Матю Клап: НАЛБ винаги ще бъде на специално място в сърцето и паметта ми

506

Матю КлапПрез месец Март 2017 година завърши третият изключително успешен сезон на Софийската ученическа лига по баскетбол към Националната аматьорска лига по баскетбол. ТУК можете да прочетете повече по въпроса.

Потърсихме Матю Клап от Американския колеж в София и го помолихме да ни отговори на няколко въпроса.

Юношите на ACS, водени от Клап, за пореден път се представиха отлично в Софийската ученическа лига по баскетбол към НАЛБ.

Интервюта след края на сезон 2016/2017 в Софийската ученическа лига по баскетбол към Националната аматьорска лига по баскетбол до момента:

Станимира Златкова: НАЛБ неуморно доказва как се прави спорт за учащи

Мила Ацева: Поздравявам НАЛБ за грижите, които полага за развитието на ученическия спорт

Матю Клап е и участник в мъжкото първенство на Националната аматьорска лига по баскетбол в София, където се състезава в отбора на София Хоукс.

В интервюто става дума и за предстоящото му напускане на България.

На вашето внимание представяме пълното интервю с Матю Клап:

Здравей! Наскоро завърши третият сезон на Софийската ученическа лига по баскетбол към Националната аматьорска лига по баскетбол. В него участие отново взеха и тимовете на Американския колеж в София. Юношеският отбор за поредна година беше воден от теб. При момчетата завършихте на трето място, при момичетата – на четвърто. Какъв е коментарът ти за изминалия сезон?

Матю Клап: От треньорска гледна точка сезонът беше труден основно поради липсата на зала през по-голямата част от сезона. Що се отнася до лигата, мисля, че НАЛБ свърши страхотна работа, като промени програмата по начин, по който и юношеският, и девическият отбор получиха максимално много мачове, което осмисли сезона. Поздравявам НАЛБ и останалите отбори за гъвкавостта и спокойствието, с които подходиха към Американския колеж, тъй като през този сезон трябваше да разрешим сериозни логистични проблеми.

ACSЗа поредна година си пряк участник в ученическата лига към НАЛБ. Как виждаш развитието на начинанието ни през годините?

Матю Клап: Мисля, че през последните три години лигата става все по-добра с всяка изминала година. НАЛБ върши прекрасна работа при изготвянето на програмата и правенето на нужните промени. Смятам, че за да се движи лигата напред, би било чудесно да я видим разширена, включваща повече училища и отбори от целия град.

Какви перспективи виждаш пред Софийската ученическа лига по баскетбол?

Матю Клап: Няма съмнение, че лигата и организаторите се движат в правилната посока. Ако се открият повече училища, които да се включат, това само ще увеличи цялостното качество на лигата и ще даде възможност на повече ученици да играят баскетбол. Ако целта е играта да се разрасне, а смятам, че това е целта, това може да стане само посредством разширяване на лигата. Мисля, че НАЛБ ще иска това да се случи, а имайки предвид активността на НАЛБ това ще се случи в близко бъдеще.

Матю КлапУсилията, които полагаш в работата си с юношеския отбор на ACS, са невероятни. Много ли ти костват? Любовта ти към баскетбола ли е основният ти мотиватор?

Матю Клап: Основната причина да го правя са учениците. Мотивиращ фактор номер едно е възможността да дадеш на учениците опит, който се надявам никога да не забравят. Баскетболът и спортът като цяло са били много влиятелна част в живота ми, така че искам да съм сигурен, че моите ученици получават същите възможности, които аз имах, докато бях подрастващ. Двете големи страсти в живота ми са работата с млади хора и спортът. Възможността да работя и в двете сфери по едно и също време е благословия, за която съм ежедневно благодарен. От 10 години съм преподавател, а всяка година съм и треньор, било по баскетбол, футбол, тенис, голф или каквото и да е. Уроците, научени на игрището, са толкова важни, колкото и уроците, които се опитваме да разберем в класната стая.

Матю КлапЗа трети пореден сезон си част и от отбора на София Хоукс в мъжкото първенство на НАЛБ. Докъде смяташ, че може да стигне отборът сега?

Матю Клап: Да играя с Хоукс за мен е страхотно, откакто дойдох преди три години. Всички съотборници са страхотни и с тях изминахме дълъг път, откакто започнах да играя тук. Мисля, че този сезон имаме възможността да постигнем това, което искаме от началото, което е да спечелим лигата. Поставихме се в добра позиция, за да го направим, така че сега трябва да продължим да играем на същото ниво и да завършим силно. Със сигурност има силни отбори на пътя ни, но имаме добри шансове към момента – в началото на плейофите.

Какво смяташ за нивото в НАЛБ? За организацията в НАЛБ? За детайлите, които се опитваме да изпипваме все повече – например индивидуалната статистика, каквато съществува само в САЩ?

Матю Клап: Нивото и качеството на лигата се подобриха в годините, в които бях тук. В първата ми година мисля, че имаше 20 отбора в една дивизия, докато сега има три дивизии по 12 отбора. За толкова кратко време лигата показа огромен растеж. Мисля, че това се дължи на НАЛБ като организация. Тя се управлява по начин, по който кара отборите да искат да продължат, а и привлича нови отбори. Смятам, че цялостното ниво на състезанието е много по-високо, отколкото когато започнах, особено що се отнася до равенството на силите. Сега изглежда, че дупката между най-добрите и най-слабите отбори е намаляла, както и че ако не идваш с нагласата да играеш всеки мач, можеш да загубиш от всекиго. Фактът, че лигата има толкова детайлна статистика и излъчва на живо всеки мач, увеличава интереса към лигата и я отличава от всяка аматьорска лига, която съм виждал където и да е, включително и в Съединените щати.

Матю КлапЗнаем, че след края на учебната година, съответно и на сезона, напускаш България, за да продължиш професионалното си развитие другаде. Успяхме ли от НАЛБ да допринесем за приятните изживявания през тези няколко години на един американец, живеещ в България и който обича много баскетбола?

Матю Клап: Да съм част от отбор и да съм свързан с тази организация, както лично, така и професионално, направи трите ми години в България много специални. Има голяма разлика между това просто да работиш в чужбина и това да се чувстваш истински и искрено свързан с това място. Завинаги ще съм благодарен на приятелите си от Хоукс и НАЛБ за възможността да играя с тях в последните няколко години и за помощта да направя връзка с хората тук, в София, както и в страната като цяло.

Матю КлапКакво ще пожелаеш на НАЛБ? На всички участници в мъжкото първенство, на всички учители, треньори, ученици?

Матю Клап: Желая на НАЛБ и всички свързани с лигата да продължат с успехите на баскетболното игрище и в живота. Специално на лигата бих искал да пожелая да е все така успешна и растяща. Знам, че с лидерските качества на ръководителите й това ще се случи от само себе си. На всички състезатели в НАЛБ и в ученическата лига искам да благодаря за приемането ми с отворени обятия през последните години и да пожелая успех и забавление с играта, която обичате. Никога не съм си представял, че с идването ми в България ще открия такава прекрасна възможност за баскетбол, но точно това се случи, а причината е организацията на НАЛБ като цяло и хората, свързани с нея.

За нас беше истинско удоволствие да се запознаем, да работим заедно и да се убедим от първо лице, че хора, прекарали живота си в баскетбол там, където баскетболът е повече от религия, мислят като нас и гледаме в една посока. Благодарим ти за всичко и можеш да бъдеш сигурен, че в България имаш много приятели! Ти го заслужаваш!

Матю Клап: Наистина оценявам тези мили думи и знам, че България, град София и по-конкретно общността на НАЛБ винаги ще бъдат на специално място в сърцето и паметта ми. Благодаря на всички за посветеността към играта баскетбол. Желая ви само успехи за в бъдеще!