Анализ на първия полусезон в I дивизия (II част)

375

Първа част от анализа на Димитър Христов относно ситуацията в отборите в първа дивизия от първенството на Националната аматьорска лига по баскетбол за сезон 2016/2017 в София.

Сега на вашето внимание представяме и втората част от въпросния анализ.

Ботев 20128. Ботев 2012
Първите 11 мача за Ботев – загуба, загуба, победа, загуба, победа, победа, победа, загуба, загуба, загуба. Три от седемте загуби на отбора са от деветия, десетия и единадесетия отбор в класирането. В същото време от Ботев 2012 успяха да победят с разлика отбори като Микс и Норт Уест, които са в топ 5 на първа дивизия. Ботев има положителна точкова разлика, въпреки седемте си загуби. Точковата разлика на „ботевци“ е +7, а Дефект-Вип Рипеър (който е четвърти в класирането) има +14.
Един от лидерите на отбора е Цветан Георгиев, който определено беше в основата за добрите игри на Ботев. Брат му Георги Георгиев също прави силен сезон. Двамата попаднаха в мача на звездите в първа дивизия.
Саша Стаменов и Албертин Йорданов също показват стабилна игра и от тях зависи доброто представяне на отбора през втория полусезон.
Проблемите на Ботев 2012 могат да дойдат, когато противниковите отбори успеят да затворят пространствата за пробив на Цветан Георгиев. В такива ситуации отобът на Ботев изглежда разколебан и често се стига до стрелби в последните секунди.
Не трябва да забравяме, че Ботев 2012 е от Враца и понякога разстоянието, което трябва да се измине до София, е проблем за някои играчи на отбора. Не мисля, че трябва да привличат нови състезатели. Отборът е добре балансиран и единственото, от което се нуждае, за да има повече победи през втория полусезон, е това да бъде в оптимален състав за максимално много мачове.

Кучетата от Младост7. Кучетата от Младост
Един много млад и енергичен отбор. Активът му до момента е 5 победи и 6 загуби. Заемат седмо място в класирането. Играта на отбора е изцяло насочена към бързата атака. Стрелят много от средно и далечно разстояние. Повечето играчи на Кучетата от Младост са много бързи и атлетични, което им позволява да бъдат по-агресивни в защита още от центъра и да използват всяка възможност за бърза атака. Често обаче се увличат по собственото си темпо, което им изиграва лоша шега. Когато обаче им „тръгне“ става доста неприятно за противниковите отбори – справка „лекцията“, която изнесоха на АктивТрейдс от последния им мач. Отборът често прави серии от 10-15 безответни точки и също така често допуска такива серии срещу себе си. Определено един от най-итересните за наблюдаване отбори. Слабото им място е подкошието, където ротация липсва и всичко е оставено в ръцете на един-двама високи играчи.
Няма как да не отличим Любомир Рачев, който прави доста добри мачове през този сезон. Силната игра на Кучетата от Младост ще зависи и от постоянството на Александър Христов и Марио Александров. Първият играе все по-добре с всеки изминал мач в НАЛБ.
Привличането на още един висок човек в отбора изглежда задължително, но дали Кучетата нямат други планове за втория полусезон – разгръщане на пълния потенциал на тяхната бърза и динамична игра. Предстои да разберем.

София Лайънс6. София Лайънс
София Лайънс – един отбор за пример. Заемащ последните места през целия минал сезон, сега нещата са коренно различни. 6 победи и 5 загуби при първите 11 изиграни мача, но не това е най-важното. Отборът изглежда балансиран. На почти всички позиции имат по няколко играчи, като почти всички са редовни. Не искам да отличавам нито един от играчите на отбора, защото всеки допринася с нещо, за да върви отборът напред. В София Лайънс има баланс, има разбирателство и настроение, което смятам, че ще го задържи на шестото място, а може и да се изкачи още по-нагоре в класирането.
Започнаха с две победи, след което имаха 5 поредни загуби и завършиха с 4 поредни успеха.
Слабото място на отбора е в това, че в определени мачове (най-вече срещу отбори от топ 4) не успяват да разгърнат потенциала си в нападение. Няколко несполучливи стрелби разколебават отбора, когато играе срещу по-силни противници и разликата в полза на другия отбор бързо нараства. Именно това доведе и до 3 поредни загуби с над 25 точки от първите 3 отбора в класирането. 717 точки са отбелязали за 11 мача, което е най-слабото нападение в първа дивизия. Защитата обаче е на ниво – третата най-добра в дивизията.
Треньорът на София Лайънс Николай Истатков трябва да ограничи лесните точки от бърза атака на противника и да подобри постепенното нападение на отбора.

Микс5. Микс
Същият актив като Лайънс – 6 победи и 5 загуби, но по-добра точкова разлика за отбора на Микс. Те заемат петото място в първа дивизия на НАЛБ.
Когато гледам мач на Микс ми прави впечатление голямата емоция и желание, което вкарват всички момчета от отбора. Отборът е млад, но има и няколко опитни играчи. В доста от мачовете му се налагаше да играе за дълъг период без типичен център, но състезателите компенсираха с голямо желание. Играят с дълга ротация в повечето мачове, което им позволява да поддържат високо темпо. Здравата защита и разумното нападение им дава възможност да се хвърлят за победа във всеки един мач. В последния кръг „хвърлиха бомбата“ с победа над Брикс, които имаха 10 поредни мача без поражение и по всичко личеше, че ще посрещнат нова година без загуба.
Лидерът на Микс е Любомир Жечев, който е основният реализатор на отбора. Важно е да отбележим, че Жечев поема отговорност в трудните моменти. Матей Митев и братята Минчо и Васко Коцеви също играят на високо ниво във всеки мач и са в основата на успехите на отбора.
Много играчи от отбора реализират точки, което прави Микс труден за опазване. Както вече споменах, представителите на Микс играят доста разумно в нападение.
Слабото място и при тях изглежда подкошието.
Играта, желанието, отборният дух са предпоставка да си мисля, че Микс може да стигне много напред в плейофите на Националната аматьорска лига по баскетбол.