Николай Стайков – MVP на XIV кръг в III дивизия

904

Николай Стайков от отбора на Мечките е най-полезният състезател на четиринадесетия кръг в трета дивизия от първенството на Националната аматьорска лига по баскетбол за сезон 2018/2019Стайков ще получи наградата си в Събота, на 09.02.2019 година, когато неговият тим се изправя срещу АК-47-ърс от 13:30 часа в зала Овергаз АренаТУК можете да откриете и пълната програма. ТУК пък можете да си припомните критериите за определяне на най-полезен състезател на кръга, които остават непроменени за поредна година.

След 15 мача отборът на Мечките е на пето място във временното класиране в трета дивизия от първенството на Националната аматьорска лига по баскетбол за сезон 2018/2019. Тимът е с баланс от 8 победи и 7 загуби, но се намира в страхотен подем и с последните си изяви показа, че съвсем закономерно трябва да бъде считан като един от основните фаворити за призовите места в дивизията. В четиринадесетия кръг отборът на Мечките се наложи над Кралете с 6 точки разлика. Ключова роля за възхода на Мечките играе Николай Стайков. 204-сантиметровият състезател, който през сезон 2017/2018 отново беше част от Мечките, през настоящия сезон подсили тима на полусезона. За 2 мача с екипа на Мечките през сезон 2018/2019 Стайков има средни показатели от 22.0 точки, 6.0 борби, 1.5 асистенции, 1.5 откраднати топки и 2.0 чадъра за 32.4 минути на терена. При драматичната победа над Кралете 19-годишният състезател завърши с 24 точки (4/6 за 2 точки, 4/6 за 3 точки и 4/4 от линията за наказателни удари), 8 борби, 2 чадъра и 1 открадната топка за коефициент от 29. Именно роденият в Пловдив състезател беше с основна заслуга за обрата на Мечките. Достатъчно красноречиво за оспорваността на двубоя говори фактът, че всеки от двата тима е имал водачеството в резултата в почти 19 минути от срещата. Николай Стайков може да се похвали с много значими успехи в кариерата си в НАЛБ. Още през сезон 2015/2016 извежда тима си до титлата в 3х3 турнира на НАЛБ за подрастващи, като Стайков печели приза и за най-полезен състезател в надпреварата. През миналия сезон с екипа на Мечките достига до втората идеална петица в трета дивизия от първенството на НАЛБ, като в плейофите става най-добър блокировач, втори най-добър борец, пети най-добър реализатор и завършва на четвърто място по коефициент. Стайков приключва сезон 2017/2018 в трета дивизия от първенството на НАЛБ на трето място по най-много общо борби, на трето място по най-много общо чадъри и на пето място по общ коефициент. Напълно заслужено младият Николай Стайков достига и до първото си отличие за най-полезен състезател на кръга в кариерата си в НАЛБ, а завръщането му в състава на Мечките несъмнено прави тима един от основните фаворити за призовите места в шампионата.

Интересен факт е, че Николай Стайков не събра най-много точки за класацията за най-полезен състезател на кръга. Най-много точки за класацията за най-полезен състезател на кръга събра Венцислав Георгиев от Ботев 2012 Б. Той постигна коефициент от 53, а тимът му се наложи с 11 точки разлика над Скравена. По този начин Георгиев събра 42 точки за класацията. Той обаче вече е достигал до отличието през настоящия сезон, а според правилата, описани ТУК, един състезател може да грабне материалната награда само веднъж на сезон. Постижението му, разбира се, също остава в историята, като е отразено и в индивидуалния му профил. На второ място е Николай Стайков от Мечките с 23 точки (коефициент от 29 и победа на тима му над Кралете с 6 точки разлика). Топ 3 допълва Иво Караджов от Джедай Мастърс с 20 точки (коефициент от 27 и победа на тима му със 7 точки разлика над София Уориърс). Бойчо Станев от Фантомс е с 12 точки (коефициент от 21 и победа на тима му над Кучетата от Младост Б с 9 точки разлика). Пети е Йосиф Чернашки от Джедай Мастърс с 11 точки (коефициент от 18).

За историята:

Най-полезен състезател на четиринадесетия кръг в трета дивизия: Венцислав Георгиев (Ботев 2012 Б), Николай Стайков (Мечките)

Най-висок коефициент в кръга (на база на статистиките, а не на класацията за най-полезен състезател) постигна Венцислав Георгиев от Ботев 2012 Б – 53. Антон Начев от Кралете и Петър Данчев от Ремонт Експерт са с по 31. На четвърто място е Николай Стайков от Мечките с 29. Пети е Иво Караджов от Джедай Мастърс с коефициент от 27.

Най-много точки в кръга вкара Антон Начев от Кралете – 30. Втори с 29 е Драгомир Цанов от Ремонт Експерт. Христо Милчев от Кучетата от Младост Б е с 26. На четвърто място е Константин Търновски от Бойз Фром Да Хууд с 25. Николай Стайков от Мечките реализира 24 точки.

Най-много борби в кръга овладя Венцислав Георгиев от Ботев 2012 Б – 32. На второ място е Димитър Ташков от Стрийт Бенгърс с 19, а трети е съотборникът му Росен Тодоров с 16. Йордан Иванов от Скравена и Павел Петров от Бойз Фром Да Хууд са с по 15 овладени топки под двата коша.

С най-много асистенции в кръга приключи Йосиф Чернашки от Джедай Мастърс – 8. С по 7 са съотборниците Петър Данчев и Ангел Братанов от Ремонт Експерт. Иво Караджов от Джедай Мастърс и Георги Димитров от Скравена завършиха с по 6 асистенции.

Най-добър “крадец” на кръга е Венцислав Георгиев от Ботев 2012 Б с 6 откраднати топки. На второ място е Павел Мичев от София Уориърс с 5. Светослав Стефанов от Мечките и Йордан Иванов от Скравена са с по 4.

Топ блокировачът в кръга е Венцислав Георгиев от Ботев 2012 Б с 4 чадъра. След него с по 2 са Иво Караджов от Джедай Мастърс, Павел Мичев от София Уориърс, Георги Найденов и Николай Стайков от Мечките, както и Александър Анастасов от Ремонт Експерт.

Най-полезният състезател на тринадесетия кръг в трета дивизия за сезон 2018/2019 Ангел Йорданов от София Уориърс получи наградата си.

За историята:

Най-полезен състезател на първия кръг в трета дивизия: Венцислав Георгиев (Ботев 2012 Б)
Най-полезен състезател на втория кръг в трета дивизия: Драгомир Вутов (София Уориърс)
Най-полезен състезател на третия кръг в трета дивизия: Антон Начев (Кралете)
Най-полезен състезател на четвъртия кръг в трета дивизия: Александър Анастасов (Ремонт Експерт)
Най-полезен състезател на петия кръг в трета дивизия: Калеб Акенс (Фантомс)
Най-полезен състезател на шестия кръг в трета дивизия: Венцислав Георгиев (Ботев 2012 Б), Петър Данчев (Ремонт Експерт)
Най-полезен състезател на седмия кръг в трета дивизия: Любомир Кочев (Скравена)
Най-полезен състезател на осмия кръг в трета дивизия: Боян Атанасов (Кралете)
Най-полезен състезател на деветия кръг в трета дивизия: Иван Томов (Кучетата от Младост Б)
Най-полезен състезател на десетия кръг в трета дивизия: Бойчо Станев (Фантомс)
Най-полезен състезател на единадесетия кръг в трета дивизия: Петър Данчев (Ремонт Експерт), Александър Анастасов (Ремонт Експерт), Ангел Братанов (Ремонт Експерт), Саша Стаменов (Ботев 2012 Б)
Най-полезен състезател на дванадесетия кръг в трета дивизия: Евгени Вълчев (Бойз Фром Да Хууд)
Най-полезен състезател на тринадесетия кръг в трета дивизия: Ангел Йорданов (София Уориърс)
Най-полезен състезател на четиринадесетия кръг в трета дивизия: Венцислав Георгиев (Ботев 2012 Б), Николай Стайков (Мечките)

Не пропускайте да ни следите във Фейсбук, където сме изключително активни: https://www.facebook.com/NALB.BG