Блиц интервю с Дисислав Дончев, Чардафон-Орловец (Габрово)

552

Дисислав ДончевОт Националната аматьорска лига по баскетбол продължаваме да ви запознаваме още по-подробно с отборите, които участват в първенството на НАЛБ в Централна България през сезон 2015/2016.

На въпросите ни сега отговаря Дисислав Дончев от отбора на Чардафон-Орловец (Габрово). Отборът на Чардафон-Орловец играе първия си сезон в НАЛБ, а Дончев има изиграни вече 8 мача в кариерата си в НАЛБ.

Първото препятствие пред Чардафон-Орловец в плейофите е отборът на Политехника (София).

Вижте какво сподели Дисислав Дончев:

Здравей, завърши редовният сезон от първенството на НАЛБ в Централна България. Каква е равносметката ти за представянето на Чардафон-Орловец и като успешен ли можеш да го определиш за своя отбор?

Дисислав Дончев: Здравейте! Нашият отбор не започна уверено, но с всеки изминал мач натрупваше все повече опит. За съжаление обаче началният отбор, с който стартирахме, не се запази до края на сезона и съставът постоянно се менеше. Положителното е, че младите играчи натрупаха опит и самочувствие занапред. Сезонът в НАЛБ беше равностоен и всички отбори само спечелиха от участието си в лигата.

Редно е да зададем и въпрос относно инициативата на НАЛБ и Българското баскетболно общество в Централна България. Знаеш, че именно сезон 2015/2016 даде началото на тази мисия за разпространяване на идеята и популяризиране на баскетбола в цялата страна. В първия сезон на първенството на НАЛБ в Централна България има 6 отбора. Правилна ли е посоката според теб?

Дисислав Дончев: Според мен насоката е правилна и баскетболът печели от тази инициатива. Като за начало шестте отбора дадоха старта на развитието на аматьорския баскетбол в Централна България. Смятам, че все повече отбори трябва да се включат в първенството на НАЛБ. Хубаво е, че точно Габрово е един от центровете на НАЛБ в тази част на България, тъй като градът от години няма баскетболни традиции, които се надяваме, с помощта на организаторите от НАЛБ и ББО, да възродим.

Какви са амбициите ви за класиране през сезон 2015/2016? Кои са фаворитите според теб?

Дисислав Дончев: Всеки един отбор би желал да е на челно място и към момента шансовете са изравнени. Не натоварваме отбора с големи очаквания, тъй като момчетата, участващи в него, са млади и неопитни, но съм сигурен, че занапред това ще се промени. В първенството се отличават двата отбора от Велико Търново, както и този на Троян, но това е напълно нормално, тъй като и двата града имат добри баскетболни школи.

Искаш ли да отличиш някого от своя отбор? От друг отбор?

Дисислав Дончев: В аматьорския спорт, който се опитваме да развием, не мисля, че някой трябва да се отличава, поради простата причина, че всички играем за удоволствие. Освен това баскетболът е отборен спорт, в който не трябва да изпъкват личности, а да се развива отборният дух.

Чардафон-Орловец (Габрово)Какво те мотивира да се ангажираш организационно с тима? Много усилия ли ти коства?

Дисислав Дончев: Мотивира ме това, че искам баскетболът на аматьорско ниво да се развива повече. Желанието ми е участниците в лигата да се забавляват на терена, да трупат опит и да мотивираме все повече и повече малки деца да се занимават със спорт и в частност с баскетбол. Организацията не ми коства усилия, защото го правя с ентусиазъм.

Какво смяташ за организацията в НАЛБ?

Дисислав Дончев: Организацията в НАЛБ е много добре насочена и позволява целогодишно любителите на баскетбола да се наслаждават на играта. Пожелавам на НАЛБ и ББО да продължат в същата насока!

Въпреки че сезон 2014/2015 беше много силен и сполучлив, със сигурност сезон 2015/2016 е още по-добър за НАЛБ. Може би разделението на дивизии в София допринесе за допълнителен интерес. Именно през настоящия сезон стартирахме и с първенството в Централна България, и с още куп други инициативи. Какви перспективи виждаш пред каузата на НАЛБ?

Дисислав Дончев: Занапред смятам, че в нашето първенство могат да се включат още отбори, а също така да бъдат създадени центрове на НАЛБ в цялата страна.

Чардафон-Орловец (Габрово)Какво би казал на тези, които се чудят дали да участват в НАЛБ?

Дисислав Дончев: Не се чудете, а се запишете и започнете да се радвате на спорта, дори и на аматьорско ниво. В любовта към спорта няма стари и млади, има само хора, които са отдадени на него и колкото по-скоро се организират да участват в първенството на НАЛБ, толкова по-скоро ще усетят удоволствието от играта.

Благодарим много! Пожелаваме успех на теб и на целия ти отбор! Благодарим за сериозното отношение и се радваме, че сте част от НАЛБ!

Дисислав Дончев: Аз също благодаря, че имам възможността да съм част от тази инициатива! Пожелавам на НАЛБ и ББО все повече да спомагат за развитието на спорта в цяла България!