Блиц интервю с Ивайло Василев, АктивТрейдс

607

Ивайло ВасилевОт Националната аматьорска лига по баскетбол продължаваме да ви запознаваме още по-подробно с отборите, които участват в първенството на НАЛБ в София през сезон 2015/2016.

На въпросите ни сега отговаря Ивайло Василев от отбора на АктивТрейдс. Отборът на АктивТрейдс играе втория си сезон в НАЛБ, а Василев има изиграни вече 25 мача в кариерата си в НАЛБ.

В момента АктивТрейдс се бори за оставане в първа дивизия след като отпадна в плейофите от отбора на Кучетата от Младост.

Вижте какво сподели Ивайло Василев:

Здравей, завърши редовният сезон от първенството на НАЛБ в София. Каква е равносметката ти за представянето на АктивТрейдс и като успешен ли можеш да го определиш за своя отбор?

Ивайло Василев: За нас беше голямо предизвикателство да се борим в първа дивизия на лигата, в която отборите са много добре организирани и съставени от силни играчи. През годината показахме доста добра игра, базирана на бързи атаки и стрелба от тройката, но липсата на опит и постоянство в състава ни попречи да постигнем повече победи през сезона.

Какви са амбициите ви за класиране през сезон 2015/2016?

Ивайло Василев: Ще направим всичко възможно да останем в първа дивизия. Все пак мисля, че амбиция номер едно за всеки отбор в НАЛБ трябва да бъде удоволствието от играта и това да се играе хубав баскетбол. Поне за мен лично това е водещо.

Кои са фаворитите според теб?

Ивайло Василев: Брикс и Олд Старс 22 – много от играчите в тези два отбора реално са на професионално ниво и това няма как да не влияе на резултатите им.

Искаш ли да отличиш някого от своя отбор? От друг отбор?

Ивайло Василев: Стилът на АктивТрейдс е бърза игра на контраатака и затова гардовете в отбора са изключително важни – ако Теодор Атанасов, Искрен Николов и Иван Илчев са в добра форма, за противниците е доста трудно.

АктивТрейдсРазкажи ни малко повече за АктивТрейдс. Как беше създаден отборът, как се запознахте с НАЛБ, какви трудности срещнахте, през какво преминахте, какви са намеренията и очакванията ви за бъдещето? Турнир за купата, сезон 2016/2017?

Ивайло Василев: В последните години играех за Найки, който беше един от най-силните отбори в аматьорската лига. Присъединих се към отбора на АктивТрейдс, главно защото с един от играчите – Пламен Белчев, сме добри приятели и сме играли дълги години в младежкия и мъжкия отбор на ЦСКА. За съжаление още в началото на сезона Пламен претърпя контузия на коляното и не можеше да продължи. Все пак се радвам да съм част от този отбор, защото момчетата играят с огромно желание и мисля, че в мачовете успявам да помогна със стабилност под коша. Трудности има – не винаги успяваме да сме в пълен състав и в добра кондиция, но в крайна сметка това са нормални неща в аматьорския спорт. Относно 2016/2017 – най-важното е да изпитваме удоволствие от играта и да си тръгваме заредени с енергия от мачовете. Естествено, ако имаме повече победи, ще има и повече настроение.

Какво те мотивира да се ангажираш организационно с тима? Много усилия ли ти коства?

Ивайло Василев: Сашко Лазов е главният организатор на тима и със сигурност усилията, които полага, са големи. Самият факт, че имаме спонсор говори достатъчно. Също така имаме и установен час за тренировка в залата на ЦСКА всяка седмица, което също е предпоставка за по-добри резултати.

Какво смяташ за организацията в НАЛБ?

Ивайло Василев: За мен, а предполагам и за останалите състезатели, които са играли професионално, е особена тръпка да играеш в атмосферата на истински мач. В тази връзка всичко свързано с това – програма, съдии и т.н. е перфектно организирано. Относно цялостното провеждане на първенството – няма друга баскетболна лига с такъв огромен брой отбори, така че поздравления за това, че всичко протича по план.

Обратната връзка е много важна за нас. Има ли нещо, което смяташ, че ще е добре да се промени в НАЛБ?

Ивайло Василев: Както и в предишните отговори, пак ще подчертая моето мнение – в аматьорския спорт не би трябвало да са водещи преследване на резултат на всяка цена и болни амбиции за класиране. Лично за мен мачове всеки уикенд ми идват в повече, все пак не сме професионалисти и това е време и за пътувания и почивка, за да сме в кондиция за работната седмица. Но в крайна сметка всичко се определя от мнението на мнозинството и ако това е желанието на повечето участници, така ще бъде и за в бъдеще.

Въпреки че сезон 2014/2015 беше много силен и сполучлив, със сигурност сезон 2015/2016 е още по-добър за НАЛБ. Може би разделението на дивизии допринесе за допълнителен интерес. През настоящия сезон стартирахме и с първенство в Централна България, и с още куп други инициативи. Какви перспективи виждаш пред каузата на НАЛБ?

Ивайло Василев: Все хубави инициативи, които направиха срещите по-интересни и засилиха интереса към баскетбола. В самата София и в останалите градове в България няма много баскетболни отбори, така че НАЛБ има шанс да популяризира играта сред младите, което е достойно за уважение.

АктивТрейдсКакво би казал на тези, които се чудят дали да участват в НАЛБ?

Ивайло Василев: Голямото ми уважение към всички отбори в лигата е, че всички състезатели са баскетболно грамотни и се получават хубави мачове. Съветът ми към колебаещите се – ако сте тренирали баскетбол и сте играли в отбор – включвайте се, заслужава си!

Благодарим много! Пожелаваме успех на теб и на целия ти отбор! Благодарим за сериозното отношение и се радваме, че сте част от НАЛБ!

Ивайло Василев: Благодаря и аз, пожелавам здраве, добро настроение и весели празници на всички участници в НАЛБ!