Блиц интервю с Иво Караджов, Джедай Мастърс

610

Иво КараджовОт Националната аматьорска лига по баскетбол започваме да ви запознаваме още по-подробно с отборите, които участват в първенството на НАЛБ в София през сезон 2015/2016.

Първи на въпросите ни отговори Иво Караджов от отбора на Джедай Мастърс. Отборът на Джедай Мастърс играе втория си сезон в НАЛБ, а Караджов има изиграни вече 36 мача в кариерата си в НАЛБ.

Първото препятствие пред Джедай Мастърс в плейофите е отборът на Дюдс.

Вижте какво сподели Иво Караджов, който е и член на Комисията по контестации към НАЛБ:

Здравей, завърши редовният сезон от първенството на НАЛБ в София. Каква е равносметката ти за представянето на Джедай Мастърс и като успешен ли можеш да го определиш за своя отбор?

Иво Караджов: Здравейте! Имах малко по-големи очаквания за нас, но и конкуренцията се оказа много по-стабилна в сравнение с предния сезон, а и не успяхме да подобрим значително селекцията си. Това е едно от нещата, над които ще трябва да работим след края на сезона. В много от мачовете ни през този сезон не ни достигаше много малко.

Какви са амбициите ви за класиране през сезон 2015/2016?

Иво Караджов: Редовният сезон завършихме на 16-о място. Сега ни предстои плейоф срещу отбора на Дюдс. Очаквам силни срещи, тъй като ги бихме в редовния сезон, което ги прави още по-жадни за победа и ние трябва да сме готови за това и да дадем всичко от себе си. В момента това е основният ни фокус.

Кои са фаворитите във втора дивизия според теб?

Иво Караджов: Въпреки че Микс спечелиха редовния сезон след победа над Гуми-Нет, все пак си мисля, че „Гумите“ могат да спечелят също. В последния мач допуснаха много точки след грешки – нещо, което ако намалят ще могат да бият всеки. „Wild card“-a ми или по-скоро „Bold prediction“-а ми е отборът на Паляците.

Искаш ли да отличиш някого от своя отбор? От друг отбор?

Иво Караджов: Искам да поздравя всички момчета от нашия отбор за играта през сезона. В различни моменти от сезона всеки се изявяваше и имаше силни моменти и допринасяше за играта на отбора. Благодаря им също, че ме избраха за нов капитан на отбора, след като Петър Цачев спря да се състезава поради други причини. От началото на календарната година съм мотиватор, емоционален и вокален лидер на отбора и давам всичко от себе си да го запазим занапред.

Джедай МастърсРазкажи ни малко повече за Джедай Мастърс. Как беше създаден отборът, как се запознахте с НАЛБ, какви трудности срещнахте, през какво преминахте, какви са намеренията и очакванията ви за бъдещето? Турнир за купата, сезон 2016/2017?

Иво Караджов: Това е петият сезон на отбора. Аз съм част от отбора от втората му година. Създаден е от нашия треньор Владо Миков. Другите основни заподозряни са Петър Цачев и Стефан Арсов.

Преди НАЛБ играхме 3 сезона в друга аматьорска лига. След нейното разпадане решихме да се запишем в НАЛБ. Това направиха и доста други отбори и миналия сезон имаше рекорден брой в НАЛБ.

В момента коментираме дали ще участваме в турнира за купата, а за следващия сезон няма спор – ще участваме.

Какво те мотивира да се ангажираш организационно с тима? Много усилия ли ти коства?

Иво Караджов: Две са нещата, които главно ме мотивират – удоволствието от играта и възможността да я споделиш с приятели. Разбира се, тези неща се засилват, когато видиш, че и организацията е на топ ниво. Това е мотивация за допълнително сериозно отношение.

На моменти коства малко повече емоции – все пак 12 души трябва да са на една страница, за да се движи отборът, но когато излезеш на игрището, разбираш защо правиш всичко това.

Какво смяташ за организацията в НАЛБ?

Иво Караджов: Както и преди съм казвал – организацията е впечатляваща. Професионалните ни баскетболни лиги могат да вземат пример от НАЛБ, особено при организиране на „Мач на звездите“, както и активното онлайн присъствие, което е задължително в днешно време.

Обратната връзка е много важна за нас. Има ли нещо, което смяташ, че ще е добре да се промени в НАЛБ?

Иво Караджов: Въпреки че НАЛБ върви само нагоре с всеки изминал сезон, има едно нещо, което се сещам в момента и което смятам, че ще подобри мачовете. Наличието на трети съдия ще подобри качеството на играта. Давам за пример NBA, където при атака главният съдия стои на „baseline“-a в повечето случаи откъм силната страна, вторият съдия е на гърба на атаката малко зад линията за три точки, отново от силната страна, а третият стои на нивото на фал линията в края на игрището от слабата страна. Има в интернет много информация за това и смятам, че НАЛБ ще има много полза от такава практика, а и играчите ще имат още по-голяма сигурност, че мачът се свири правилно. Това не е критика към съдийството, напротив – това е нещо, което ще подобри играта в НАЛБ.

Въпреки че сезон 2014/2015 беше много силен и сполучлив, със сигурност сезон 2015/2016 е още по-добър за НАЛБ. Може би разделението на дивизии допринесе за допълнителен интерес. През настоящия сезон стартирахме и с първенство в Централна България, и с още куп други инициативи. Какви перспективи виждаш пред каузата на НАЛБ?

Иво Караджов: Виждам прогреса и следя отблизо развитието и експанзията. Надявам се наистина това да продължи и да стигне и до моя роден град Русе, защото там баскетболът също е на почит.

Джедай МастърсКакво би казал на тези, които се чудят дали да участват в НАЛБ?

Иво Караджов: Ако обичаш играта, дори и да си играл стрийтбол цял живот, дори и да не си играл никога професионално, намери още 11 човека, запишете се да участвате и няма да съжалявате.

Благодарим много! Пожелаваме успех на теб и на целия ти отбор! Благодарим за сериозното отношение и се радваме, че сте част от НАЛБ!