Анализ на първия полусезон в I дивизия (I част)

397

НАЛБСезон 2016/2017 в Националната аматьорска лига по баскетбол е повече от интригуващ. За това говорят и временните класирания и в трите дивизии от първенството на НАЛБ в София. В първа дивизия лидер е отборът на Брикс с 10 победи и 1 загуба, като интересен факт е, че всички тимове в дивизията имат поне по 2 победи. Във втора дивизия има цели 5 отбора на върха в класирането с баланс от по 8 победи и 3 загуби, като и във втора дивизия всички отбори имат поне по 2 победи. В трета дивизия са изиграни първите 7 кръга, а непобедени продължават да бъдат Волтрон и Кралете. Пълните класирания можете да откриете ТУК.

Сега на вашето внимание представяме първата част от анализа на Димитър Христов относно ситуацията до полусезона в първа дивизия.

В първа дивизия в Националната аматьорска лига по баскетбол наистина е вълнуващо, емоционално и непредсказуемо до последната секунда. Вече всеки отбор е изиграл по 11 мача. Сега е време за равносметка, анализи, нови попълнения и поставянето на нови цели за втората част от сезона и плейофите. 

Сигурен съм, че всички отбори ще анализират играта си и ще се опитат да направят корекции за втория полусезон. Но докато отборите правят това, аз ще се опитам да направя кратък анализ на представянето на всеки един от тях.

Олд Старс 2212. Олд Старс 22
Миналата година отборът завърши втори в редовния сезон и игра финал, който загуби от отбора на Брикс. За разлика от миналата година, сега отборът не изглежда толкова стабилен и постоянен. Причините за това са две – липсата на някои основни играчи и липсата на ротация по време на двубоите им. За някои мачове отборът беше с 6-7 души, което нямаше как да не се отрази на представянето на играчите.
Все пак трябва да отбележим, че отборът на Олд Старс 22 направи и няколко силни мачове. Нестор Несторов започна сезона силно и стана играч на кръга още в III кръг. Той записа 34 точки срещу Кучетата от Младост, при изключително висока успеваемост през целия мач. Силна игра през първите 11 срещи също демонстрираха Валентин Кунторов и Тони Прокопиев, като вторият завърши първия полусезон с над 20 точки средно на мач. Определено завръщането на познатото ниво на Искрен Иванов ще е от огромно значение за представянето на Олд Старс 22 през втория полусезон. Отборът трябва да подобри играта си в защита, ако иска да запише по-добро представяне през втория полусезон.

АктивТрейдс11. АктивТрейдс
Няма как да не симпатизирам на този отбор, след като голяма част от момчетата в него бяха мои съотборници в Блейдс. Отборът започна „категорично“ сезона със седем последователни загуби, повечето с по над 10 точки разлика. След което играта на тима доста се промени и той записа 3 поредни победи – срещу Микс, Ботев 2012 и Политехника. Всичко изглеждаше сякаш отборът е намерил правилния път и е стабилизирал представянето си. Но на 10 Декември дойде мачът срещу Кучетата от Младост, в който АктивТрейдс загуби с 55 точки разлика (119:64). 

Отборът има потенциал, но задължително трябва да подобри играта си в нападение. Допускането на много точки не идва от слабата игра на отбора в защита, а от слабото нападение. Много грешки и прибързани стрелби носят лесни точки на противниковите отбори.
Няма да отличавам играчи от отбора. В последните 4 мача Спас Колев се зае сериозно с треньорската дейност по време на мачовете и по всичко личи, че това се отразява доста положително на отбора. Едно-две нови попълнения и подобряване на играта в нападение, ще доведат до доста по-добра втора част от сезона за АктивТрейдс. Аз лично смятам, че отборът има потенциал да се изкачи до средата на таблицата.

Политехника10. Политехника
Започна сезона с 5 загуби – с 12 точки от София Лайънс, 21 от Брикс, 23 от Олд Таймърс и две загуби с по 4 точки – от Норт Уест и Рейнджърс. Следва победа с 10 точки над последния в класирането – Олд Старс 22. А в последните 5 мача записаха 2 победи и 3 загуби.
Съставът на Политехника беше доста различен през тези 11 мача. За почти всеки мач липсваха основни играчи, а в последните няколко мача съставът беше изключително „къс“ – в предпоследния си мач треньорът на Политехника Янко Янчев можеше да разчита само на петима състезатели, което сведе неговата възможност да влияе върху развитието на мача до минимум.
Очаквам ново лице на отбора през втората част от сезона. Потенциалът на отбора е в Райчев и Чакъров. Стабилно се представят до този момент и по-опитните в отбора – Орлин Атанасов и Йордан Георгиев.
Но ако отборът на Политехника продължи така и през втория полусезон, нищо чудно и да завърши последен в първа дивизия в първенството на НАЛБ.

Рейнджърс9. Рейнджърс
4 победи и 7 загуби – това е активът на отбора след първите 11 мача. Много от играчите в отбора са нови за НАЛБ, но почти всички са много опитни. Освен това отборът има ръстово предимство спрямо повечето отбори от първа дивизия. Лидер на Рейнджърс е Красимир Кирилов, от когото до голяма степен зависи успехът на отбора. Тимът играе трудно срещу повечето отбори от първата шестица. Срещу тези тимове Рейнджърс допусна няколко загуби с голяма разлика. Положителното за играчите на Рейнджърс е, че победиха отборите, които са след тях в класирането – Политехника, АктивТрейдс, Олд Старс 22.
Две неща, които смятам, че трябва да направят, за да запишат още по-добро представяне през втория полусезон.
1. Да подобрят играта в нападение.
2. Да подсилят гардовата си линия, за да имат максимална ротация и там.