Първо място – Хелга

678

НАЛБ - ЕмблемаОтборът на Хелга завърши на първо място сезон 2012/2013 в Националната аматьорска лига по баскетбол

Хелга спечели турнира за купата на НАЛБ през миналия сезон и беше ясно, че амбициите на тима няма да спрат дотук. По-голямата част от състезателите в отбора играят заедно от много години, което като допълнение към качествата им, поставяше Хелга сред фаворитите за титлата още от началото на сезона.

Дългият път започна с победа над София Булс, след това дойде и мачът, който накара много хора да посочат Хелга като бъдещия шампион. Става дума за двубоя срещу Своге (шампионите от миналия сезон), спечелен от Хелга с 16 точки разлика. Последва много драматична победа над Паляците с 1 точка, победа над Светкавица, за да се стигне и до единствената загуба на Хелга в рамките на първия полусезон – с 6 точки от Локомотив. Тройната въртележка с Локомотив и Своге, все пак прати Хелга на първото място за първия полусезон. От втория полусезон ще бъде запомнен отново мачът с Паляците. Този път спечелен с 2 точки от Хелга. Загубата от Светкавица пък показа колко изравнени са силите в лигата, тъй като същият отбор на Светкавица завърши на шесто място сезона. Кулминацията беше двубоят с Локомотив в края на редовния сезон, когато Хелга изигра изключителен мач и победи с 14 точки, а това означаваше и първо място в редовния сезон.

3 - Хелга - ЕмблемаНа полуфиналите Хелга се изправи срещу неудобния си съперник – отбора на Блейдс, срещу който бъдещите шампиони бяха записали две победи в редовния сезон, но много трудни – със 7 и 6 точки разлика. Очакванията за сериозна непредсказуемост се оправдаха, но опитът на Хелга все пак си каза думата. Отборът успя да надделее с 2:0 над Блейдс, побеждавайки с 4 и 6 точки. Съперникът на финала беше Локомотив, а Хелга започна неубедително и загуби първата среща от серията. Поуките бяха извадени за втората среща и Хелга успя да изравни, а в третия мач и да спечели серията, а с това и да стане шампион в НАЛБ за сезон 2012/2013.

В Хелга трудно може да се говори за изявен лидер или играч, от който да зависи играта на целия отбор. За всичко това, на първо място трябва да се спомене името на Стефан Стоянов, който се занимава с организацията на отбора. Не е за подценяване и сериозната помощ, която получава от Евгени Жеков. Най-резултатен за Хелга в редовния сезон беше Петър Иванов с 16.0 точки средно на мач, като той попадна и в топ 10 на реализаторите на редовния сезон в НАЛБИванов беше избран и за най-полезен състезател на редовния сезон, след като беше проведено гласуване сред отборите. Той и Стоянов пък станаха единствените от Хелга, които спечелиха награда за най-полезен състезател на кръга. Стоянов завърши редовния сезон с 12.1 точки. Живко Радевски, който показа характер в много важни моменти за отбора, завърши с 11.3 точки. Владимир Петров пък доминираше в подкошието и също беше много ценен за Хелга. Сърцата игра демонстрира и Пламен ПеневСтефан Ангелов направи много силен първи полусезон, завършвайки с по 10.0 точки на мач, а и в рамките на целия сезон беше полезен за отбора си. Сашко ЛазовПетър МариновАлександър Енев и Тихомир Широв допълваха сериозния състав и много често имаха ключови роли за победите на ХелгаМихаил Дянков беше единственият, който дойде в отбора на полусезона, като и той показа много голямо желание за игра, а и за победа във всеки един мач. Георги Брестнички и Антон Миленков не бяха особено активни в редовния сезон, но изиграха ключова роля в спечелването на титлата, като за техните успехи в баскетбола вероятно е излишно да се пише изобщо. Брестнички стана най-резултатен за втория полусезон, вкарвайки по цели 27.0 точки на мач. Когато играеха, те двамата, заедно с Петър Иванов, оформяха тримата основни точконосители на отбора, които беше почти невъзможно да бъдат спрени.

3 - Хелга - ОтборНай-резултатен за Хелга в плейофите стана Георги Брестнички с 24.2 точки на мач, Антон Миленков се нареди след него с по 20.0, а Петър Иванов вкарваше по 13.6 средно на мач. Стефан Стоянов пък добавяше по 9.0, но не успя да вземе участие в последните два финала на отбора си срещу Локомотив.

За разпледелената отговорност в отбора говори и фактът, че нито един състезател от Хелга не попадна в първата петица на НАЛБ, макар че отборът завърши на първо място и имаше най-висок коефицент от всички отбори. Гласовете на отборите се разпръснаха, а най-напред се оказаха Петър Иванов и Стефан Стоянов, които попаднаха във втората петица. Все пак, Петър Иванов беше избран за най-полезен състезател в редовния сезон. Георги Брестнички пък получи наградата за най-полезен състезател в плейофите. Грамоти за демонстрирани отлични умения получиха ИвановСтоянов и Пламен Пенев. Отборът на Хелга получи и своите златни медали, както и купата си за първото място.

ТУК можете да намерите подробна информация относно статистиката за сезона, гласовете на отборите и т.н., а в самата статия ще видите и линкове към статиите с топ реализаторите (има и файл с точките на всеки един състезател, картотекиран в НАЛБ).

ХелгаРъководството на НАЛБ пожелава много успехи на всички от Хелга.

За повече информация и много интересни снимки, можете да посетите страницата на НАЛБ във Фейсбук – http://www.facebook.com/NALB.BG