Мартин Милиев: НАЛБ по нищо не отстъпва на аматьорските лиги в САЩ

934

Мартин МилиевПродължава серията от интервюта със състезатели от различните отбори в Националната аматьорска лига по баскетбол през сезон 2013/2014. Всеки ще разкаже как е започнал с баскетбола и как е стигнал до НАЛБ, както и как намира лигата, а и какви перспективи вижда пред нея.

Втори на въпросите отговаря Мартин Милиев – състезател в отбора на Паляците. „Паляците“ далеч не се представят като „паляци“ и са един от фаворитите в лигата, а Милиев има основна заслуга за това. Нека видим какво ще ни каже той:

НАЛБ: Здравей! Разкажи ни малко повече за своята баскетболна история. Как започна всичко и как стигна до НАЛБ?

Мартин Милиев: Започнах да играя баскетбол в 7 клас, всичките ми приятели тогава играеха. Чакахме с нетърпение NBA Action всеки четвъртък и мачът на седмицата в неделя. Ако имахме късмет, стояхме по нощите да гледаме на живо по някой немски канал.

По това време във Варна изгряха и звездите на Тодор Стойков и Иван Друмев.

Така се озовах и в детската школа на Черно море. Тренирах известно време, мъчиха ме да играя като тежко крило. В 10 клас пътищата ни се пресякоха с Илко Илиев, който ръководеше БК Варна и благодарение на него заиграх на гарда, където се чувствам най-комфортно и съм най-полезен.

След гимназията продължих да играя за удоволствие, играл съм и два сезона в градската лига на Сиатъл. В това отношение мога да кажа, че организацията на НАЛБ не отстъпва на това, което съм виждал в САЩ.

ПаляцитеНАЛБ: С отбора на Паляците участвате в НАЛБ за втора поредна година, а представянето на отбора бележи сериозен напредък. На какво отдаваш този факт и какво е чувството да си част от един от най-добрите отбори в лигата?

Мартин Милиев: Този сезон имаме нови попълнения в отбора, които ни позволяват да адресираме по-адекватно някои слабости в отбора ни. Мисля, че успяваме да се допълваме доста добре като качества, а и фактът, че сме само 8 играчи ни помага да имаме по-стройна ротация.

Доста е забавно, когато отбори фаворити и с претенции за челни места, идват с пълен комплект играчи специално за мача си с „Паляците”.

НАЛБ: Искаш ли да отличиш някого? Съотборник, съперник, отбор?

Мартин Милиев: Определено Асен Милушев – рядък талант за борби под коша. За „Локомотив” няма да коментирам, мястото им в класирането говори достатъчно.

Като цяло, дори отборите, които се събраха в последния момент, показват качества и хъс.

От хората, които пък стоят зад НАЛБ, бих отличил Мартин и Марин Механджиеви, както и Борис Данаилов. Назовавам ги поименно, защото с тях тримата съм имал най-много личен контакт на терена и извън него. Желанието и енергията, които влагат в НАЛБ, са заразителни и смятам, че те са основният фактор лигата да се разрастне в такива мащаби само за 3 години и редица отбори да се задържат в нея.

ПаляцитеНАЛБ: Участваш в НАЛБ за втора поредна година. Какво мислиш за развитието на лигата?

Мартин Милиев: Лигата върви в правилната посока и сигурно и нивото на отборите в нея ще се вдига. Чудесно е, че дава възможност за създаване на една истинска общност.

НАЛБ: Как намираш лигата в организационен план?

Мартин Милиев: Организацията и начинът, по който работят хората в НАЛБ, е една от причините да участваме за втора година. Знам, че това са и факторите, които доведоха в лигата няколко от новите отбори.

За съжаление материалната база е единственото, което спира лигата да постигне пълния си потенциал.

НАЛБ: А какви перспективи виждаш пред нея?

Мартин Милиев: Определено очаквам интереса към лигата да се засили.

Това значи, че може би отсега е добре да се мисли за различни дивизии, зали и т.н. – за да се запази удоволствието от играта, което в нашия случай идва от равностойните сблъсъци всяка неделя.

НАЛБ: Последно… Кой ще стане шампион в НАЛБ през този сезон?

Мартин Милиев: Титлата минава през победи над Локомотив. Надявам се „Паляците“ да ги разплачат на финала. 🙂

Мартин МилиевНАЛБ: Благодарим много! Успех на теб и на целия ти отбор!

Мартин Милиев: И аз благодаря за чудесната организация и усилия, които полагате, за да може НАЛБ да съществува.

Благодарим много на Мартин Милиев за добрите думи! Едно сравнение на баскетбола ни под каквато и да е форма с този в САЩ е феноменална оценка за работата ни и ни мотивира да продължаваме по същия начин, дори да сме още по-добри. Пожелаваме успех както на Милиев, така и на всеки един от състезателите на Паляците, а и на отбора като цяло!