Блиц интервю с Радослав Чемширов, Олд Таймърс

533

Радослав ЧемшировОт Националната аматьорска лига по баскетбол продължаваме да ви запознаваме още по-подробно с отборите, които участват в първенството на НАЛБ в София през сезон 2015/2016.

На въпросите ни сега отговаря Радослав Чемширов от отбора на Олд Таймърс. Отборът на Олд Таймърс играе третия си сезон в НАЛБ, а Чемширов има изиграни вече 49 мача в кариерата си в НАЛБ, като често той се отдава изцяло и само на ръководните си функции по време на срещите.

Първото препятствие пред Олд Таймърс в плейофите е отборът на Ботев 2012.

Вижте какво сподели Радослав Чемширов, който е и член на Дисциплинарната комисия към НАЛБ:

Здравей, завърши редовният сезон от първенството на НАЛБ в София. Каква е равносметката ти за представянето на Олд Таймърс и като успешен ли можеш да го определиш за своя отбор?

Радослав Чемширов: Считам, че класирането ни в края на редовния сезон е справедливо. Рано е да се дават оценки, тъй като плейофите ще определят как сме се справили. Загубихме доста мачове, защото не бяхме в оптимален състав, а в случаите, когато успявахме да се съберем, не знаехме как да играем заедно. Състезатели, на които разчитахме много, се контузиха сериозно или по други причини не успяваха да идват на мачовете.

Какви са амбициите ви за класиране през сезон 2015/2016?

Радослав Чемширов: Очаквам да се класираме за полуфиналите и там да видим до къде ще ни стигнат силите. Свикнахме да играем финал през последните сезони, но сега ще е още по-трудно.

Кои са фаворитите в първа дивизия според теб?

Радослав Чемширов: Редовният сезон дава ясен отговор на този въпрос. Брикс е много опитен отбор, направи силен ход с привличането на Хрисимир Димитров на полусезона, основните им състезатели са винаги на линия и затова заслужено са първи. Присъствието на Торо, който не е пропуснал нито една среща, позволи на Олд Старс 22 да спечели доста завързани мачове и да се откъсне напред в класирането.

Сред останалите отбори в първа дивизия има и други с много сериозен потенциал, които биха били трудни съперници за първите два тима в класирането, ако подходят по-сериозно в плейофите. Без да подценявам никого считам, че Хелга, Политехника, ние, Спортни Настилки-Зуум Дизайн и Дефект-Вип Рипеър можем повече от това, което показахме дотук.

И понеже явно е и модерно (смее се), ще похваля нашите приятели от отбора на Паляците от втора дивизия, за представянето им до момента и ще им пожелая успех в плейофите.

Искаш ли да отличиш някого от своя отбор? От друг отбор?

Радослав Чемширов: Всички състезатели в НАЛБ, които са редовни и помагат на своите отбори, според възможностите си, трябва да бъдат похвалени.

Олд ТаймърсРазкажи ни малко повече за Олд Таймърс. Как беше създаден отборът, как се запознахте с НАЛБ, какви трудности срещнахте, през какво преминахте, какви са намеренията и очакванията ви за бъдещето? Турнир за купата, сезон 2016/2017?

Радослав Чемширов: Аз вече съм разказвал историята на Олд Таймърс. Отборът съществува от доста време, но под това име и с тези амбиции се състезава откакто се присъединихме към НАЛБ за сезон 2013/2014. Срещаме обичайните трудности за този тип организиран спорт или може би малко повече, заради нашето желание да се борим за медалите в лигата. Всеки сезон, а и дори всеки полусезон, конкуренцията се увеличава и за да се задържим в челото на първа дивизия, ни се налага да сме активни и на „трансферния пазар“, когато има възможност за картотекиране на нови състезатели. Забавно е, че вече се получава съперничество между отборите за малкото останали момчета с опит в баскетбола, които не са част от някой състав или пък желаят да сменят тима. Предполагам, че през лятото първа дивизия ще се следи усилено, какво ще „изпадне“ от професионалния баскетбол и/или ще ходим на посещения при доказани „имена“, за да ги убеждаваме, че колената всъщност не ги болят толкова. 🙂

Не сме мислили още за купата, опитът от предходната година показа, че е много трудно да се събираме през летните месеци. Следващият сезон е още по-далеч, но моето очакване е, че отборът ще продължи своя път, както досега

Какво те мотивира да се ангажираш организационно с тима? Много усилия ли ти коства?

Радослав Чемширов: За няколко сезона считам, че отборът се наложи като име в аматьорския баскетбол в София, а предвид нивото, на което се състезаваме в момента, аз съм по-полезен като организатор. Усилията не са малко, но аз не ги полагам сам. Сашо Александров също се е ангажирал организационно с отбора, а от този сезон и Христо Гатев все повече се нагърбва със задачи извън терена. Допада ни да преследваме една цел, свързана с любимата игра и да се забавляваме по този начин.

Какво смяташ за организацията в НАЛБ?

Радослав Чемширов: Организацията е много добра, но не трябва да спира или да се „затваря в себе си“, а да продължава активно да се развива и да се доверява малко по-лесно на съмишленици извън нея.

Обратната връзка е много важна за нас. Има ли нещо, което смяташ, че ще е добре да се промени в НАЛБ?

Радослав Чемширов: Винаги има място за подобрения, но те ще бъдат решени в диалог с отборите и аз не искам в това интервю да нахвърлям някакви детайли, които за мен лично са важни.

Въпреки че сезон 2014/2015 беше много силен и сполучлив, със сигурност сезон 2015/2016 е още по-добър за НАЛБ. Може би разделението на дивизии допринесе за допълнителен интерес. През настоящия сезон стартирахме и с първенство в Централна България, и с още куп други инициативи. Какви перспективи виждаш пред каузата на НАЛБ?

Радослав Чемширов: Сезонът е силен, разделението на дивизии се оказа даже по-добър ход, отколкото аз лично очаквах, въпреки че се увеличи нуждата от сериозно отношение на всеки един картотекиран състезател. Провеждането на първенства и турнири извън София е правилният път за развитие на аматьорския баскетбол.

Олд ТаймърсКакво би казал на тези, които се чудят дали да участват в НАЛБ?

Радослав Чемширов: Да пробват, може и да им хареса. 🙂

Благодарим много! Пожелаваме успех на теб и на целия ти отбор! Благодарим за сериозното отношение и се радваме, че сте част от НАЛБ!

Радослав Чемширов: И аз благодаря и пожелавам успешно приключване на настоящия сезон!