Анализ на първия полусезон в I дивизия (III част)

399

Първа и втора част от анализа на Димитър Христов относно ситуацията в отборите в първа дивизия от първенството на Националната аматьорска лига по баскетбол за сезон 2016/2017 в София.

Сега на вашето внимание представяме третата и последна част от въпросния анализ.

Дефект4. Дефект-Вип Рипеър
Когато говорим за отбор, на който играчите идват, за да се забавляват докато играят любимата игра, то няма как да не се сетим за Дефект-Вип Рипеър. Този сезон обаче отборът изглежда доста балансиран и готов да се бори за медалите в НАЛБ. Балансът на тима е 7 победи и 4 загуби. Обичайните лидери на отбора – Владислав Шуранов, Христо Ангелов и Ангел Ташков бяха на познатото ниво през първата част от сезона. Новите попълнения също се представят повече от добре, като тук трябва обърнем внимание на Иван Иванов, който с всеки изминал мач играе все по-добре. Отборът изглежда наистина балансиран – играе добре в защита и разполага с достатъчно на брой агресивни и креативни играчи в нападение. Във важните моменти с ключови стрелби се нагърбват предимно Ангелов и Шуранов, което до някаква степен може да е проблем за отбора в плейофите. Не мисля, че има много слабости, за които можем да говорим, що се отнася до играта на Дефект-Вип Рипеър. В повечето си мачове отборът демострира красив баскетбол. Ако състезателите на тима продължат да играят по този начин и запазят настроението вътре в отбора, няма да се изненадам, ако стигнат до медал, а защо не и нещо повече.

Норт Уест3. Норт Уест
За разлика от миналата година, тази година представянето на отбора е повече от добро. Носителят на купата на НАЛБ за 2015 година в момента има актив от 7 победи и 4 загуби, с което заема трето място в класирането на първа дивизия.
Обичайният лидер на отбора Калоян Николов отново играе на високо ниво, но трябва да отбележим, че Емил Петров също намери себе си – с всеки изминал мач набира все повече увереност и играе все по-добре. Доста са „оръжията“ в нападение за Норт Уест. Играта на отбора този сезон е доста разнообразна и неслучайно тимът е в челото на НАЛБ. Играе добре срещу всички отбори в първа дивизия, но както може да победи всеки, така и допуска загуби от последните в класирането. Най-слабо резултатният отбор от топ 5, като играчите на Норт Уест са отбелязали значително по-малко точки от първите два отбора в класирането. Все пак, нападението на отбора този сезон е доста по-балансирано – заработи бързата атака на отбора, постепенното нападение е търпеливо и топката се изтрелва от състезател, който е абсолютно сам. Защитата им е втората най-добра, след тази на шампионите от Брикс.
В заключение мога да кажа, че Норт Уест трудно ще изпреварят лидерите Олд Таймърс и Брикс, но с показаното през първия полусезон дадоха сериозна заявка за челните места в класирането, което ще ги постави в доста добри позиции преди плайофите.

Последните два отбора, които ще опитам да анализирам, са Олд Таймърс и Брикс. И двата отбора изиграха много силна първа част от сезона и категорично заявиха своето намерение за достигане до финал в плейофите на Националната аматьорска лига по баскетбол. Лидерите в първа дивизия изглеждат сигурни за първите две места, а за целия първи полусезон имат общо 3 загуби.
Поради тази причина ще се опитам да „помогна“ на другите 10 отбора от първа дивизия. Ще дам насоки и своята визия за това как да се противопоставят на Олд Таймърс и Брикс.

Олд Таймърс2. Олд Таймърс
9 победи и 2 загуби след първите 11 мача за отбора. Олд Таймърс е най-резултататен в първа дивизия със своите 993 точки. Какво можем да направим, за да ограничим невероятното нападение на Олд Таймърс?
Първо трябва да спрем лидера на отбора Христо Гатев, който има добра стрелба, пробивите му са мълниеносни и играе добре с гръб към коша. Аз лично бих поставил най-добрия си защитник срещу Гатев. Другите силни играчи в нападение са Голов, Славов и Даракчиев. Трябва да акцентираме и на това, че Димитров и Гулабчев често взимат борби в нападение, след което отбелязват лесни точки за отбора. Ако трябва да обобщя – спираме Гатев, внимаваме с ниските играчи и задгърбваме Димитров и Гулабчев, и вече шансовете за успех над Олд Таймърс би трябвало да са се повишили.
Що се отнася до защитата на отбора – не е добра идея да се атакува предимно през Гатев и Славов, защото те играят солидно и в защита. Трудно е да се посочи слабо място в защитата на Таймърс, но аз лично бих заложил на атаки през Голов или Кошанин. Все пак трябва да внимаваме, защото Голов „краде“ доста топки, а Кошанин е основният стълб в защитата на отбора.
В заключение ще кажа, че очаквам Олд Таймърс да завърши в челото на класирането на първа дивизия и да се бори за титлата на НАЛБ.

Брикс1. Брикс
Една загуба за 11 мача е наистина сериозно постижение за отбора на Брикс. Защитата е в основата за всички успехи на отбора. Аз лично не съм виждал състезателите от отбора на „тухлите“ да играят зонова защита. Здрава лична защита – това е рецептата за успехите на Брикс.
Едва ли ще мога да дам план, който да гарантира успех срещу Брикс. Ако има такъв, то в основата му ще е това да се спре лидерът на отбора Ивайло Константинов. Виждал съм отбори да опитват да изолират капитана на „тухлите“, което за мен лично е интересна стратегия. Трябва да се „грабва“ всеки шанс за бърза атака, защото постепените нападения срещу такава защита са просто отчайващо трудно. Когато се ограничи бързата атака на Брикс до минимум, тогава съперниците им имат шанс. Ако аз бях треньор на отбор, който се изправя срещу Брикс, едно от първите неща, които щях да кажа на играчите си, е че незавсимо какво сме направили в нападение, трябва бързо да се върнем и наредим в защита, за да не допускаме лесни точки в нашия кош. Още повече, че независимо каква е разликата в мача и срещу кого играят, шампионите на НАЛБ не дават нито една лесна точка.
В заключение ще кажа, че Брикс не е непобедим, но играе изключително правилно и умно както в нападение, така и в защита, което в комбинация с опита и класата на играчите го прави фаворит в шампионата на НАЛБ.

Не исках този анализ да е много подробен и детайлен. Много състезатели не можаха да присъстват на всички мачове за отборите си, а други не можаха да покажат най-доброто от себе си през първата част от сезона, но аз вярвам, че най-доброто в НАЛБ предстои. Весели празници!