на ACHEMA, Франкфурт на Майн, Германия. През 2016 година става член-кореспондент на Балканската академия на науките и културата, като по време на международната конференция Балканиреко ’16, във връзка с дългите години, в които ръководи баскетболни срещи на най-високо ниво както в България, така и на международната сцена, Балканската академия на науките и културата го удостоява и с титлата доктор хонорис кауза по Психология на съдийството и рефериране на баскетболни срещи.

Дългият и изключително успешен път в баскетболното съдийство за Марин Механджиев започва през 1985 година, когато завършва курс за съдии, още докато е студент.

През 1992 година придобива републиканска (национална) категория, а през 1996 придобива международна (FIBA) категория, като 5 пъти след това и защитава тази категория на международни семинари.

В периода от 1997 до 2001 година е член на Арбитражната комисия към БФБ, а от 1998 година е председател на СКБ (Съдийска колегия по баскетбол) – София, преизбиран многократно, като председателството му завършва през 2010 година, не защото не е избран, а защото БФБ създава съдийска комисия, в която се назначават, а не се избират председателите.

В периода от 2003 до 2008 е член на УС на НСКБ (Национална съдийска колегия по баскетбол), включително и председател на комисията по обучение.

През 2004 година е един от членовете-основатели на първата аматьорска лига в град София, а 6 години по-късно е един от основателите и на Асоциацията на съдиите по баскетбол.

През 2013 година става спортен директор на БК Балкан Ботевград, като още същата година си подава оставката поради несъгласие с методите на работа и се отдава изцяло на каузата на НАЛБ.

В периода от 1998 до 2010 година провежда множество курсове и семинари за съдии и секретари по баскетбол в цялата страна.

Ръководи повече от 50 финални срещи за първенството и в турнирите за купата на България, основно за мъже, но и за жени. Над 8 пъти е обявяван за най-добър съдия в България. Вероятно наградите биха били дори повече, но от 2011 година такава класация не се прави.

Ръководи стотици международни мачове извън България, включително 2 финални двубоя на Европейски първенства за подрастващи, 3 мача за трето място и 1 полуфинал. Участва в множество турнири като „Efes Pilsen Istanbul World Cup – 2001“, „Universiade’99“, „Albert Schweitzer Tournament’98“ и други. През 2000 година съдийства в мъжката лига на Ливан в продължение на 3 месеца. Ръководи финалните мачове на турнирите за мъже в Солун през 2003 година между отборите на Гърция и Сърбия и Черна Гора, в Доха през 2008 – на клубното първенство на държавите от Персийския залив и много други. Получава покана и ръководи 2 финални мача от първенството на Румъния за мъже през 2006 година. Ръководи мачове в заключителния етап, включително и финала, от първенството на Кипър за мъже през 2013 година.

През 2004 година получава покана от ULEB, но показва лоялност към FIBA и БФБ (по това време организациите имат вражда и избирайки едната се затваря вратата за другата), като по този начин освен сериозни финанси, пропуска възможността да ръководи срещи в Евролигата и ULEB CUP.

През 2013 година приключва със съдийството на професионално ниво, заради навършена възраст от 50 години. Отказва да стане комисар, отказва и да получи награда след края на кариерата си. Просто защото не е от хората, които се притесняват да бъдат неудобни. Изключително честолюбив, когато не е съгласен с нещо, той не се замисля за евентуалните загуби, които би му причинило чувството за справедливост.

През 2011 година е един от основателите на НАЛБ, а ръководи срещи в лигата от сезон 2013/2014. Една от движещите сили на НАЛБ. Изключително достоен човек, Марин Механджиев е от малкото хора, които не се замислят да казват това, което мислят. Силно изразеното чувство за справедливост му помага да постигне всички тези успехи като рефер, част от които са описани тук. Един от легендарните и най-добрите съдии въобще в историята на българския баскетбол. Доказан управник, притежаващ лидерски качества и познания в много и разнообразни сфери, за което говори и сериозното му образование.

„Участвал съм в най-различни баскетболни лиги и състезания, но като най-сериозна и най-принципна баскетболна организация се откроява НАЛБ! Щастлив и горд съм, че съм част от този всеотдаен колектив, обединен от огромната си любов към баскетбола!“

Част от медийните изяви на Марин Механджиев във връзка с НАЛБ: